Förvaltaren: ”Ökar aktieexponeringen – köper Volvo”

Lannebo Fonders förvaltare Lotta Faxén tror att inflationen har toppat och att börsen stabiliserar sig på kort sikt. Hon ser köplägen i bland annat stora cykliska bolag.
Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo,.
Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Du har förvaltat Lannebo Mixfond sedan 2009. Hur skiljer det sig mot en renodlad aktiefond?

”Det är både lätt och svårt att förvalta en mixfond. Det är lätt för att vi har breda mandat. Vi kan gå från 0 till 100% aktier om vi vill det, även om vi sällan faktiskt gör det. Vi håller oss till aktier, företagsobligationer och företagscertifikat, men inga råvaror eller hävstångsprodukter. Det som är svårt är allokeringen. För samtidigt som vi på Lannebo av tradition är väldigt fokuserade på att investera i bra bolag så kräver denna fond att vi ska ha en syn på hur börsen ska gå för att kunna allokera de olika tillgångsslagen. Annars har vi ju inget riktigt existensberättigande.”

Hur har ni positionerat er nu då?

”Börsen har ju varit väldigt svag under första halvåret och vi har varit försiktiga under denna period, med en aktieexponering runt 50%. Men efter nedställen i maj och juni tycker vi att det finns aktier som börjar se intressanta ut värderingsmässigt. Så vi har ökat upp igen och vid halvårsskiftet var aktieandelen 70%. Kassan ligger på 6% och resten är fördelat på företagsobligationer- och certifikat.”

LOTTA FAXÉN

Förvaltar: Lannebo Mixfond
Förvaltat kapital: 10,2 miljarder
Utveckling i år: -13,2%
Utveckling tre senaste åren: 17,8%
Avgift: 1,6%

Det finns en viss skepsis därute kring företagsobligationer. Hur tänker du kring det?

”Jag får en del ängsliga kundfrågor om det. Det som många inte känner till är att det finns olika typer av företagsobligationer. Dels de med fast ränta, som har fallit i takt med att räntan stigit. Men det finns också FRN, som fungerar ungefär som rörliga boräntor där räntan sätts om var tredje månad. Det är framför allt denna typ vi har investerat i.”

Förutom denna rörliga räntekomponent, vilka kvaliteter letar ni efter när ni lånar ut pengar till bolag?

”Vi fokuserar såklart mycket på bolagsspecifik risk och kreditrisk, så att de kan betala sina kuponger. Vi tar ingen ränterisk, det vill säga vi spekulerar inte i vart räntorna är på väg.”

Vad kan detta vara för typ av bolag?

”Vi lånar jättegärna ut pengar till bolag som vi känner igen från aktiemarknaden. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att vi äger aktien, men det som är bra med de listade bolagen är att de är skyldiga att rapportera vilket gör att det är lätt att följa verksamheten. Så är det inte i alla onoterade bolag. Det här är en strategi för att minimera risken. Vi har redan tagit tillräckligt med risk i aktiedelen, där syftet är att maximera avkastningen. Räntedelen är tänkt att vara en kudde mot aktier.”

Vad är det som avgör om ni investerar i ett företags aktie kontra företagets obligation?

”Det är en bra fråga. I vår förvaltning lägger vi mest tid på aktier, men när vi investerar i obligationer fokuserar vi mycket på kreditbetyget. Vi vill att bolagen ska ha hög kreditvärdighet, vi investerar inte i bolag med lägre kreditbetyg än BBB-. Vi vill att det ska vara låg risk i de bolag som vi lånar ut pengar till. Men den typen av stabilitet kanske inte ger lika bra avkastning på aktiemarknaden.”

Vad har ni för företagsobligationer i fonden?

”Bland våra större hittar man Volvo Treasury, Scania och Länsförsäkringar Bank. Länsförsäkringar är ju inte listade på börsen, men ger ganska bra kupongränta i stället. Vi har också lånat ut pengar till Vattenfall, som har informationsgivning som om det vore börsnoterat. Det är ju statligt ägt så man kan vara ganska säker på att få tillbaka sina pengar.”

Företagsobligationer i all ära, ni har ju trots allt övervikt mot aktier nu. Vad har ni köpt?

”Vi har investerat i bolag som är vana vid att hantera konjunktursvängningar. Ett exempel är Volvo. Vi har inte ägt bolaget på väldigt länge, men vi tycker att aktien har kommit ned till attraktiva nivåer. Bolaget har nettokassa och är finansiellt väl rustat. Lastbilar är en cyklisk bransch, så vi tänker att Volvo är väl förberedda inför olika konjunkturcykler.”

Den gängse strategin brukar ju vara att hålla sig borta från cykliska sektorer när lågkonjunktur är på ingång. Men det finns alltså en kudde i att bolagen har varit igenom dåliga tider förr?

”Ja, jag tänker så. Jag har jobbat med detta i 20 år så man vet ju hur det kan svänga. När man har varit med några gånger vet man hur börsen kommer agera i olika scenarion, och det är precis likadant med enskilda bolag. Exempelvis Volvo har en plan för hur man ska agera i en lågkonjunktur. Om vi jämför med flera av de mängder med bolag som kommit till börsen de senaste två åren är ju visibiliteten betydligt sämre där. En del nyligen noterade bolag har inte tjänat pengar i högkonjunktur och då är det svårt för oss att prognosticera hur det ska gå för dem när ekonomin är lite sämre.”

Vi pratade inledningsvis om att du har den ädla uppgiften att prognostisera börsen på kort och lång sikt. Så vad tror du?

”Vi hade ju inte ökat aktieexponeringen om vi trodde att börsen ska vara katastrof de närmsta 3-6 månaderna. Vi tycker att mycket är inprisat redan. Vi har ju sett en stor inflationsskräck på börsen, men nu börjar det lugna sig lite. Kopparpriset har exempelvis backat med över 20% de senaste tre månaderna. Kostnadsinflationen kom ju inte med Rysslands invasion av Ukraina, utan det är något som bolag började  känna av den redan för ett år sedan i och med högre råvarupriser och fraktkostnader. Jag tror inte att vi kommer se att priserna faller tillbaka kraftigt, men jag tror absolut att inflationen kommer bromsas in framöver.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF
Annons från AMF