Förvaltaren: ”Jag duttar inte med några procentenheter”

Peder Du Rietz förvaltar fonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. För Affärsvärlden berättar han om varför han har gjort helt om i fonden och vad han verkligen inte vill ha i portföljen just nu.
Förvaltaren: ”Jag duttar inte med några procentenheter” - Peder Du Rietz är förvaltare på fonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. Foto: Pressbild

Dina senaste tweets ger uttryck för en ganska bister syn på marknaderna. Stämmer det eller är det bara så det är på Twitter?

”Man måste ju sticka ut lite på Twitter, annars får man inga följare! Skämt åsido, jag är ganska negativt inställd till börsen. Jag har lyxen att vara det då fondens mandat möjliggör en exponering mot andra tillgångar än bara svenska aktier och obligationer, exempelvis råvaror och valutor. Fonden är dessutom global och värdeorienterad. Allt detta gör den lite annorlunda än andra allokeringsfonder.”

Du beskriver fonden som en ”allvädersportfölj”. Vad betyder det?

”Ibland tror folk att det är en hedgefond, men den är long-only. Tanken är att vi ska äga tillgångar som kompletterar varandra och vars avkastning inte styrs av samma fundamentala faktorer. De klassiska tillgångarna i en allvädersportfölj är aktier, långa statsobligationer, statsskuldväxlar och guld samt till viss del andra råvaror. Men 2022  är ett tufft år även för en sådan här portfölj. Nästan allt är ned. Det är egentligen bara dollarexponeringen som har bromsat nedgången.”

PEDER DU RIETZ

Förvaltar: Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv

Förvaltat kapital: 317 Mkr

Avkastning i år: -8,98%

Avkastning 5 år: 5,65%

Avgift: 1,4%

Hur har du positionerat dig för hösten 2022?

”I år har jag ökat exponeringen mot både aktier och obligationer i tillväxtmarknader ganska mycket. Innan pandemin hade jag ingen sådan exponering, men idag utgör de en tredjedel av fonden. Jag gillar även långa amerikanska statsobligationer och den japanska yenen. Fonden är väldigt aktiv och tillgångskompositionen förändras en hel del över tid. Om jag tror på någonting så duttar jag inte med några procentenheter.”

Varför just tillväxtmarknader?

”Den stora förändringen sedan början av 2021 är att det har dykt upp tillgångar som inte har hängt med i den generella börsbubblan. För värdeaktier, särskilt i tillväxtmarknader, räknar jag med en avkastning på en bra bit över 10% årligen på 5 till 10 års sikt.”

Vad är det för typer av bolag?

”Fonden investerar i breda tillväxtmarknadsindex med hundratals bolag. Geografiskt sett är Kina, Indien, Brasilien och några mindre asiatiska länder störst. Men även i mogna marknader är värdeaktierna intressanta. De handlar på multiplar under det historiska snittet, vilket andra bolag inte gör. Ser man till värderingsspreaden mellan värde- och tillväxtaktier är den fortfarande på samma nivå som den var under IT-bubblan kring millennieskiftet. Jag tror att gapet kommer fortsätta stängas. Värdeaktier bör slå tillväxtaktier med 10% om året de kommande tio åren.”

Har du något svenskt i fonden?

”Nej, jag har i princip ingenting i Sverige. Fondens investerare är främst privatpersoner och de äger oftast redan svenska aktier. För att jag skulle ta en strategisk position i svenska aktier måste de sticka ut i mängden. Det har de inte gjort sedan 2015, då jag tog över fonden.”

Förutom techaktier, finns det någonting som du absolut inte kan tänka dig att äga just nu?

”Det mesta går dåligt i perioder av hög och accelererande inflation tyvärr. På aktiesidan har fastighets- och mjukvarusektorn varit sämst historiskt. Sedan undviker jag generellt sett obligationer i euroland. De ger sämst ränta och jag tycker euron är ett osäkert projekt på lång sikt.”

Vad tror du om den annalkande lågkonjunkturen?

”Det känns som att den är förväntad av många, vilket kanske inte är så konstigt. Alla ledande indikatorer jag tittar på pekar i den riktningen. Situationen på marknaden påminner dock rätt mycket om perioden 2000-03.”

På vilket sätt?

“Då gick aktiemarknaden ned i över ett år innan det blev en mild lågkonjunktur. USA ser ut att följa det mönstret. Vinstestimaten har ju i dagsläget knappt börjat skruvas ned och man ska komma ihåg att bolagsvinsterna fortfarande är rejält dopade av fiskala program i samband med pandemin. Vinstmultiplar såsom P/E-tal har kommit ned, men E:et kommer nog också att falla en del det kommande året.”

Samtidigt har inflationen och räntor kommit upp en bra bit. Vad tror du om marknadsutvecklingen framöver?

”Jag tror marknaden kommer att byta fokus från nuvarande inflations- och ränteoron mot oro för konjunkturen det närmaste halvåret. Detta bör pressa ned långräntorna. De har stigit mycket, väldigt snabbt. Min spaning är att statsobligationer i USA kommer slå aktier under en tid framöver.”

Varför tror du det?

“Det gjorde de till och med under börsnedgången 1973-74 och relationen mellan dessa två tillgångsslag befinner sig långt över trend. USA leder inflationscykeln och de har inte samma problem med höga energipriser som Europa. Därför tror jag att Fed blir först med att stanna av med räntehöjningarna. Då borde vi också närma oss slutet av dollaruppgången. Exakt när allt det här sker är ju svårt att säga. Kanske redan under hösten, men i alla fall under våren 2023.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer