Intervju Investeraren
Förvaltaren: Här fortsätter det investeras – oavsett konjunktur
Du förvaltar flera fonder, däribland Lannebo Mixfond, där olika tillgångsslag viktas efter möjligheten att skapa avkastning. Hur har ni positionerat fonden under året?
”Vi var ganska försiktiga under våren, men i maj–juni tyckte vi att det såg översålt ut och ökade aktieexponeringen. När alla hatar aktier kan det vara bra att köpa, för det brukar komma en studs. Då viktade vi upp aktieandelen till 65% av fonden, och däromkring har vi legat under hösten.”
Vad har ni för tillgångsslag utöver aktier i fonden?
“Vi har en del företagsobligationer och certifikat, men faktiskt en relativt hög andel kassa. För första gången på länge får vi avkastning på ett vanligt bankkonto och kassan ger flexibilitet att agera lite som vi vill.”
Fonden är ned drygt 7% 2022, medan börsen är ned 14%. Vad har ni gjort rätt 2022?
”Man får nog börja vid hur vi agerade 2021. Vi ägde inte de hajpade bolagen som gick upp allra mest. Istället har vi haft en stor andel läkemedelsaktier, exempelvis jättar som Novo Nordisk och Astra Zeneca, som klarat sig ganska bra. Vi har även investerat i bolag som drar nytta av energiomställningen, som har intensifierats sedan kriget startade. Men det är klart att vi också har haft några surdegar i portföljen precis som alla andra.”
LOTTA FAXÉN
Förvaltar: Lannebo Mixfond
Förvaltat kapital: 10,3 miljarder
Utveckling i år: -8,2%
Utveckling tre senaste åren: 18,7%
Avgift: 1,64%
Vilka är surdegarna?
“Många av de bolag som blev vinnare under pandemin har haft det tufft under året då konsumenterna har börjat hålla hårdare i pengarna. Thule är ett typexempel på ett sådant bolag.”
Ni har även en del försäkringsbolag i fonden, till exempel finländska Sampo. Hur kommer det sig?
”Det är en sektor som är relativt opåverkad av konjunkturen vars aktie har utvecklats bra efter ett ganska svagt 2021. Sektorn i helhet ligger på plus i år. Sampo dubbellistade sig på Stockholmsbörsen i november, vilket förhoppningsvis leder till att fler investerare får upp ögonen för försäkringsbolag. Det är annars en sällsynt sektor på Stockholmsbörsen.”
Nog om 2022. Vad tror du om börsen 2023?
”Jag tror att vi kommer få ett relativt volatilt år 2023, där sparare måste våga ha is i magen och vara långsiktiga. Vi är i en lite knepig situation, där vi är på väg in i en recession, men det är också världens mest förväntande recession. Det kommer inte alls så plötsligt som IT-kraschen eller finanskrisen, och dessutom har vi en annan finansiell stabilitet i banksystemet idag. Däremot påminner vissa bolag och trender om IT-yran kring millennieskiftet.”
På vilket sätt?
”Pengar har i princip varit gratis och det har gått att bedriva verksamhet med försäljning, men utan lönsamhet. Jag tror att vi kommer komma in i en period där vanliga, traditionella bolag går bra. Bolag med lång historik och som har varit med i konjunktursvängningar förr.”
Som verkstadsbolagen?
”Just verkstad tror jag inte vi sett botten inom. Fram till Q3-rapporterna har vi inte sett någon dämpad efterfrågan hos verkstadsbolagen, men det är ofta när efterfrågan vänder som man kan se ljusning. Jag tror dock att vi borde börja se en nedåtgående efterfrågan i boksluten. Sedan får vi heller inte glömma att mycket av de vinstökningar vi har sett under Q3 kommer från valutaeffekter.”
Men ni har ändå en del svenska verkstadsbolag som Alfa Laval och Nibe i fonden.
”Ja, de tillhör segment där det kommer fortsätta investeras, oavsett konjunktur. Jag tror att energieffektivitetsegmentet bara kommer fortsätta växa kommande år. Visst kan man argumentera för att se Nibe som en konsumentprodukt och fråga sig hur efterfrågan kommer utvecklas när räntorna stiger och köpkraften minskar. Men det som kallas grön utlåning växer i omfattning, vilket stödjer utvecklingen för detta segment.”
Vad innebär denna gröna utlåning?
”I exempelvis Tyskland kan konsumenter få lån med 3% ränta när de ska göra vissa typer gröna investeringar. Detta koncept finns till viss del Norden. Vi ägde tidigare norska S-banken där konsumenterna fick lägre ränta när man köpte exempelvis elbilar. I och med EU:s nya taxonomi, där man försöker styra pengarna mot gröna investeringar tror jag att både lagförslag och bankerna själva kan hjälpa till genom att ha lägre räntor för gröna investeringar.”
Det låter som att du är ganska tiltad mot dessa gröna investeringar inför 2023.
”Inte bara för 2023, jag tror det är en omställning som kommer pågå under många år. Det är lätt att bli hemmablind när man tittar på var energin kommer ifrån. I Sverige har vi en relativt hög andel grön energi där vattenkraft utgör den största andelen. Andelen hushåll med bergvärme och värmepumpar är också hög. Så ser det inte alls ut i övriga Europa. Bara i Europa är det 150 miljoner hushåll som idag är beroende av gas för energiförsörjning. Så kommer det inte se ut om tio år. ”
Inflationstakten dämpades i slutet av 2022. Vad tror du om inflationen 2023?
“Om man bara tittar på prisfallen inom exempelvis frakt och råvaror så borde inflationstakten sjunka 2023, allt annat lika. Men även om inflationen inte fortsätter stiga i den takt vi sett de senaste åren så har ju ändå priserna etablerat sig på högre nivåer. Vi har blivit relativt fattigare för löneökningarna kommer understiga prisökningarna.”
Vad innebär det för ekonomin och börsen 2023?
“För hushållen kommer troligen 2023 bli tuffare då även Riksbanken har annonserat ytterligare räntehöjningar. För börsen är detta scenario väntat.”
Tror du även att räntorna kommer stanna på högre nivåer?
”Ja, absolut. Vi har ju levt i en miljö där vi har haft onormalt låga räntor under en lång tid. Pengar kommer inte vara gratis på samma sätt framöver som vi haft de senaste tio åren. Vi får nog vänja oss vid ett högre ränteläge igen. Även om inflationstakten både i USA och Sverige varit lägre än väntat så är vi ändå väldigt långt ifrån inflationsmålet på 2%.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer