Förvaltare: Kinnevik säljer en udda fågel – använd enorma kassan till återköp

Kinnevik gör sig av med i Tele2 och blir på samma gång av med "en udda fågel" i portföljen, enligt förvaltaren Peter Lindvall. Nu vill han att det anrika investmentbolaget ska återköpa den egna aktien. "Om Kinnevik faktiskt tror på portföljbolagens substansvärden är det naturliga att börja köpa tillbaka aktier nu när kassan sväller så enormt", säger Lindvall till Afv.
Förvaltare: Kinnevik säljer en udda fågel – använd enorma kassan till återköp - Peter Lindvall
Peter Lindvall förvaltar Kavaljer Investmentbolagsfond.

I januari avslöjade Affärsvärlden att Kinnevik övervägde en försäljning av innehavet i Tele2, där investmentbolaget länge varit största ägare med drygt 15% av kapitalet och knappt 33% av rösterna.

“Det skulle stötta den strategi som kom till år innan jag gick med, att bli ett bolag som fullt ut äger tillväxtbolag”, sade Kinneviks styrelseordförande James Anderson i en intervju med Afv då.

På måndagen gjorde Kinnevik slag i saken. Till en premie om 13% säljer det Stenbeck-grundade investmentbolaget hela sin andel i Tele2 till Freya Investissement.

Försäljningen innebär ett kassaklirr om 13 miljarder kronor för Kinnevik. Således kommer investmentbolagets kassa uppgå till närmare 21 miljarder kronor efter att affären genomförts.

“Försäljningen var på ett sätt förväntad och den är logisk. Givet Kinneviks inriktning är Tele2 en väldigt udda fågel”, säger Peter Lindvall som förvaltar Kavaljer Investmentbolagsfond till Afv.

Vad tror du Kinnevik kommer göra med pengarna från Tele2-försäljningen?

“Det är hög substansrabatt i Kinnevik-aktien just nu. Om bolaget självt tror på de värderingar de satt på innehaven är väl det naturliga att köpa tillbaka den egna aktien nu när kassan sväller bortom 20 miljarder. Jag har svårt att se att en investering i ett nytt innehav i dagsläget vore bättre än att investera i de befintliga innehaven som handlas till rabatt”, säger Lindvall.

Ratar Kinnevik

Peter Lindvalls investmentbolagsfond har länge undvikit Kinnevik. Bland annat på grund av den “spretiga portföljen” och att det finns “flera bolag i portföljen som inte tjänar pengar”. Investeringen i Harald Mix stålbolag H2GS ställer sig förvaltaren också frågande till.

“Dessa investeringar kommer kräva ofantligt mycket el och jag har svårt att se var man ska få all den elen ifrån. Jag känner mig skeptisk till den stora investeringen som kommer med hög risk.”

Dessutom anser förvaltaren att det är svårt att bedöma värdet på bolagen i Kinneviks portfölj.

Men om investmentbolaget aviserar ett aktieåterköpsprogram hade det kunnat locka in förvaltaren.

“Vi gör inget just nu men det blir intressant att se om Kinnevik väljer att köpa tillbaka aktier. Då kanske vi tänker om – det hade kunnat vara en ‘trigger’. Kinnevik har ju inget superbra ‘track record’ heller, så de behöver bevisa sig lite mer för att vi ska känna oss trygga i att investera.”

Ökar risken

Peter Lindvall tror inte att Kinnevik delar ut hela beloppet från Tele2-försäljningen till aktieägarna. Men möjligen en del i form av en extrautdelning.

Kan Kinnevik välja att använda pengarna för att investera i ett helt nytt innehav?

“Det är klart att Kinnevik sitter på en rad potentiella nyinvesteringar att göra. Det är fullt tänkbart att man sneglar på det alternativet.”

Hur ser du på att Kinnevik nu blir av med sin kanske enda kassako?

“Om de väljer att dela ut pengarna från Tele2 så ökar förstås risken eftersom kvarvarande bolag kommer med klart högre risk än teleoperatören. Här gäller det att för Kinnevik att hitta en balans i portföljen mellan väldigt unga bolag och mer mogna. Kassan blir ju stor nu så de kan säkert täcka kapitalbehovet ganska länge.”

Beskedet om Tele2-försäljningen fick Kinnevik-aktien att stärkas drygt 5% under måndagseftermiddagen. Sedan Kinnevik-aktiens toppnotering i april 2021 har kursen dykt med över 75%.

Vid samma tidpunkt var aktien i Tele2 också upp cirka 5%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Group