Författaren och förvaltaren: ”Teqnion och Evolution kan bli 100-baggers”

Författaren och förvaltaren Christopher Mayer sitter i serieförvärvaren Teqnions styrelse - och tror stenhårt på Evolution och ett Carl Bennet-bolag."Det finns många fina bolag i Sverige och som kan ge en avkastning på 10 000%", säger Mayer till Afv.
Författaren och förvaltaren: ”Teqnion och Evolution kan bli 100-baggers” - chris m (1)
Christopher Mayer är författare av boken 100 Bagger och styrelseledamot i Teqnion. Till höger: Teqnions VD Johan Steene

Teqnion har störst chans att bli en 100-bagger av mina svenska innehav. Mycket på grund av att bolaget är ganska litet i dagsläget.”

Det säger den amerikanska författaren, förvaltaren och Teqnionen Christopher Mayer till Affärsvärlden när vi träffar honom på Strandvägen i centrala Stockholm.

“Men det är klart att de andra två bolagen också har potential att bli det”, fortsätter han och syftar på Evolution och Lifco.

Christopher Mayer sitter som styrelseledamot i Teqnion men är kanske mest känd för sin bok “100 Baggers: Stocks that Return 100-to-1 and How to Find Them”. Som namnet avslöjar redogörs för hur investerare ska bära sig åt för att hitta aktier som har stor potential att ge en avkastning på 100 gånger investeringen, eller 10 000%.

Innan allt är sagt och gjort

Trots sin egen bok har Mayer själv ingen 100-bagger i portföljen. Boken gavs ut för nio år sedan och den studie som han genomförde i samband med författandet har påverkat hans investeringsstil, berättar han.

Foto: Omslag

“Inte än, jag behöver mer tid. Om jag inte skulle lyckas med konststycket 100-bagger tror jag åtminstone jag kommer vara riktigt nära.”

Hösten 2018 startade Christopher Mayer fonden Woodlock House Family Capital tillsammans med Bill Bonner. Initialt skulle Christopher Mayer förvalta förlagsfamiljen Bonners pengar, men med tiden öppnades möjligheten även för utomstående att investera.

Mayer säger att fonden haft en årlig snittavkastning på drygt 15%. Nu förvaltar han cirka 170 miljoner dollar. Fonden består av elva bolag. De huvudsakliga kraven är att bolagen har låg skuldsättning, hög avkastning på investerat kapital och att styrelse och ledning äger aktier i bolaget.

Portföljen

Constellation Software
Topicus.com
Lumine
Brown & Brown
Copart
Old Dominion Freight Line
Heico
Dino Polska
Evolution (Värde: 196 Mkr, avkastning: -13%)
Lifco (Värde: 155 Mkr, avkastning: +38%)
Teqnion (Värde: 142 Mkr, avkastning: 5%)

Källa: Christopher Mayer och Holdings

“Älskar affärsmodellen”

Med en förkärlek för serieförvärvare fick Carl Bennets juvel Lifco snabbt en plats i portföljen, berättar Christopher Mayer, som framför allt charmades av kulturen i bolaget.

“När jag besökte VD Per Waldemarson var det han som öppnade dörren. Det kändes väldigt personligt. Någon assistent eller sekreterare syntes inte till och kontoret var anspråkslöst. Det säger mycket”, säger Christopher Mayer som också blev positivt överraskad över att Waldemarson unga ålder (47 år).

Carl Bennet under en intervju den 29 maj 2024 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

“Han kommer nog att sitta på VD-stolen i 20 år till och jag tror han kommer lyckas ta bolaget framåt på ett bra sätt.”

Efter investeringen i Lifco letade Christopher Mayer ivrigt efter fler bolag med samma affärsmodell. Helst ville han finna ett nytt Lifco, men som befann sig i tidigare fas. Av en tillfällighet stötte Mayer på Teqnions vice VD, Daniel Zhang. De fattade snabbt tycke för varandra och Mayer såg snarlika kvaliteter i Teqnion som i Lifco.

På den vägen var det. I dag är Woodlock femte största ägare i Teqnion, en post värd 142 Mkr, enligt Holdings.

I våras klev Christopher Mayer in som ledamot i Teqnions styrelse.

“VD Johan Steene är unik på ett väldigt positivt sätt. Han bär enkla kläder och skriver fantastiska VD-ord i rapporterna som lockar till skratt. Han är omtyckt av många och duktig på det han gör.”

Teqnion
Teqnions VD Johan Steene.

Så gick studien till

365 bolag sållades fram utifrån diverse kriterier. Tidshorisonten var från 1962 till 2014. Syftet var att hitta en population som skulle visa typiska attribut för 100-baggers. I snitt har det tagit mellan 20-25 år för 100-baggers att växa med 10 000%, medan några bolag gjorde det på 10-15 år och andra 40-45 år.

Utmärkande för Teqnion är bolagets kapitalallokering, enligt Christopher Mayer, och dess förmåga att hitta rätt bolag att förvärva. Amerikanaren imponeras också av Teqnions avkastning på det egna kapitalet.

“Teqnion är en långsiktig investering för mig och det ska bli spännande att se vad vi kan lyckas åstadkomma. Aktien kan definitivt mer än dubblas från dessa låga nivåer”, säger Christopher Mayer.

Foto: Christopher Mayer

Låg värdering i Evolution lockar

I Evolution lockar den “låga värderingen”. Bolaget har goda möjligheter att fortsätta växa och det finns “egentligen inget företag som det” inom sin nisch.

“Det är förbryllande hur ett bolag som växer ordentligt, har en avkastning på investerat kapital på över 20% och feta rörelsemarginaler på cirka 70% kan ha så låg värdering”, säger Christopher Mayer.

Vilka andra svenska bolag finns på din investeringsradar?

“Det finns många fina bolag i Sverige och som kan ge en avkastning på 10 000%. Jag har sneglat lite på Fortnox som är ett otroligt välskött och intressant bolag.”

Om man som investerare ska ta med sig en sak från din bok – vad är det?

“När du tycker dig hittat ett riktigt bra bolag – köp aktier och behåll det i portföljen i minst 20 år. Aktien kommer gå upp, ner, vara dyr, billig men det gäller att hålla i den genom allt. Så länge den underliggande affären går bra och bolaget växer.”

Läs mer:

Evolution: Huset vinner inte alltid

“En dag slutar jag bara springa”

Fortnox: En tillväxtmaskin

Teqnion: Oreda i förvärvskonglomeratet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer