Intervju Surgical Science
Fem frågor: VD Gisli Hennermark
Surgical Science tecknade nyligen ett OEM-avtal med Auris Health, som är en del av J&J-koncernen. Hur betydelsefullt är detta för Er?
Det är av stor betydelse. Robotkirurgimarknaden har bara 2 % penetration än så länge och väntas växa snabbt de kommande åren. Många bedömer att den här kunden kommer att bli en stor aktör inom robotkirurgi och de har valt oss att leverera simuleringsteknologin. Konsultintäkterna är den mindre delen – den stora uppsidan för oss finansiellt finns i de licensintäkter som är kopplad till volym på robotarna under lång tid framöver.
Vad är de största trenderna inom medicinsk simulering för tillfället?
Det som driver behovet av simulering är ökat fokus på patientsäkerhet, migrering från öppenkirurgi till minimalinvasiv kirurgi och digitaliseringen. Att det nu i allt högre utsträckning finns ett digitalt interface, som i robotkirurgi, mellan kirurgen och instrumentet i patientens kropp gör av vi kan bädda in vår mjukvara direkt på medicinteknikbolagets hårdvara.
Hur har Surgical Science påverkats av Covid-19?
Helt klart påverkade – speciellt inom affärsområdet Educational Products, dvs våra egna simulatorer för kirurger under utbildning, har försäljningen minskat under pandemin. Men det leder också till att medicinteknikföretagen blickar framåt och tänker nytt. När vårdskulden skall betas av så kan man inte fortsätta att ödsla värdefull operationssalstid på utbildning – simulering tror vi kommer användas än mer.
Börskollegan Mentice som också är verksamma inom medicinsk simulering gjorde nyligen ett förvärv. Sker det mycket konsolidering i sektorn?
Det finns flera bolag som är verksamma inom olika applikationsområden. För Surgical Science del har fokus varit laparoskopi, endoskopi och robotkirurgi men en naturlig konsolidering kommer nog påskyndas av Covid-19 då inte alla bolag har lika stabila ägarbaser som t.ex. Surgical Science och Mentice.
2024 är målsättningen att omsätta 400 Mkr med en Ebitda-marginal på 40%. Hur skall ni nå dit?
Fler kunder, ökat användande av simulering hos medicinteknikbolagen och fortsatt genomslag för robotkirurgi. Då vi i takt med digitaliseringen levererar relativt sett mer mjukvara blir marginalerna än bättre – så vinstmålet var redan uppnått två kvartal i rad före pandemin.
Är Surgical Sciences aktie köpvärd? Läs Affärsvärldes nya analys efter den spännande affären med J&J här
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer