”Fantastiskt läge när oljepriset är lågt”

Oljeprisras, corona och politisk turbulens. Ryssland är inte direkt en problemfri marknad. Men varje gång oljepriset har varit lågt de senaste 25 åren, har det varit ett fantastiskt investeringstillfälle, säger Elena Lovén, som förvaltar Roburs Rysslandsfond.
”Fantastiskt läge när oljepriset är lågt” - elena-loven-900
Elena Lovén.

Oljepriset har fallit med 50 procent i år. Hur påverkar det den ryska ekonomin?

”Ryssland är en oljenation så det är naturligtvis negativt. Landets budget är balanserad på ett oljepris på ca 40 dollar per fat. Dagens oljepris på omkring 25-30 dollar innebär ett budget- underskott på ca 1,5-2 procent. Samtidigt har man under perioden med ett högt oljepris byggt upp en stor valutareserv, runt 150 miljarder dollar. Ryssland har också en mycket liten utlandsskuld, delvis till följd av att ekonomin sedan sanktionerna infördes har frikopplats från omvärlden. Sammantaget är den ryska statens balansräkning mycket stark. Staten/ regeringen räknar med att klara sex år med ett oljepris på 30 dollar utan att det blir ”default” eller valutakollaps.”

ELENA LOVÉN

Förvaltar: Swedbank Robur Rysslandsfond

Förvaltat kapital: 5,2 miljarder kronor

I år: -23 procent

Sedan start, dec 1998:+1 408 procent

Och hur har oljan påverkat aktiemarknaden? Moskvabörsen är ned drygt 25 procent sedan årsskiftet.

”Olja väger tungt på Moskvabörsen och det skapar ett allmänt negativt sentiment som också slår mot bolag utanför oljesektorn. Men jag har följt den ryska aktiemarknaden i 25 år och det har alltid varit ett rätt läge att gå in Ryssland när oljepriset är lågt.”

Men vi har ju också coronakris, hur slår pandemin mot ryska ekonomin?

”Hälften av de drygt 200 000 konstaterade fallen finns i Moskva. Ryssland släpar också efter i antalet coronasmittade fall. Det beror delvis på att man har relativt sett liten kontakt med omvärlden, bara 5 procent av ryssarna har utlandspass. BNP väntas falla med 2–3 procent i år, jämfört med en tidigare väntad tillväxt på 1–2 procent. Den begränsade nedgången beror på att Ryssland har relativt starka finansiella resurser (fiskala besparingar utgör 12 procent av landets BNP) och en låg skuldsättning. Hittills har staten allokerat 3 procent av BNP i stödåtgärder mot covideffekterna, men den siffran kan lätt justeras uppåt vid behov. En avgörande fråga är förstås när samhället öppnas upp, här meddelade president Putin nyligen att det är upp till de regionala myndigheterna att bestämma. Moskva, som är landets finansiella centrum, har förlängt ”lock down”, som skulle hävas i mitten på maj. ”

Det finns en stark korrelation mellan oljepriset och ryska politikers popularitet. Putin tappar nu i opinionsundersökningar, vad betyder det för aktiemarknaden?

”Eftersom det inte finns någon riktig politisk opposition och därmed ett alternativ innebär det ökad osäkerhet, vilket allt annat lika inte är bra för börsen. Men även om han är försvagad tror jag inte det är tillräckligt för att han ska bli avsatt.”

Fonden är ned runt 23 procent i år, hur har ni agerat under krisen?

”Moskvabörsen domineras av olja- och gasbolag som utgör runt 40 procent av börsvärdet. Även om jag är underviktad mot den sektorn, bland annat av klimat- och ESG-skäl, slår det negativt mot fondens avkastning. Prisfallet skedde också väldigt snabbt vilket gjorde det svårt att hinna vikta om i portföljen.”

Vilka omfördelningar har ni gjort nu?

”Vi har minskat i olja- och råvarubolag och samtidigt ökat i internetbaserade företag. De stora ryska internetbaserade bolagen är Mail.ru och Yandex. Jag ökade också tidigt i matkedjan X5 Retail Group som är tydliga vinnare under coronaepidemin. Vi har även ökat exponeringen mot gas där efterfrågan inte är lika relaterad till transporter som olja. Utbud och efterfrågan för gas är mer balanserad än för oljan. Dessutom kan man förvänta sig att utbudet av gas minskar på sikt då många amerikanska oljeproducenter, som till hälften av gasproducenter, kan få svårt att klara krisen. Gazprom har dessutom förbättrat sin bolagsstyrning betydligt och direktavkastningen har ökat. I år är det fortsatt fokus på att leverera utdelning samtidigt som man minskar sina kapitalinvesteringar. Putin har mer eller mindre lovat investerare att Gazprom, som är världens största noterade gasföretag, kommer att vara en bra investering.”

En faktor som bidragit till att ryska börsen gått bra de senaste åren är bättre bolagsstyrning och inte minst ökade aktieutdelningar. Hur är läget där?

”Under 2019 var utdelningarna mycket höga och det var i snitt tvåsiffrig direktavkastning. Den blir betydligt lägre i år och hamnar nog på runt två till tre procent i snitt. Hittills har jag dock inte sett något bolag som helt ställt in utdelningen. Det gäller även oljebolagen. De klarar krisen bättre då de har betydligt lägre produktionskostnader än de amerikanska. Det finns också förhoppningar om en hög direktavkastning 2021, till följd av de nuvarande låga aktiekurserna och förväntningar om att den ryska ekonomin då har tagit fart igen.”

En annan faktor som förra året bidrog till högre aktiekurser i Moskva var att den politiska risken med sanktioner från USA inte upplevdes som lika allvarliga som tidigare. Hur är situationen där?

”Jag tror knappt jag sett ordet ”sanktioner” i år, det har helt försvunnit i olje- och coronakrisen. Nu är det val i USA i höst och då kan det kanske bli lite mer ”noice” kring Ryssland. Men den stora fienden är nu inte Ryssland utan corona. Mer sannolikt är att vi kommer få se mer av samarbeten, man behöver bland annat Rysslands stöd för att sänka oljeproduktionen och för att hitta lösningar i Mellanöstern.”

Det var 50 procent upp förra året på Moskvabörsen och är nu ner 25 procent hittills i år. Finns det något som talar för att volatiliteten i Ryssland kommer att minska framöver?

”Volatiliteten på Moskvabörsen har minskat de senaste åren. Under 2019 steg Gazproms 100 procent vilket var ett stort bidrag till börsuppgången. Uppgången i Gazprom berodde till stor del på hög direktavkastning och bättre bolagsstyrning. Rubeln har blivit stabilare vilket gjort att investeringar också har blivit mindre volatila. Men Ryssland är en relativt smal aktiemarknad, med mycket råvaror, vilket ofta ger större svängningar.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer