Evli: ”Vi vill demokratisera alternativa investeringar”

"Den klassiska 60/40-portföljen fungerar inte längre", säger Jesper Roslund, ansvarig för alternativa fonder på Evli, som nu vill göra det möjligt för fler att investera i onoterat.
Evli: ”Vi vill demokratisera alternativa investeringar” - Jesper Roslund, Evli
Jesper Roslund, Evli fonder. Foto: Åsa Swee

Jesper Roslund har en lång bakgrund inom alternativa investeringar, ända sedan han började på Brummer & Partners för många år sedan. Idag är han ansvarig för alternativa fonder på Evli, ett av Finlands största fondbolag.

“Vi har tagit in 2,4 miljarder euro i alternativa placeringar i Finland, vilket är ungefär 15% av vår totala stock av kapital som är 17 miljarder euro. Den vill vi växa kraftigt och jag hoppas att denna tillväxt ska komma från Sverige”, säger han när vi träffas inte långt från hans kontor på Regeringsgatan.

I Finland har Evli cirka 70% av alla institutioner som kunder. För svenska investerare är de kanske mest kända för sina företagsobligationsfonder och sina småbolagsfonder.

“Vi har ungefär 10–15 miljarder kronor hos svenska investerare och inte så många privatkunder i Sverige, så det finns en stor potential”, säger Jesper Roslund.

Jesper Roslund

Ansvarig på Evli för alternativa fonder i Sverige. Har tidigare arbetat med alternativa investeringar hos SEB, Söderberg & Partners, Brummer & Partners.
Utbildning: Jur. kand. och ekonomie kand.
Ålder: 48 år
Familj: Fru och två barn
Fritidsintresse: Golf, har 8 i handicap

Brister i dagens förvaltning

Och det är just privatkunder han vill nå med Evlis nya satsning på alternativa investeringar. En sektor som växer och lockar allt fler, menar Jesper Roslund.

“Dels av intresse men också av nödvändighet eftersom många ser att det finns brister i dagens portföljförvaltning med de traditionella tillgångsslagen räntor och aktier.”

Evli har förvaltat alternativa fonder sedan 2013, med en lägsta inträdesbarriär på 100 000 euro. En nivå de nu har som ambition att sänka, för att öppna upp marknaden för fler än institutionella investerare.

“Vi är långt gångna i att skapa en produkt med betydligt lägre inkörsport och 10 000 euro är ett riktmärke vi jobbar efter. Kanske till och med lägre, beroende på regler.”

“Många vill åt tillgångarna”

I efterdyningarna av finanskrisen gjordes många regler om för att skydda icke professionella investerare och i den regelfloran blev det svårare att erbjuda produkter till privatinvesterare, menar Jesper Roslund.

“Vi tror att det finns många kunder som vill åt tillgångarna och behöver hjälp med förvaltningen, men om din rådgivare på banken inte har några produkter att investera i så kan han ju inte hjälpa dig. Därför tycker vi att det behöver demokratiseras”, säger han och fortsätter:

“Vi har dessutom många duktiga förvaltare idag, bland annat EQT, IK, Nordic Capital och Brummer.

Jesper Roslund menar att alternativa investeringar ger en högre avkastning till lägre risk och mindre volatilitet, jämfört med aktier och räntor.

“De senaste 20 åren har en traditionell portfölj i snitt gett 7–8% årligen, medan exempelvis private equity som helhet gått dubbelt så bra”, säger han.

“Vår private equity-fond ligger på 20% i årlig avkastning sedan 2013. Det är en fantastiskt fin avkastning.”

Lägre volatilitet ger lugn

Den lägre volatiliteten kommer dock delvis av att värdet på onoterade tillgångar mäts mer sällan.

“Till viss del är det mättekniken, men man skriver heller inte upp eller ner värdet lika snabbt som i ett noterat bolag, som till viss del styrs av marknadens humör. Det ger en lugnare utveckling.”

Alternativa placeringar kan innehålla bland annat infrastruktur, fastigheter, private equity, private debt och hedgefonder.

“Man kan egentligen klumpa ihop ganska många tillgångsklasser under paraplyt. Det finns de som klassar konst och smycken där också, men det tycker jag är lite brett”, säger Jesper Roslund.

“Private equity är den sektor där man historiskt kunnat tjäna mest. Du har ju en illikviditetspremie i onoterade tillgångar också, plus att PE-bolagen varit väldigt duktiga på att köpa bolag och sälja till en mycket högre värdering.”

Bästa förvaltarna i USA

För att öppna upp den marknaden måste PE-bolagen skapa en produkt med likviditet som kan börslistas.

“Konkurrenterna idag för retail är Coeli och några mindre fastighetsbolag bland annat, men det finns inte jättemånga.”

Det har ju varit ett svajigt börsår där många tagit hög risk redan i noterade tillgångar. Hur stort är suget efter onoterat, där man som kund kanske har ännu mindre insyn?

“Vi tror att vi har mycket att tillföra där, eftersom vi väljer ut duktiga alternativa förvaltare och lägger dem i våra fond-i-fonder. Det ger den lilla spararen tillgång till några av världens bästa förvaltare, som de inte kan nå annars.”

De allra bästa förvaltarna finns i USA och Europa menar Jesper Roslund och lyfter bland andra Cinven, Advent och Partners Group.

“I vår nuvarande private equity-fond investerar vi typiskt i 10–15 av de bästa fondförvaltarna i världen och i varje fond är det cirka 20 innehav, så du blir ägare i cirka 200–300 onoterade bolag och det är svårt att nå på egen hand. Förhoppningen är att kunna ge samma avkastning som stora investerare fått i många år. Det är en demokratisering av accessen till alternativa investeringar, kan man säga.”

RATAR 60/40-PORTFÖLJEN

Jesper Roslund menar att den traditionella portföljen med 60% aktier och 40% räntepapper inte fungerar längre.

“Titta bara på de senaste åren. 60/40 har inte fungerat varken i aktiedelen eller i räntedelen. Aktiedelen gick ner efter covid så där har man tappat pengar. Och räntedelen har ju också gått ner eftersom räntorna gått upp. Det gör att en portfölj som traditionellt sett har varit balanserad risk, inte fungerar i den här miljön.”

Istället förespråkar Evli en portfölj med 40% aktier, 30% räntepapper och 30% alternativa tillgångar.

“I en sådan portfölj får du både lägre risk, högre avkastning och dessutom så får du ett inflationsskydd som i dagens marknad är värt mycket.”

Infrastruktur är ett annat stort område inom alternativa investeringar.

“Det kan vara allt från solparker till hamnar, vägtullar och statligt finansierade vägbyggen. Fördelen är att du har en pålitlig motpart i form av en stat eller liknande, så det blir ett väldigt tydlig och jämnt kassaflöde. Kunderna får inflationssäkra kuponger varje år med 7–9% avkastning med väldigt hög sannolikhet, eftersom du har de här säkra motparterna.”

“Just infrastruktur har varit en jätteintressant tillgångsklass de senaste fem åren.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Group