”Tanken är att bli ett Svolder fast för micro cap”

Kapitalförvaltaren Never Eat Alone (NEA) grundades 2017 av de två tidigare Nordea-kollegorna Jacob Brögger och Erik Ekfeldt. Idag förvaltar bolaget kapital åt ett 80-tal förmögna entreprenörer och investerare utanför börsen. Nästa år startar de en ny fond med fokus på noterade småbolag under ledning av fondförvaltaren Mikael Hanell.
MIkael Hanell förvaltar fonden NEA Public Value. Foto: Pressbild.
MIkael Hanell förvaltar fonden NEA Public Value. Foto: Pressbild.

Till att börja med: varför heter ni Never Eat Alone?

”Never Eat Alone symboliserar det nätverkstänk som präglar våra investeringar. Nätverkandet är centralt i NEA och en av våra starkaste resurser är ägarbasen, som består av många olika entreprenörer i olika branscher”, säger Mikael Hanell.

Vilka är dessa ägare?

”Vi har flera välkända namn bland investerarna, bland annat Rustan Panday från Storytel och Ryska Posten-grundaren Daniel Pilotti. Även familjen Wallenstam representeras genom sonen Christian, Richard Båge och Johan Karlsson från Slättö Fastigheter. Det är ett härligt gäng som verkligen brinner för entreprenörskap och nätverk. Vi vill gärna att de som investerar i fonden ska engagera sig och inkludera sig i vårt arbete i den mån de har tid. Det är fantastiskt att kunna utnyttja kompetensen bland befintliga investerare. Det är en stor skillnad mot både PE-bolag och traditionella fondbolag där investerare ofta är långt ifrån affären.”

NEA har redan idag två PE-fonder med runt 15 portföljbolag som tillsammans omsätter runt 1,5 miljard kronor. Vad har ni investerat i hittills?

”Vi har investerat i flera spännande bolag som exempelvis Swedlock, Doktor.se och WeMind. Den första fonden är fullinvesterad och vissa exit-diskussioner pågår. Den andra fonden, som stängdes i våras, har hittills gjort tre investeringar i Finlarm, Sensebit och Blipp, och ska göra ett tiotal till.”

MIKAEL HANELL

Förvaltar: NEA Public Value (beräknad start i början av 2022)

Planerad storlek: 500 Mkr

Inriktning: Fonden kommer investera i noterade bolag och pre-IPO:s med ett börsvärde upp till 1 miljard kronor.

Du ska förvalta fonden Public Value, som investerar i små noterade bolag med börsvärde under 1 miljard kronor. Hur ser upplägget ut?

”Det är en hybrid mellan den noterade marknaden och private equity. Vi investerar i noterade bolag, men med en private equity-approach. Vi tar in pengar, precis som ett PE-bolag, och sedan är tanken att vi ska investera i 2-2,5 år och parallellt jobba med bolagen. Målsättningen är att avkastningen i snitt ska ligga på minst 20% årligen. Det är inte en vanlig fondstruktur, utan en investmentbolagsstruktur vilket gör att vi kan notera detta i framtiden. Tanken är att bli ett Svolder, fast för microcap, och börsnotera strukturen inom 7 år.”

Varför vill ni leta ibland de allra minsta noterade bolagen? Är det inte lika bra att bara fortsätta investera i onoterat?

”Nej, tvärtom. Det finns över 600 bolag med börsvärde under 2 miljarder kronor. De under 1 miljard har sällan analystäckning. En del är skräp, men mycket är hög kvalitet. Det är ju snararare en stor möjlighet för oss att ta tag i dessa bolag.”

Men ni får investera lite i onoterat också, eller hur?

”Ja, i den publika fonden har vi mandat att även investera i onoterade bolag som har för avsikt att ta sig in på börsen inom 18 månader. Andelen får inte överstiga 30% av fonden, men jag tror att det kommer vara betydligt mindre än så. Vi gör det för att få en möjlighet att titta på bolaget i ett tidigt skede. Att vi har detta mandat är ju en klar fördel relativt andra svenska fonder där bolagen måste in på börsen inom 6-12 månader och det måste finnas styrelsebeslut om notering. Det är inte givet att IPO:er blir succéer, men det ger oss en möjlighet att kanske vara ankarinvesterare och bygga större positioner.”

Hur involverade i bolagen är ni? Försöker ni påverka eller är ni mer passiva ägare?

”Vår approach är att vi ska hjälpa bolagen. Det kan till exempel handla om att hjälpa till med förvärv, som bolag utan institutionella ägare kan ha svårt att få igenom. Då kan vi vara där och stötta med kapital. Vi vill också genom vårt nätverk bidra med styrelsekompetens, governance, IR- och ESG-frågor. Vi vill inte vara aktivister, utan snarare någon som bidrar. Vi vill komma nära, gärna ha 10-30 % av ägandet och en plats i nomineringskommittén eller styrelsen.”

Planen är att fonden ska ha en total storlek om ungefär 500 Mkr när kapitalanskaffningen är färdig nästa år. För att vara en så liten aktör vill ni ha ganska stora ägarandelar. Hur går det ihop?

”Det kommer vara en utmaning för oss, vi kan ju inte bara köpa över börsen. Alternativen för oss är ju att köpa aktier av en huvudägare, ett block där en större ägare vill sälja, köpa in oss i en nyemission eller gå in som ankarinvesterare i en börsnotering.”

Ännu är inte några investeringar gjorda, men vet du redan nu ungefär vilka branscher du kommer investera i?

”Jag håller mig undan från förhoppningsbolag som exempelvis biotech som ofta är väldigt binära. Annars är det fritt fram. Bolagen ska ha en bevisad affärsmodell och vara lönsamma, eller nära lönsamhet, och växa organiskt. Vi har identifierat några huvudsakliga investeringsteman som vi tycker är intressanta såsom smart energi, säkerhet, food tech, digitalisering och infrastruktur runt 5G.”

Vad kan det vara för bolag?

”Jag har tagit med mig en hel del bolagsidéer från min tid som förvaltare, till exempel Transtema och Alcadon. Sedan finns Awardit, som har haft en fantastisk tillväxt – både organiskt och genom förvärv på ett mycket framgångsrikt sätt. Nu börjar det tyvärr bli lite dyrt för oss, men det är ett bra exempel.”

Smart energi-sektorn kan vara lite svårnavigerad. Har du något bra exempel på Stockholmsbörsen?

”Ett bra exempel är Ecoclime, som vänder sig till stora fastigheter som vill ha energisnål ventilation. Man kan anpassa efter hur många man är i ett rum, och återvinner också en del kyla och värme. För fastighetsutvecklare är det otroligt värdefullt att kunna skala energikostnaderna på detta sätt. Detta är också exempel på ett bolag där vi kan bidra och hitta synergier med personer från vårt investerarnätverk där flera är stora fastighetsägare.”

Kommer vanliga privatsparare kunna investera i NEA Public Value?

“Inte på kort sikt. Vi kommer först och främst rikta oss till förmögna privatpersoner och institutioner. Hittills har personer i NEA:s existerande nätverk åtagit sig att teckna runt 100 miljoner kronor i fonden.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Group