DNB-förvaltaren: ”Det har varit katastrof på katastrof – men vi gillar aktien”

Norske DNB-förvaltaren Anders Tandberg-Johansen gillar "naboselskapen" i Sverige och har flera i sin teknologifond. Ericsson finns i toppen och Embracer lite närmare botten: "Möjligheten i bolaget är helt enkelt att folk blivit väldigt, väldigt negativa", säger Tandberg-Johansen, som förvaltar drygt 60 miljarder kronor.
DNB-förvaltaren: ”Det har varit katastrof på katastrof – men vi gillar aktien” - Anders Tandberg-Johansen DNB
"Sverige har jo et bra næringsliv", säger Anders Tandberg-Johansen, som förvaltat DNB:s techfond i över 20 år. Foto: Åsa Swee

“Vi liker Ericsson veldig mye. Som aksje.”

Det säger norska storbanken DNB:s Anders Tandberg-Johansen, som är på besök i grannlandet för att träffa bolag. I över 20 år har han förvaltat DNB:s teknologifond, som är upp 3 820% sedan starten 2001.

Ericsson var fram tills nyligen det största innehavet, men efter en minskning vid årsskiftet så har de halkat ner till plats tre, efter Meta och Alphabet. Lite längre ner på listan återfinns fler svenskar.

”Sverige har ett bra näringsliv, med allt från Ericsson till Betsson och Embracer”, säger Tandberg-Johansen på norskt bokmål och fyller på vattenglaset.

Anders Tandberg-Johansen

Gör: Chef för Global Technology Equities på DNB.
Har förvaltat DNB Teknologi sedan 2001.
Bakgrund: Tidigare analytiker på SEB. Kandidatexamen vid Norwegian Business School.

Varför de gillar den svenska telekomleverantören så mycket förklarar han med en fotbollsmetafor.

”Vi fokuserar mycket på värderingen. Om du spelar odds på Manchester City hemma mot ett dåligt lag, så spelar du på 1-5, inte på 1-1.”

“Katastrof på katastrof”

Tandberg-Johansen menar att den hårda konkurrenssituationen med Kina och Korea börjar se bättre ut och att Ericsson klarat av att försvara sina marknadsandelar, parallellt med investeringar i R&D.

”Samtidigt har aktien haft katastrof på katastrof på katastrof. Det har varit impopulära uppköp och mutskandaler – som är i färd med att bli avslutade. Och varulagerkorrektionen hos de nordamerikanska kunderna har folk blandat ihop med strukturell tillväxt.”

Efter en rad negativa nyheter som tryckt ner kursen rejält, tycker förvaltaren att aktien är relativt billig, med väldigt låga förväntningar.

“Det er jo en tøff jobb”, säger DNB-förvaltaren om Börje Ekholms roll som VD för Ericsson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Tandberg-Johansen lyfter också styrelsen och ordförande Jan Carlson, även om ”man kan være litt uenig i noen oppkjøp…”

Hur ser ni på VD:n?

”Börje? Ja han har ju…det är ju ett tufft jobb. På den positiva sidan så har han gjort investeringar i R&D i en tid då det har varit ganska tufft, många hade nog gjort besparingar istället. På den negativa sidan så blev Vonage ett väldigt dyrt uppköp.”

Inför teknikutvecklingen de kommande åren tycker Tandberg-Johansen att Ericsson ligger bra till.

”De är bra positionerade inför Open RAN (Open radio access network) och vi tror betydligt mer på Nordamerika än vad marknaden gör. Överlag är vi positiva till bolaget och aktien är som sagt väldigt lågt värderad.”

DNB Teknologi

Förvaltat kapital: 60 miljarder kronor
Utveckling: I år 9,6%, 1 år 32%, 5 år 127%, sedan start 2001 3 820%
Genomsnittlig avkastning 10 år: 18,6%
10 största innehaven: Meta, Alphabet, Ericsson, Microsoft, Nokia, Nvidia, Western Digital, Samsung, Mastercard, Sony

I fotbollstermer så spelar DNB-förvaltaren i båda lagen, då motståndaren Nokia också finns i portföljen. Nyligen förlorade de stormatchen mot Ericsson om AT&T:s kontrakt på Open RAN, där en del analytiker menar att Ericsson prisade ner sig.

NATURLIGT ATT ERICSSON VANN

”Nej, det är naturligt att Ericsson vann. Nokia som bara har 30% marknadsandel kan inte ersätta dem. Det som är lite svårt att förstå, är att AT&T bara vill ha en leverantör till Open RAN, det känns lite riskabelt.”

Något som Tandberg-Johansen gillar i båda de nordiska telekomleverantörerna är patenten.

”De har ju uppfunnit mobilteknologin. Mer än halva värdet i bolagen kommer från patent de får betalt för av Apple, Samsung och Vivo. Kontrakten har förlängts och marginalerna är nästan 100%. De är ju oavhängiga infrastruktur och vad man tänker om det.”

När det gäller Nokia menar Tandberg-Johansen att bolaget har en helt annan produktmix än Ericsson, med mycket teknik, som gör ”summan av delarna väldigt höga”.

MIND BLOWING UTVECKLIG

Även om DNB-förvaltaren fokuserar mycket på värdering, så räds han inte halvledarjätten Nvidia, som stigit nära 80% – hittills i år.

”Vi har trimmat positionen lite, men aktien är inte dyr i förhållande till tillväxten. Det som vi har lite svårt att få ihop är att de har en run rate på 100 miljarder dollar på datacenter-verksamheten. Det är tre gånger så mycket som AMD och Intel – tillsammans. Det är nog många analytiker som kliar sig i huvudet över Nvidias siffror.”

”Inte sedan Ciscos succé i början av 2000-talet har jag sett ett bolag som vuxit sig så stort på så kort tid, det är mind blowing. Uppjusteringarna har dock varit lite väl stora.”

Det har hunnit bli många affärer för förvaltaren genom åren och en av de bästa var Mellanox, som 2019 köptes upp av Nvidia, berättar Tandberg- Johansen.

Och den sämsta?

“Vi hade en liten position i kanadensiska Nortel, som var en konkurrent till Ericsson. Det var ett av världens 15 största bolag år 2000 och sedan gick det till noll och konkurs, så ja, det måste ha varit den sämsta.”

“Wingefors er jo en veldig shrewd mann i gamingbransjen, så jeg tror han har ganske god peiling”, säger Anders Tandberg-Johansen och förklarar för Afv:s reporter att shrewd betyder erfaren. Foto: Åsa Swee

FOLKS NEGATIVITET EN MÖJLIGHET

En affär som hittills inte blivit så framgångsrik är Embracer, som återfinns nere i botten av portföljen med -60%.

Wingefors är väldigt erfaren, med bra koll på gamingbranschen. Sedan så har det blivit lite väl många förvärv, med lite för lite finansiering, men vi har ganska stor tro på att aktien på sikt kommer att värderas högre än vad den gör idag. Möjligheten i Embracer är helt enkelt att folk blivit väldigt, väldigt negativa”, säger Tandberg-Johansen, som inte räds kapitalstrukturen i bolaget.

Några av förvaltarkollegorna i fonden är inbitna spelare och testkör spelen, både Embracers och Stillfronts, som också finns bland innehaven.

“De har samma problem som Embracer med skulder och många uppköp, men kassaflödet är ganska bra, även om mycket går till earn outs fortfarande. Nästa år sjunker den delen och skulden likaså, i takt med att kassaflödet ökar.”

LYCKAD RUNDA I DUSTIN

Så fort det ska hämtas in kapital blir marknaden negativ till en aktie, menar Tandberg-Johansen, som ser det som en möjlighet att öka till lågt pris.

“Vi ställer i stort sett alltid upp om det är emissioner och det blev ju en väldigt lyckad finansieringsrunda i Dustin till exempel.”

Återigen upprepar sig mönstret med många uppköp och höga skulder, säger förvaltaren.

“Det är ju ett bolag som har varit lönsamt och vi gillar VD Johan Karlsson, men det var uppenbart att de var tvungna att se över finansieringen.”

Även storägaren Axel Johnson har ökat upprepade gånger i bolaget den senaste tiden och äger nu drygt 45% av bolaget.

“Alla som köper de aktierna vi äger gillar vi”, avslutar Tandberg-Johansen med ett skratt.

DNB TEKNOLOGIS SVENSKA INNEHAV

Bolag Kapital av bolaget Värde i MSEK Avkastning
Ericsson 2,3% 4 477 -8,5%
Betsson 5,2% 764 71%
Embracer 3% 685 -61%
Dustin 4,9% 273 41%
Stillfront 5,1% 253 -63%
Cint 6,5% 181 13%

Källa: Holdings, per den 29 januari 2024


Läs mer:

Förvaltaren om fyra favoriter och ett beta-bolag

Embracerfiasko för kronprins Bin-Salman

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer