Coeli vill nå 100 miljarder – tar in SBB:s ordförande som ny ägare

Förmögenhetsförvaltaren Coeli har tagit in 181 Mkr i en nyemission. I en intervju med Affärsvärlden berättar nya VD:n Erik Bäckström om det historiska beslutet att ta in externa ägare, däribland SBB:s ordförande Lennart Sten. Han kommenterar även IPO-ryktena och hur Coeli ska nå 100 miljarder kronor i förvaltat kapital. "Under de senaste fem åren har vårt förvaltade kapital ökat med cirka 300%", säger Bäckström.
Coeli vill nå 100 miljarder – tar in SBB:s ordförande som ny ägare - Erik Bäckström Lennart Sten
Erick Bäckström (tv) är ny VD på Coeli. Till höger Lennart Sten, ordförande för SBB. Foton: Coeli & Foto: Linus Sundahl-Djerf SVD / TT

Coeli har i september fått en ny VD i  form av Erik Bäckström, tidigare vice VD hos förmögenhetsförvaltaren. Fem dagar innan han tillträdde kom nyheten att Coeli för första gången sedan grundandet för 30 år tar in externa ägare. Detta genom att bredda ägarbasen med en nyemission på 181 Mkr.

Pengar som ska användas till att delfinansiera ett aktieägartillskott på ungefär 400 Mkr till Coelis nya kreditmarknadsbolag.

“Det var en smidig och fokuserad process, där vi hade förmånen att kunna välja ett begränsat antal dialoger med personer som passar väl in med Coeli som investeringsorganisation”, säger Coelis VD Erik Bäckström till Afv.

Enligt Afv:s bedömning värderas Coeli nu till cirka 2,8 miljarder kronor givet kursen i den nyligen genomförda emissionen. Bolaget vill inte gå ut med samtliga investerare som varit med i emissionen men delger två av de åtta investerarna. Den ena är Magnus Lindquist, styrelseordförande i Intrum och som som har ett förflutet i styrelsen för Munters och Cary Group. Den andra nya aktieägaren är Lennart Sten, med flera uppdrag inom fastighetssektorn, däribland som ordförande i SBB.

Lennart Sten, ordförande i SBB:s styrelse, är en av investerarna i Coelis nyemission. Foto: Linus Sundahl-Djerf SVD / TT 

“Lennart Sten är en person vi känner sedan tidigare. Han är ordförande i fastighetsbolaget Trappan, som vi delvis var initiativtagare till, och har en imponerande erfarenhet av fastighetsinvesteringar och att bygga framgångsrika verksamheter. Det finns en del likheter mellan det han har gjort och det vi bygger i vissa delar av vårt fastighetsområde inom investeringsorganisationen. Den typen av aktieägare är helt rätt för oss”, säger Bäckström.

Ska ha balans i portföljen

Kreditmarknadsbolaget lanserades i juli i år, efter att Coeli märkt av en efterfrågan under lång period från sina kunder.

“Vi har stor erfarenhet av vad investerare efterfrågar och har märkt att det saknas likviditet inom vissa investeringssegment. Vårt främsta fokus inom utlåningen kommer att ligga på fastighets- och värdepapperskrediter”, säger Bäckström och tillägger:

“Fastighetsbolag kan behöva finansiera olika typer av projekt eller sina bestånd, och vi har märkt att storbankerna blivit är något mer restriktiva. Vi vill även skapa möjligheter för våra kunder som har strategiska aktieinnehav och som vill belåna dessa för att sprida riskerna, eller helt enkelt vill ha värdepappersbelåning för sina portföljer.”

Han tror att riskerna kommer vara hanterbara eftersom Coeli kommer satsa på att bygga en “sund balans” i kreditportföljen, med en blandning av värdepappers- och fastighetskrediter.

IPO för Brock Milton – eller Coeli?

Erik Bäckström menar att Coeli med honom vid rodret kommer fortsätta erbjuda investeringsmöjligheter för både institutionella investerare och privata kunder inom private banking, entreprenörer och förmögna familjer

“Av våra 65 miljarder i förvaltat kapital så är drygt hälften av det institutionellt kapital och hälften privatpersoner. Att kunna erbjuda samma investeringsmöjligheter till våra kunder inom wealth managment som till institutioner och säkerställa att de faktiskt får ta del av det bästa och inte fastna i ett privatkundsfack, där utbudet ofta är smalare och mer begränsat till traditionella investeringsmarknader, är ett jätteviktigt fokus att fortsätta med”, säger han.

Afv har tagit del av uppgifter om Brock Milton Capital (BMC) diskuterar en framtida börsnotering. Fondbolaget ägs till 49% av Coeli. Det kan även noteras att BMC i maj anställde juristen Sara Bratt som tidigare arbetat på en Malmöbaserad affärsjuridisk byrå nischad mot bland annat börsnoteringar och kapitalanskaffningar. Men noteringsplaner är inget som Bäckström kan bekräfta.

“Det är en fantastisk verksamhet som skapar betydande värden till våra kunder genom den avkastning som teamet har genererat. De har cirka 18 miljarder i förvaltat kapital. Jag har sett att det cirkulerar något rykte. Men det är inga formella beslut som har tagits och det är en fråga för deras styrelse. Sedan är det så att som ägare utvärderar man alltid den bästa möjliga miljön för alla verksamheter”, säger Erik Bäckström.

Personer som Afv talat med beskriver Bäckström som en framåtlutad ledare med en vilja att få saker gjorda. Detta i kombination med att Coeli fokuserar mycket på att växa storleken på det förvaltade kapitalet gör att bolaget själva krattar för en börsnotering, enligt Afv:s källor. Att bredda aktieägarbasen, så som Coeli nu gjort, brukar vara en vanlig förberedelse inför en IPO.

“Det är en fråga för styrelsen, men det finns inga formella beslut kring det. Mitt och vårt fokus är att fortsätta stärka vår position som en ledande investeringsorganisation och alltid arbeta för att befinna oss i den miljö som är bäst för våra kunder, partners och övriga stakeholders. Vi har en stark position idag och en ambitiös tillväxtstrategi som vi ser fram emot att genomföra”, säger Bäckström om frågan.

Målet: 100 miljarder i AUM

Obeaktat hur det blir med eventuella noteringar av BMC eller Coeli pekar Erik Bäckström på en plan framåt för att utveckla verksamheten.

“Vi har höga ambitioner i vår tillväxtplan, och vi känner oss trygga med dem” säger han och tillägger:

“Under de åtta år jag har varit här har vårt förvaltade kapital ökat från cirka 10 miljarder till cirka 65 miljarder. Det är ett starkt bevis på att vi gör rätt saker som våra kunder värdesätter och att vi genererar konkurrenskraftig avkastning åt dem. Vårt mål är att fortsätta leverera mer av detta och att nå 100 miljarder i förvaltat kapital är ett fullt rimligt mål.”

Inom hur lång tid? 

“Jag skulle säga att det är högst rimligt att vi ska nå dit inom tre år, även om vi självklart arbetar för att nå dit så snabbt som möjlig. Under de senaste fem åren har vårt förvaltade kapital ökat med cirka 300%. Det handlar om att göra det på rätt sätt och fortsätta att utveckla och attrahera framstående investeringsteam. Det är det som är grunden i värdeskapandet till kunderna.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer