Christer Gardell: ”Hade inte sålt Volvo idag”

Finansmannen Christer Gardell tror att inflationen har toppat men pekar ut tre sektorer som ändå kan få det tufft 2023. Dessutom berättar han varför han inte skulle göra om försäljningen av Volvo.
Christer Gardell
Christer Gardell, grundare och VD för Cevian Capital. Foto: Tobias Ohls

Cevian Capital, med VD och grundare i Christer Gardell i spetsen, har liksom många andra haft ett omtumlande börsår. Men trots en sur börs har fonden presterat “flat”, enligt fondens frontman.

“Det pendlar lite, kanske just nu runt -2,-3%”, säger Gardell i en intervju i EFN Marknad.

Den bästa avkastningen har varit i det brittiska utbildningsbolaget Pearson, som är upp drygt 33% i år. Bland de svenska innehaven i portföljen är utvecklingen desto sämre. Här återfinns bland annat Ericsson, som har haft ett turbulent år med alltifrån det dyra förvärvet av Vonage i början av året till mutanklagelser i Irak.

“I efterhand får man väl säga att tajmingen av förvärvet var olyckligt och att priset var ett bubbelpris. Det var på tok för dyrt. Att man hamnat i en DoJ-process (med anledning av mutanklagelser i Irak, reds anm.) fungerar som en våt filt över aktien. Inför nästa år är det viktigt för Ericsson att få en lösning på processen vilket säkert kommer lätta på aktien”, säger Christer Gardell.

Aktien är väldigt lågt värderad, tillägger han.

“Nu värderas bolaget till runt 5-6 gånger rörelseresultatet. I grunden har Ericsson en fantastisk fin nätverksaffär, men man dras med för mycket förlustkällor. Det är väldigt viktigt för marknaden att man stänger dessa.”

“MAN GAV BORT BOLAGET”

Ett exempel på åtgärder är att sälja iväg de förlustbringande enheterna. Nyligen såldes IoT-verksamheten till amerikanska Aeris för en hemlig köpeskilling. Gardell är nöjd att den blödande verksamheten är borta.

“Man gav ju i princip bort bolaget, men det är säkert en bra affär för det förlorade ju 1 miljard per år.”

Har ni förtroende för ledningen framåt? Ni röstade ju faktiskt emot ansvarsfrihet för styrelsen och VD Börje Ekholm.

“Vi har stort förtroende för ledning och styrelse i Ericsson. Anledningen till att vi röstade som vi gjorde var att vi inte hade information för att kunna rösta på något annat sätt. Men det är klart att alla är lite frustrerade efter 2022. Det finns ingen i Ericssons ledning, styrelse eller ägarlista som är särskilt nöjd med året. Men nu knyter vi näven i fickan och går in i 2023. Då ska vi lösa problemen.”

Ett annat svenskt storbolag ni varit inne i är Volvo. I år är det fem år sedan ni sålde bolaget till kinesiska Geely. Givet de senaste årens utveckling i Kina, tycker du att det var rätt beslut?

“Klart att vi tyckte det var känsligt att sälja en så stor post till en utländsk ägare, och vi var väldigt noggranna med att kolla upp Geely.nNär vi gjorde vår due diligence – då var det klang och jubel. Det var ingen hejd på hur bra Geely var, som gjort ett bra jobb med Volvo Cars och hur mycket bättre de var än Ford. Hela Göteborg älskade Geely! Men den politiska bedömningen av Kina var inte som den är nu. Hade vi gjort den här affären dag? Det hade vi inte gjort.”

TROR ATT INFLATIONEN TOPPAT

Efter ett stökigt 2022 ser Christer Gardell fram emot ett nytt år med en mer lätthanterlig makromiljö.

“Jag tror att inflationen peakar nu. Flaskhalsarna längst bak i kedjan börjar öppna upp, samtidigt som efterfrågan på konsumentsidan kommer mattas av rejält. Det man (centralbankerna, reds anm.) har satt igång nu kommer vara enormt dämpande på inflationen. Jag tror att inflationen mer eller mindre kommer försvinna under 2023 och att det inte är nödvändigt för Riksbanken att höja mycket mer. Höjningarna, i kombination med det stigande elpriset, har löst mycket av det inflationsproblem vi har haft.”

Tycker du att Riksbanken har gjort ett bra jobb?

“Man kom igång lite sent, som alla centralbanker gjorde. Men nu tycker jag vi är i ett läge där jag inte riktigt ser nödvändigheten i att vara så aggressiva. Det man har satt igång nu kommer ta hand om det stora inflationsproblemet.”

Centralbankernas senfärdighet har gjort att mycket “dumma pengar” finns i omlopp, säger Gardell. Efterdyningarna av detta dröjer sig kvar in i 2023, och han varnar särskilt för tre sektorer.

“Det kommer bli knepig finansieringstid för många fastighetsbolag. Som jag ser det kan de inte omfinansiera sig utan nyemissioner. Private equity, som är en stor sektor numera, har också hög belåning och rätt mycket att stå i gällande finansieringen. Den tredje sektorn som man ska vara försiktig med, som vi har varit väldigt försiktiga med, är konsumentnära bolag. De får ta en riktiga smällen här (när efterfrågan går ned, reds anm). Det finns inte längre utrymme för att höja priserna, det leder bara till att produkterna inte säljer.”

“DET ÄR REDAN EN KRIS”

Du verkar bekymrad kring fastighetsbolagens finansiella situation. Skulle vi kunna hamna i en ny fastighetskris? 

“Det är redan en kris, med tanke på att lånekostnaderna överstiger vad fastigheterna avkastar. Det är lite som det var på 90-talet, även om det var mycket mer extremt då. Då avkastade fastigheterna 1% och lånen kostade 10%. Nu är lånen kanske på 6% och fastigheterna avkastar 4%. Men det är ett problem, för det innebär negativa kassaflöden.”

För att lösa detta problem krävs en mycket lägre belåning och förstärkning av det egna kapitalet, säger Gardell.

“Det kan bli knepigt. Det finns många stora ägare i dessa bolag och det är oklart hur mycket kapital de har. Alternativet då är ju att sälja fastigheter i en usel marknad. Det är val mellan pest och kolera.”

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du alltid dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer