Intervju Teknikföretagen
Chefekonomen: ”Byggkonjunkturen sprider sig över hela näringslivet”
"Tyvärr är det ett tydlig bevis på att Riksbanken gör sitt jobb."
Den vikande konjunkturen är inte märkbar inom den svenska industrin – ännu – men det finns orosmoln på himlen. Det berättar Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall när Affärsvärlden möter honom på branschorganisationens kontor på Östermalm.
“Rent allmänt så är efterfrågan på arbetskraft väldigt hög inom tillverkningsindustrin. Inte minst om man tittar på teknikföretagsbranschen. Men det varierar också väldigt mycket mellan branscher och regioner. Men bristtalen är fortfarande höga och företagen ropar efter kvalificerad arbetskraft.”
Mycket handlar om arbetstillfällen inom den gröna omställningen, enligt Mats Kinnwall.
“Alla de här stora satsningarna som ska ske i Norrland. Men inte bara där, det är på andra håll också med batterier och elektrifiering. Det skapar ett tryck på efterfrågan.”
“Ser en avmattning”
Många industribolag betar fortfarande av stora orderstockar som byggdes upp under åren när det var komponentbrist.
Men när dessa har betats av, finns det inte någon oro för den vikande konjunkturen?
“Ja, det är klart att vi och andra prognosmakare talar om det här, och det påverkar naturligtvis hur företagen ser på framtiden. Men just nu så tror jag inte, om man ska generalisera, att man ser någon varselvåg framför sig. I så fall handlar det mer om strukturförändringar. Något företag som bestämmer sig för att flytta sin verksamhet någon annanstans. Man ser en avmattning, men det är inte någon dramatik.”
Men man kan ändå se en avmattning?
“Ja, men från höga nivåer till något lägre nivåer. Men vi ser ju inte att botten håller på att trilla ut på något sätt. Svensk teknikindustri är ju stark.”
Mer motståndskraftig än vad man hade kunnat tro?
“Ja, delvis. Men det är ju fortfarande en tydlig avmattning. Det är inte en stark global tillväxt. Men vi ser ju inte ett traditionellt globalt konjunkturrecessionsscenario. Än så länge är det en ganska mjuk nedgång.”
Tufft för många branscher
Bostadsmarknaden har däremot tagit stryk av räntehöjningarna och priserna är ner 20% sedan toppen. Och trots att bostadspriserna har stabiliserats under de senaste månaderna och tycks ha nått en platå, tror Kinnwall att det är för tidigt att ropa hej.
“Om det inte blir jättemånga ytterligare räntehöjningar från Riksbanken så kanske vi har nått ungefär botten. Men när ekonomin viker blir också arbetsmarknaden lite svagare. Det kan möjligtvis påverka bostadspriserna.”
Bostadspriserna ökar men mäklare oroas: ”70% av bundna bolån löper ut under året”
Det största orosmolnet på himlen är bostadsbyggandet där produktionen har rasat och befars smitta av sig på andra sektorer.
“Vi har medlemsföretag som exempelvis gör armaturer, vitvaror och ventilationssystem. Basindustrin levererar allt från betong till trä och stålstommar. På tjänstesidan har vi en massa arkitekter och tekniska konsulter. En ordentlig sättning i byggkonjunkturen sprider sig brett över hela näringslivet”, säger han och fortsätter:
“Tyvärr är det ett tydlig bevis på att Riksbanken gör sitt jobb. Det blir riktigt tufft för många branscher.”
Inflationen viker
Under måndagen släppte SCB inflationssiffrorna för april som visade på en tydlig nedgång. Det är tydligt att inflationen ska ned ytterligare, om man utgår från enkel matematik, berättar Kinnwall.
“Eftersom det var så höga ökningar i KPI förra året kommer det faktum att de byts ut mot lägre ökningar motsvarande månad i år, göra att inflationen faller kraftigt. Det handlar om baseffekter. För att inte inflationen ska falla kraftigt måste man få lika höga staplar i år. Det finns inget som talar för det, för förra året var det mycket energipriserna som påverkade. Och de har ju fallit jättemycket sedan förra sommaren.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer