”Castellum en ESG-doldis”

Avanzas tidigare sparekonom och numera hållbarhetsansvarig Johanna Kull har gjort sig känd som en predikare av ESG, diversifiering och långsiktighet. Men hur duktig är hon på att följa sina egna råd?
”Castellum en ESG-doldis” - Johanna 1

Hur duktig är du på att följa de råd du predikade som sparekonom?
”Långsiktig är jag. Jag är väldigt diversifierad också, för diversifierad skulle säkert vissa säga. Sen så har jag ett par innehav som jag är tungt viktad mot men det är medvetet och jag har säkert gett rådet att inte ha mer än 10% av portföljen i en enskild aktie. Och det tror jag inte riktigt jag håller nu.”

Finns det någon röd tråd i din börsportfölj?
”Jag har ju en portfölj med cirka 30 aktier och 10 fonder och jag hoppas väl att alla de här ska ge mig en fin avkastning. Men om man ser på min portfölj så kan man nog se att jag har ett visst sektorfokus. Jag vill nog gärna investera i megatrender med starkt strukturell tillväxt. Primärt håll­barhet.”

“Jag vill nog gärna investera i megatrender med starkt strukturell tillväxt. Primärt håll­barhet.”

Kan du ge något exempel på hållbara bolag du investerat i?
”Där har jag bolag inom ren energi, som till exempel Vestas. Jag har bolag inom elbilssegmentet, till exempel Zaptec. Det är väl exempel på två investeringar som varit väldigt bra. Men jag har också gjort mindre bra investeringar i vätgassektorn där jag var sen in med Ballard Power.”

Finns det några andra sektorer du är extra intresserad av?
”Man kan också se ett tydligt tech-fokus i min portfölj. Bolag med en skalbar affärsmodell. Jag har ett antal bolag inom digitala betalningar, som Paypal. Men det största bolaget inom tech, och också hela portföljen, är ju Avanza, där jag också arbetar. Så det blir väl naturligt. Cyber security är i hög grad också på tapeten, och där har jag amerikanska Zscaler och Okta. Andra trender som jag själv uppskattar väldigt mycket är ju friluftsliv och hälsa. Där är Mips ett exempel på bolag jag relativt tidigt investerade i. Sen önskar jag såklart att jag också hade ett bolag som Thule också, men det har jag inte. Vitrolife är en annan investering. Jag är ju i den åldern där jag har många vänner som skaffar familj eller försöker skaffa familj, och det är ju inte alltid lika enkelt som man kunde önska. Och marknaden för fertilitetshjälpmedel och provrörsbefruktning är otroligt prisokänslig. Vill man ha barn så är människor bredda på att gå ganska långt och lägga stora resurser på det.”

Johanna Kull

Ålder: 33

Gör: Hållbarhetsansvarig på Avanza

Gjorde tidigare: Sparekonom på Avanza

Finns på: Twitter, drive bl.a. också Avanzapodden tillsammans med Nicklas Andersson.

Du sitter som hållbarhetsansvarig mitt i ESG-nyhetsflödet, vart är omställningen till det gröna näringslivet på väg?
”Trenden är att alla bolag inom alla sektorer nu måste förhålla sig till hållbarhet.  Och nu kommer det till årsskiftet kraftigt skärpta rapporteringskrav med EU-taxonomin. Det tror jag kan ge en möjlighet för de bolag som inte haft den där tydliga ESG-profileringen hittills, men som faktiskt har en stor del av sin affär som är hållbar, att få ta del av den gröna kakan. Och kanske lite jämna ut spelplanen med de mest uppenbara ESG-casen där värderingen kan ha sprungit iväg.”

Har du något exempel på en ESG-doldis på börsen?
”De finns inom många sektorer. Allting beror ju på hur mycket bolagen satsar. Vi kan ta Castellum som exempel. Fastighetssektorn lyfts ofta när man pratar om omställningen, eftersom uppvärmningen och energiförbrukningen kopplat till fastigheter är en väldigt stor del av våra utsläpp och där måste vi bli mer energieffektiva. Och Castellum tror jag var först i Sverige att redan i år rapportera utifrån taxonomins nya rapporteringskrav. Sådan transparens är positiv och jag tror att bolag som ligger i framkant med rapporteringen kommer ha bra potential.”

Man hör ofta att ESG-bolag är väldigt högt värderade. När är en värdering för hög för din egen smak?
”Det är väl lite som så att man måste vara ödmjuk inför att i det läge vi befinner oss i med flera år av minus- eller nollränta, enorma stimulanser, då stiger också värderingarna. Det är klart man kan gå runt och hela tiden påtala att det är för höga värderingar och att det kommer att smälla, men frågan är om det gör speciellt gott för ens portfölj. Jag tror det är rimligare att acceptera att värderingarna automatiskt blir högre när räntan är ingenting. En mer optimistisk syn på saker och ting som också gör en mer framgångsrik. Jag är personligen inte rädd för höga värderingar. Jag tar hellre ett bolag med stark försäljnings- och vinsttillväxt och en hög värdering, än låg tillväxt och en lägre värdering.  Och sen ska jag villigt erkänna att jag är dålig på att kliva av bolag jag väl investerat i. Med det sagt gäller det att gå in med viss försiktighet, trappa upp sin investering i bolagen. Jag är en ganska försiktig general när det kommer till hur mycket pengar jag investerar åt gången.”

“Men någon specifik förebild inom investeringar har jag inte. Det har jag i andra delar av livet.”

Har du några favoriter bland fond­förvaltarna?
”Det största innehavet är nog i C Worldwide Sweden Small Cap. Det är ju Henrik Söderberg som förvaltar den. Sen har jag TINs fonder. Båda deras teknikfonder. Och Handelsbanken Hållbar Energi som förvaltas av Patric Lindqvist har jag också.  Sedan CB:s Save Earth Fund. Så de förvaltarna och även ett antal andra brukar jag ta inspiration från. Men någon specifik förebild inom investeringar har jag inte. Det har jag i andra delar av livet.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold