Intervju Investeraren
Carnegieförvaltaren gillar OX2 – och tror att Nibe kan lösa knuten
Efter årets motvind i energisektorn tittar hon mer på S än E i ESG och i portföljen finns allt från talhjälpmedel till särläkemedel. Och Markarydsbolaget som har en bra mouse trap.
Hållbara investeringar kan betyda allt från förhoppningsbolag som vill göra energi av salt och is, till stora etablerade läkemedelsbolag – och spannet där emellan är brett.
Efter att många investerare bränt sig i den förstnämnda kategorin och riskaptiten minskat i takt med att räntorna höjts, har det varit rejäl motvind för energidelen i ESG i år.
Trots det, så är Svanenmärkta Carnegie All Cap upp 6,5%, strax under jämförelseindex.
“Vi har en stor andel mogna bolag med beprövade affärsmodeller, men också en del lite mer innovativa och riskfyllda”, berättar förvaltaren Anna Strömberg, som också är hållbarhetsansvarig på Carnegie Fonder.
Hon menar att man inte behöver gå så långt ut på riskkurvan för att hitta bolag som bidrar till omställning.
ANNA STRÖMBERG
Gör: Förvaltar Carnegie All Cap och är hållbarhetsansvarig på Carnegie Fonder.
Bakgrund: Har arbetat som förvaltare i 25 år, tidigare på Catella och Nordea. Msc i Financial Economics vid Stockholms Universitet.
Familj: Man, fyra barn och hunden Milo.
De största innehaven är Atlas Copco, Alfa Laval, Volvo och ABB.
“Många av bolagen som kommer vara viktigast för omställningen har funnits i 100 år och kommer att finnas i 100 år till. Vi behöver inte uppfinna någon ny IT-lösning, vi kan bara göra mer av det som redan finns. Mer av elektrifiering och mindre av förbränningsmotorn och annat skadligt.”
SOCIAL OMSTÄLLNING
Bland de minsta bolagen finns Tobii Dynavox, som fonden nyligen tagit in, efter att Anna Strömberg börjat titta mer på S i ESG – social hållbarhet.
“Tobii Dynavox är ett jättespännande bolag, vars teknologi hjälper funktionshindrade med kommunikation. De hade det tufft under corona men utnyttjade tiden till att utbilda talpedagoger om deras hjälpmedel. Nu har många marknader öppnat för ersättning, så de står i ett intressant läge för att växa.”
Bara 2% av de som behöver produkten beräknas ha tillgång till den, enligt Strömberg.
“När vi ökar den procenten så blir det någonting gott för världen. Och det ökar Tobii Dynavox intäkter och lönsamhet.”
Även om det har varit mycket fokus på klimat- och energikrisen finns det ett stort behov av en tillväxtresa inom social omställning, menar förvaltaren.
SOBI SÄKRARE
AstraZeneca är ett annat av innehaven, som dock viktats ner till förmån för en ökning i Sobi.
“Vi tycker att det är ett intressant läge, speciellt nu efter deras fövärv av CTI Biopharma. Preparat inom särläkemedel tar man hela livet, oberoende av vart konjunkturen tar vägen.”
Men aktiens resa har varit slagig.
“Sobis läkemedel Elocta har varit ifrågasatt, om det kommer att finnas en marknad kvar när Roches Hemlibra börjar användas allt mer. Nu kan vi dock se att de behåller många av sina patienter då Elocta är säkrare för de som har blödarsjuka.”
Elekta är ett annat innehav som går in under social hållbarhet.
“De hamnade mitt i en perfect storm av problem. Nu har de infört ett sparprogram, fått koll på leverantörskedjan och kunnat få ut produkterna i allt större omfattning.”
En annan intressant långsiktig aspekt för strålbehandlingsbolaget är AI, menar Anna Strömberg.
“Elekta börjar prata allt mer om det och komma in på mjukvarudelarna. Då kan de ta betydligt mer betalt för den data som maskinerna faktiskt producerar.”
BIOLOGISKA BYGGBOLAG
Även byggbolagen spelar en stor roll i den hållbara omställningen, vilket också kan göra dem till en mer attraktiv byggpartner.
“Både när det gäller biologisk mångfald, vattenförbrukning och klimatanpassning. Framförallt hör vi från NCC att de är med och påverkar sina kunder. När de planerar i stadsområden kan de till exempel föreslå ett grönt tak som en anhalt för bin att stanna på. Det kan låta banalt men det är en viktig funktion.”
Carnegie All Cap
Förvaltat kapital: 1,9 miljarder kronor.
Utveckling: I år: +6,5%, sedan start 2016 +148%.
Tio största innehaven: Atlas Copco, Alfa Laval, Volvo, ABB, SEB, Hexagon, Essity, Astra, Munters, Getinge
I den vindpinade vindkraftssektorn har förvaltaren en klar favorit.
“Jag gillar OX2 affärsmodell jättemycket. Om man jämför dem med Ørsted så har man inte fattat vad det är för djur man pratar om”, säger Anna Strömberg och gestikulerar.
“OX2 hittar intressanta platser att bygga på, tar fram projekten och säljer dem till en finansiell aktör, ett kraftbolag eller ett Google. När de har kommit överens om priset har de redan köpt in turbinen som är 75% av kostnaden. De är otroligt riskaverta i varje steg. Att sälja OX2 på Ørsteds nedskrivningar är helt fel.”
ALLA ENERGISLAG BEHÖVS
Förutom att ränteläget slagit hårt mot riskaptiten i vindkraftssektorn så har även kärnkraftsdebatten tyngt, menar Strömberg.
“Vi pratar mycket mer kärnkraft och mindre vindkraft i Sverige, vilket är beklagligt, för vi behöver mer av alla energislag. Om de gröna projekten i Norrland ska bli verklighet, så behöver vi mer el och den måste vara grön för att projekten ska hålla.”
“Då är OX2 en av de mest erfarna projektutvecklarna i Europa och de har en riktigt bra position för att ta en stor del av marknaden.”
NIT I RENEWCELL
En investering som förvaltaren gjort sig av med – och helst vill glömma – är Renewcell, som dagen innan intervjun meddelade om en strategisk översyn.
“Jag tyckte att det var ett spännande projekt med beprövad teknologi, med bomullsmassa istället för pappersmassa, men man går ju på en nit ibland”, säger Anna Strömberg med en suck.
“Det började med förseningar, vilket man kan vänta sig i den här typen av projekt. Sen visade det sig att de farit med osanning. De sa att allt det som producerades kan säljas, vilket inte var sant, då de bara kunde sälja till en mellanhand och inte till resten av produktionskedjan.”
Med H&M som storägare trodde många investerare att produkten skulle gå hela vägen fram och inte fastna halvvägs, menar Strömberg.
“De var en garant som man kände sig trygg med, men uppenbarligen har de inte haft insyn heller.”
NIBE LÖSER KNUTEN
Småspararfavoriten från Markaryd finns med bland innehaven.
“Nibe har kämpat och gnetat och gjort en underbar resa där många blivit rika. Jag tror folk gillar att det är lite self-made och att Gerteric kör sin egen väg. Det gillar jag också.”
“Det finns ett jättestort behov av uppvärmning och nedkylning på ett energieffektivt sätt, i hela världen. Nibe har rätt produkter för att lösa den knuten.”
Även om konkurrensen ökar inom området och priserna på värmepumpar kan minska, så kommer Nibe att kunna uppvisa fina marginaler tror Strömberg.
“Aktien har kommit ner en bit, men är fortfarande kanske för dyr på det här året och nästa, men tillväxten finns och de har en bra mouse trap, givet sin starka position hos installatörer.”
När Anna Strömberg tittar ut genom fönstret på 13:e våningen och in i 2024 ser hon ett besvärligt år för konsumenter.
“De höga räntorna kommer att svida ett tag till och konjunkturen blir nog sämre än i år. Men med det sagt så behöver inte börsen må dåligt, den ligger ju alltid något år före. När vi börjar få lite fast mark under fötterna och kan skönja första räntesänkningen, så lättar det för investerarkollektivet och riskaptiten ökar igen.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer