Carnegie-förvaltarens favoriter bland mikrobolagen: ”Högre avkastning”

Stockholmsbörsens mindre bolag ser inte ut att vara jättehögt värderade, menar Viktor Henriksson som förvaltar Carnegie micro cap. Han lyfter bland annat New Wave, Concentric och AQ Group som intressanta aktier.
Carnegie-förvaltarens favoriter bland mikrobolagen: ”Högre avkastning” - viktorhenriksson
Viktor Henrikssons fond Carnegie micro cap har utklassat börsindex de senaste fem åren. Foto: Carnegie

Hur ser du på årets börsutvecklingen?

“Det är klart att kombinationen av höga energipriser, inflation, stigande räntor och en konjunkturosäkerhet inte är bra för börsen. Så det är inte jättekonstigt att marknaden gått ner, det är ganska rimligt.”

Din fond är ner 27% sedan årsskiftet. Tankar?

“Det är aldrig roligt när fonden man förvaltar går ner. Samtidigt har fonden haft en stark utveckling de senaste åren, det är skönt att ha i ryggen när man befinner sig i en period av nedgång. Men vi ligger ungefär i nivå med micro cap-index.”

Vad tror du om framtiden?

“Dagens miljön med stigande räntor, energipriser och osäkra konsumenter är ingen ideal miljö för börsen. Samtidigt har börsen redan gått ner mycket i år. Och jag tycker inte värderingarna ser jätteutmanande ut. Om vi nu får se inflationsdata som klingar av, räntor som inte fortsätter att stiga och en konjunkturinbromsning som blir kontrollerad, då är det en hyfsad miljö för aktier. Får vi däremot en djup recession är det inte bra.

Carnegie Fonders förvaltningsstil är värdeorienterad. Vi undviker förhoppningsbolag och aktier med extremt höga värderingsmultiplar. Det är rätt i en period då räntan stiger. Högre räntor och högre avkastningskrav slår inte lika hårt på de bolag som vi tycker om.

Vi gillar också bolag med starka balansräkningar. Att ha en svag balansräkning kan bli jobbigt nu, eftersom att det kan bli svårare att finansiera sig på billiga nivåer framgent. Jag är ingen specialist på makro men jag konstaterar att det som händer nu inte är dåligt för vår förvaltningsstrategi.”

Du nämner att ni gillar starka balansräkningar. Ändå äger ni Elanders i er fond som bär hög skuld?

Elanders är skuldsatta. Men värderingen är väldigt låg, och bolaget är välskött, så jag tycker de kan bära skulden. De har också en finansiellt stark huvudägare i Carl Bennet som på ett vis är en garant för att de inte ska hamna i någon form av frågetecken på finansieringssidan. De har lyckats växa organiskt med förbättrad marginal i denna tuffa omvärld. Till dagens värdering är Elanders en väldigt attraktiv aktie.”

Hur ser du på branscherna du investerar i, något segment som är extra intressant just nu?

“När man tittar på micro cap-bolag har vi inte superdefensiva sektorer såsom telekom. Så man hamnar lite längre ut på riskskalan. Det blir mycket verkstad i micro cap vilket även är en stor del av min fond. Och det finns en cyklikalitet i flera av innehaven, vilket är negativt när vi nu står inför en svagare konjunktur. Samtidigt finns flera innehav som ser strukturella faktorer som talar till dess fördel.

Exempelvis Concentric, som har kunder inom bland annat tillverkning av lastbilar och anläggningsmaskiner. De kommer gissningsvis drabbas av en sämre konjunktur, men Concentric har den fina aspekten att de ligger väldigt långt fram i elektrifieringen. Så när tillverkare ökar fokus på elektrifiering – vilket allt talar för att de kommer göra – då gynnar det Concentric. På så sätt kan de parera en sämre konjunktur.

Viktor Henriksson

Förvaltar: Carnegie Micro cap

Förvaltad kapital: 1125 Mkr

Avkastning i år: -26,9%

Avkastning 3 år: +80,5%

Avgift: 2,02%

Kontraktstillverkaren AQ Group är ett annat exempel och ett viktigt innehav i fonden. AQ har sina produktionsenheter i framförallt Sverige, Baltikum och Polen. Om europeiska bolag vill flytta sin produktion närmare hemmaplan, snarare än Asien, så är AQ välpositionerade för det. Kommer AQ påverkas av konjunkturen? Ja, men det finns andra aspekter som gynnar bolaget. Det har även haft tur i denna tragiska situation att de inte haft någon exponering mot Ukraina, som flera av konkurrenterna haft.”

Vad är det som är intressant med micro cap-bolag?

“För det första är de små och har lättare att växa. Mindre bolag har en högre tillväxttakt i både omsättning och vinst. Sen finns det även en högre riskpremie i small- och micro cap-segmentet. På lång sikt ger det en överavkastning.”

New Wave är fondens största innehav, vad är det som är intressant med dem?

“De har en duktig VD i Torsten Jansson som gjort ett fantastiskt jobb. De tar marknadsandelar i samtliga segment och regioner. Jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta. Craft-varumärket är ett litet guldägg enligt mig. Det finns fortfarande delar av verksamheten som tjänar på en återöppning efter covid. Värderingen är låg, trots en god kursutveckling. Det är inte heller generellt särskilt dyra produkter så bolaget klarar en svagare konjunktur. Vi tror att ökade marknadsandelar kompenserar för en tuffare marknad.”

Affärsvärlden har i flera artiklar granskat hur lång tid det för populära fonder att ta sig ur bolag med låg likvidtet. För Henriksson skulle det exempelvis ta 273 och 72 dagar att komma ur bolag som Exsitec och Formpipe. När Afv frågar Carnegie-förvaltaren om hur han ser på likviditetsrisk, blir svaret:

“Det finns en likviditetsrisk i vissa av innehaven, så är det. Det är en av anledningarna till att microbolag ger en högre avkastning på sikt. Investerare i segmentet får lite extra betalt för att ta likviditetsrisken. För fondens räkning hanterar vi det med extra likviddagar vid försäljning av fondandelar, alla innehav är heller inte illikvida.”

Ferronordic var en aktie som ni ägde vid början av året, men numera sålt. Var det självklart då kriget startade?

“Det stämmer. Vi sålde direkt då kriget startade. Det var ganska självklart, men samtidigt väldigt tråkigt på flera sätt. Bolaget är otroligt välskött. Men att ha en så stor del av sin verksamhet i Ryssland, som i och med invasionen av Ukraina inte kommer vara investerbart på överskådlig tid. Ja, då blev det tyvärr såhär.

Finns det någon annan aktie du tycker ser extra intressant ut?

Knowit kan vara intressant att titta på. Det finns en gammal missuppfattning om att IT-konsulter kastas ut när konjunkturen viker. Så var det förr i tiden. Idag är IT en så central del att det inte går att pausa investeringarna. Knowit ligger långt fram och sysslar inte med bemanningsliknande resurskonsulter. De projekt Knowit hanterar är avancerade och inget som beställarna vill avstå ifrån. Jag skulle vilja påstå att Knowits projekt är verksamhetskritiska för beställarna. Så kursfallet i Knowit ser ut att vara överdrivet. Bolaget är välskött och värderingen attraktiv.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer