Intervju Cliens Fonder
Sundblad: ”Det blir en dramatisk höst”
Rapportperioden är i gång! Vilken Q3:a oroar du dig mest över?
”Jag är inte så oroad, men det blir intressant att se vad teknik- och industrihandlare säger om fraktpriser och kostnadsinflation. Generellt kommer nog kostnadsökning och prishöjning mot kund vara ett tema i de flesta bolagsrapporterna. Det kommer nog bli en ganska dramatisk höst, och även början på nästa år.”
CARL SUNDBLAD
Förvaltar: Cliens Småbolagsfond
Förvaltat kapital: 7,5 Mdkr
Utveckling i år: 35,4%
Utveckling 3 år: 158,3%
Avgift: 1,35 % + 10 % performance fee (CSRXSE)
När vi talades vid för ett år sedan sa du att du mer och mer började vikta över från tillväxtbolag till värde. Vad har hänt i portföljen sedan dess?
”Vi har haft lite av ett generationsskifte där vi bland annat har sålt Indutrade och Lifco. De har funnits med i portföljen sedan start, men blev helt enkelt för stora. Vi sätter gränsen vid ett börsvärde på 80 miljarder. Vid en sådan storlek tycker jag att man helt enkelt borde kunna hitta bolag längre ner i börslistorna, med större potential att växa.”
Ni har också tagit hem vinst i hyresfastighetsbolag som Heba och Wallenstam. Varför?
”Det är bolag som tjänade oss väldigt väl i pandemin, de gick ju knappt ned i den akuta fasen i mars. Men nu är avkastningskraven så låga på hyresbostäder så känner vi att man borde kunna hitta något annat att investera pengarna i.”
OEM STÖRSTA INNEHAVET
Kanske i industrihandlaren OEM International, som idag är fondens största innehav. Vad är grejen med det bolaget?
”Det är ett riktigt kvalitetsbolag från Småland, ganska likt sektorkollegorna Addtech och Lagercrantz, men med klart lägre värdering. De har en jättefin balansräkning och de äger massa fastigheter vilket ger stora dolda värden också. Dessutom höll de inne på en stor utdelning förra året som kommer nu i år i stället.”
Varför är det lägre värderat då?
”Jag skulle säga att de är mindre publika. De är sällan ute och träffar investerare, och jag tror inte det finns någon analytiker som följer bolaget. Bolaget är lite mindre och har kanske något lägre förvärvtempo än sektorkollegorna. Mottot är lite mer ”färre men värre”, vilket gör att de har en bättre organisk tillväxtprofil än många andra bolag.”
Det har ju varit mycket snack om dessa teknikhandlare och serieförvärvare på börsen, särskilt de höga värderingarna. Nu kommer komponentbristen. Hur tänker du kring detta?
”Denna typ av bolag har ju haft ett väldigt bra år och jag tror att de kan klara komponentbristen ganska bra faktiskt. Logistikproblemen ligger ju delvis bakom den inflation vi ser just nu, och kan man på något sätt undvika att investera i problemhärdar som logistik och komponenter, så har man nog ganska mycket vunnet. Jag tror att dessa teknikhandlare på hemmaplan kan hjälpa till med att försörja andra bolag med komponenter.”
“INTRESSANT MJUKVARUBOLAG”
Det känns som att de flesta alla bolag är ganska beroende av dessa ”problemhärdar” som mot logistik och komponentbrist. Hur har du positionerat dig?
”Jag tror att det är bra att åka med i strukturella trender som hållbarhet och digitalisering. På digitaliseringstemat är det nog särskilt mjukvarubolag som kommer komma väl ut. De har ju dessutom varit lite av en förlorarsektor i år, så det kan nog komma tillbaka framöver.”
Tänker du på något särskilt bolag där?
”Mjukvarubolaget Lime, till exempel. Där har jag köpt lite mer aktier nyligen. Sedan har vi ju också Exsitec som vi var med i redan i noteringen för ett år sedan. De kommer vara klart större om några år.”
Varför tror du det? Om jag minns rätt var det ett gäng insiders som sålde aktier härförleden.
”Ja, men det var ett tag sedan. Det finns fortfarande ett stort insiderägande i bolaget, inte minst från VD som ju är storägare i bolaget. Men Exsitec har fortsatt rekrytera bra i pandemin och dessutom fortsätter man växa mjukvaruaffären, vilket gör att det finns bra grund för både fortsatt organisk tillväxt och marginalförbättringar.”
Du har båda ventilationsbolagen Nederman och Absolent i fonden. Varför då?
”Båda två är ju lite liknande bolag som funnits med länge i båda fonderna. De är tydliga hållbarhetsvinnare, men var ganska hårt drabbade av pandemin och tappade ganska mycket i omsättning då de har stor försäljning mot fabriker och liknande. Men de har även passat på att krympa kostnadssidan och nu ser det ut som att återhämtningen är här även för dessa typer av bolag.”
THQ SÄMSTA INVESTERINGEN
Du nämnde inflationsspöket lite tidigare. Hur rädd ska man vara?
”Jag tänker att det vi har sett nu är av ganska övergående karaktär. Det mesta har ändå med uppstarten av världen att göra – det kommer från containerbrist och andra logistikbekymmer. Världen ställs nu inför en otroligt stor logistikoperation som vi aldrig har gjort förut. Det skapar inflation, men frågan är vart den tar vägen om några år. Den kommer säkert sätta sig på några löner, vilket vi redan ser i USA. Men å andra sidan hade ju ingen inflation innan corona, då arbetslösheten var betydligt lägre. Sedan ska man ju också komma ihåg att inflation till en viss gräns är bra för börsen. Historiskt sett är det ju där man har sökt skydd eftersom bolagsvinsterna per definition är inflationsskyddade.”
Nu har vi gått igenom dina bra investeringar, men vågar du bjussa på ditt största misstag på börsen?
”Jag sålde Embracer, då THQ, alldeles för tidigt kan man lugnt säga. Jag tyckte jag fick för lite aktier i IPO:n så jag sålde redan första dagen. Har inte ägt sedan dess, men det skulle man såklart ha gjort.”
Slutligen: det sägs att det är du som tänder och släcker lampan på Cliens. Kan du bekräfta eller dementera?
”Haha, det kan jag bestämt dementera. Jag har småbarn, så det är någon annan som tänder och släcker på vårt kontor.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer