28 mars 2021 12:00

Börsens vinnare

Med kontroll över en fyrklöver börsbolag är Carl Bennet en av Stockholmsbörsens mest framträdande privata ägare. Planen är att familjen även framöver ska stå vid rodret och Carl Bennet är i full färd med att skola in svärsonen i rollen som ägaransvarig.
Carl Bennet.

”Jag har inga planer på att dra mig tillbaka utan kör på så länge hälsan finns. Det är fortfarande intressant och kul att vara med varje dag.”

Carl Bennet.

I augusti i år fyller Carl Bennet 70 år. Någon pensionering är dock inte aktuell för skåningen som de senaste 30 åren stått för ett av Sveriges mest imponerande före­tagsbyggen. Även om bolagen är noterade och beslutsfattandet decentraliserat så är Carl Bennet i praktiken VD för en koncern med 61 miljarder kronor i omsättning och 29 000 anställda. Efter­som hans helägda ägarbolag Carl Bennet AB, har mer än 50% av rösterna i Getinge, Elanders, Arjo och Lifco redovisas de som en koncern – där han är VD, ordförande och ensam ägare.

Carl Bennet

Carl Bennet

Ålder: 69, fyller 70 18 augusti

Familj: Fru, en dotter

Bakgrund: Härstammar från Jakob Bennet som kom till Sverige från Skottland på 1600-talet som legosoldat och sedermera blev adlad. Växte upp på Fjerrestadstorp i Skåne. Har idag släktgården Dragesholm Säteri på Söderåsen i Skåne som bedriver skogsbruk.

Utbildning: Civilekonom Göteborgs Universitet, teknologie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet, ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

Karriär: Kockums, Electrolux (där han träffade Rune Andersson) bl a Vd för Storkök, PLM, Vd Getinge 1989–1997, Vd Elanders 1997–99. Vd Carl Bennet AB 1989-.

Uppdrag: Ordförande i Elanders, Lifco och Carl Bennet AB. Vice Ordförande Getinge och Arjo. Styrelseledamot Holmen och Lundbergföretagen.

Han är ordförande i valberedningen i alla fyra bolag och dessutom styrelse­ordförande i två. I de andra är han ledamot. Rollen som huvudägare med egen röstmajoritet ställer särskilda krav menar han.

”Som huvudägare måste du alltid vara noga med att representera alla ägare och inte bara köra på. Vi har för­stås utvärdering i styrelserna men som alltid med någon form av självutvärdering så är man kanske mindre kritisk. Är det något som verkligen inte stämmer så ser man dock det,” säger Carl Bennet.

Viktigt med kritiska röster

För att få hjälp med att hålla kursen och få andra perspektiv har han några i den närmsta kretsen som inte drar sig för att vara motvalls och komma med kritik.

”Det är viktigt att ha någon närstående som kan säga de här sakerna, särskilt om man varit med länge och kanske ser en del som självklarheter. Jag har till exempel Johan Stern och även Johan Malmquist,” säger Carl Bennet.

Stern lämnar Getinges styrelse i år men sitter i de övriga tre medan Malmquist är ordförande i Getinge och Arjo. Stern, som är jämngammal med Bennet, sitter dess­utom i moderbolaget Carl Bennets styrelse. Där finns också nästa generation, Dan Frohm, som är tänkt att ta över ledarskapet så småningom. Han är gift med Carl Bennetts dotter Anna som doktorerar i psykologi i USA. Frohm sitter idag också som ledamot i alla de fyra noterade bolagen.

”Jag har inga planer på att dra mig till­baka utan kör på så länge hälsan finns. Det är fortfarande intressant och kul att vara med varje dag. Dan har en bra internationell bakgrund. Han är civilingenjör, sitter nu med i alla styrelser och är den som tar över min roll och tar det vidare någon gång,” säger Carl Bennet.

Några planer på att lägga ägandet i en stiftelse eller donera bort det finns inte utan det är dottern som kommer att ta över ägandet så småningom.

Carl Bennet fyller 70 år i augusti men har inga planer på att gå i pension.

”Jag lägger inga ramar eller regler för hur det ska bli senare utan skapar bara en stabil plattform där företagen kan fortsätta växa och utvecklas. Jag tror på att ge människor förtroende och jag hoppas och tror att de hanterar det på bästa sätt,” säger han.

Affärsvärlden träffar honom i konferensrummet Stockholm på World Trade Center i Stockholm. Han är väl bekant med omgivningarna då Lifco ofta har sina styrelsemöten i samma rum. Han är i Stockholm för ett styrelsemöte i Lundbergföretagen dagen innan. Holmen och Lundbergföretagen är de två styrelser som han sitter i förutom de egna bolagen.

”Det började med Holmen och fortsatte med Lundbergföretagen. Fredrik och jag har känt varandra länge, mer än 25 år, och jag tror han tycker det är värdefullt med någon i styrelsen med liknande bakgrund som han själv,” säger Carl Bennet.

Han har suttit länge i alla styrelser där han är engagerad, i Getinge sedan 1989, och är en varm anhängare av den svenska bolagsstyrningsmodellen. Han ser ett hot i och med kommande direktiv för europeisk bolagsstyrning och bolagsrätt.

Getinge
Foto: Jessica Gow/TT

Bennet-gruppen

Carl Bennet AB

Moderbolag i gruppen, 100% ägt av Carl Bennet. Majoritetsägare i Getinge, Lifco, Arjo och Elanders. Heläger Drageholm AB och har 26% i fondbolaget Healthinvest som driver en fond på 1,8 miljarder kronor.

Koncerndata 2019:

Omsättning:60 657 mkr

Res före skatt:  5 124 mkr

Anställda: 28 827

Getinge

Getinge är en global leverantör av produkter och tjänster för kirurgi, intensivvård och infektionsbekämpning med verksamhet i 38 länder och egen produktion i 8 länder. Verksamheten bedrivs inom tre affärsområden: Acute Care Therapies, Life Science och Surgical Workflows. Omsatte 29 819 mkr 2020 och gjorde en vinst före skatt på 4 485 mkr.

Lifco

Lifco är ett konglomerat av små och medelstora företag. Strategin är att köpa och utveckla marknadsledande nischföretag med potential att leverera hållbar vinsttillväxt och robusta kassaflöden. Verksamheten bedrivs inom tre affärsområden, Dental, Demolition & Tools och Systems Solutions. Lifco har idag 175 rörelsedrivande bolag i 31 länder. Omsatte 13 782 mkr 2020 och gjorde en vinst före skatt på 2 199 mkr.

Arjo

Knoppades av från Getinge 2017. Arjo noterades första gången 1993 men köptes upp av Getinge 1995 och blev affärsområdet Extended Care.

Arjo levererar produkter och lösningar för patientförflyttning, hygien, desinfektion, diagnostik, behandling av bensår, förebyggande av trycksår och ventrombos samt sjukvårdssängar. Omsatte 9 078 mkr 2020 och gjorde en vinst före skatt på 702 mkr.

Elanders

Elanders är ett globalt logistikföretag som erbjuder ett brett tjänsteutbud av integrerade lösningar inom supply chain management. Verksamheten bedrivs genom två affärsområden, Supply Chain Solutions och Print & Packaging Solutions. Koncernen har verksamhet i ett 20-tal länder på fyra kontinenter. Omsatte 11 050 mkr 2020 och gjorde en vinst före skatt på 414 mkr.

EU:s bolagsstyrning ett hot

”Vi har en bra modell som växt fram under åren med balans och ett fungerande arbete med valberedningar. Sverige ligger nog i framkant vad gäller bolagsstyrning. Kanske skulle man kunna titta på någon form av mandatperioder i styrelser likt det man har i den akademiska världen för att minska dramatiken när styrelsemedlemmar kommer in eller försvinner,” säger han.

Under våren ska EU-kommissionen komma med ett förslag på direktiv för bolagsstyrning, Sustainable Corporate Governance, och det kan komma att innehålla flera förslag som går på tvärs med svensk syn på bolagsstyrning.

”De ändringar som diskuteras vore inte bra för den svenska modellen. Man vill motverka kortsiktighet och understryka att företag har ett vidare ansvar än bara ägare men så fungerar den svenska företagsamheten redan idag och vår ägarstyrningsmodell är en garanti för det”, säger Carl Bennet.

Han är dock tacksam för att regeringen engagerar sig i frågan och driver på för att få kommissionen på andra tankar.

”Jag upplever att regeringen och statsministern har ett intresse att värna om den svenska styrmodellen. Det är inte ägarna de månar om utan modellen som de uppfattar som balanserad och fungerande. De förstår problematiken”, säger Carl Bennet.

Röde baronen är liberal

Han har alltid varit intresserad av och engagerad i politik. Han har ibland kallats den röde baronen för sina goda kontakter med Socialdemokraterna men står idag i mitten säger han.

”Jag står kvar i mitten med en tro på marknadsekonomi och liberal grundsyn tillsammans med övertygelsen att det måste finnas en klok fördelningspolitik. Den konstruktion vi har idag (januariöverrenskommelsen) har jag dock väldigt liten förståelse för. Visst kan man sluta avtal men då ska man också sitta med i regeringen. Kanske krävs det att ett parti eller två ramlar ur riksdagen för att man ska förstå att det inte är ett bra upplägg”, säger han.

Själv säger han att han för samtal med båda politiska läger och att det ändå finns en bra dialog mellan näringsliv och politik, även om det fortfarande finns de som ”inte riktigt förstår att näringslivet är en del av övriga samhället och att det inte går att köra på som om näringslivet var det enda viktiga.”

När det gäller EU och Bryssel efterlyser han dock mer aktivitet från svenskt näringslivs del.

Rune Andersson.
Rune Andersson var med och köpte ut Getinge från Electrolux för drygt 30 år sedan. Foto: Bertil Ericson/TT

”Vi måste vara mer närvarande och påverka mer i Bryssel. Jag tror vi underskattar det arbetet och vi måste investera mer i de kontakterna för att kunna påverka kommande regler. Vi måste se till att det händer i stället för att fråga vad som hände,” säger Carl Bennet.

Han har en egen syn på långsiktighet och har nu ägt och styrt Getinge i 32 år. Det var 1989 som han tillsammans med Rune Andersson köpte ut bolaget från Electrolux. Själv hade han varit chef för Storkök tidigare men sedan gått vidare till förpackningsföretaget PLM. Samtidigt var Rune Andersson på väg att lämna VD-stolen i Trelleborg för att bli ordförande.

”Jag hade investerat i Trelleborg när Rune blev chef där och det var ju 80-talets bästa aktie så det blev min insats. Vi satsade 60 miljoner var och lånade 200 miljoner kronor. Det fanns ett fönster 1989 då man kunde låna. Men bolaget gick ju med förlust så banken kom förbi varje vecka för att se hur det gick”, säger Carl Bennet.

Idag hade affären sannolikt inte varit möjligt utan att ställa sig i kön av intresserade riskkapitalbolag, en företeelse som då precis hade sett dagens ljus.

”Vi visste att Getinge redan då hade starka positioner på marknaden och vi såg potentialen. Vi insåg att produkterna var alldeles för lågt prissatta och höjde snabbt priserna utan att tappa nämnvärda volymer. På sex månader hade vi vänt till vinst”, säger Carl Bennet.

Dan Frohm, svärson till Carl Bennet. Civilingenjör och tidigare managementkonsult. Sitter i styrelserna för Carl Bennet AB, Getinge, Elanders, Arjo och Elanders. Erik Gabrielsson, delägare i advokatbyrån Vinge. Ledamot i Carl Bennet AB, Elanders sedan 2012 och Lifco sedan 2001. Ulf Grunander, tidigare CFO på Getinge 1993–2016. Ledamot i Lifco sedan 2015 och i Arjo sedan 2017. Johan Malmquist, VD för Getinge 1997–2015, ledamot i Getinge sedan 2016, ordförande sedan 2019. Ordförande i Arjo sedan 2017. Johan Stern, sitter styrelserna för Elanders sedan 1998, Lifco sedan 2001 och Getinge sedan 2004 där han dock slutar i år. Ledamot av Carl Bennet AB och ordförande i Healthinvest. Bakgrund inom SEB.

60 miljoner blev 62 miljarder

De 60 miljoner som Bennet lade in 1989 i ett bolag med 500 anställda har idag växt till en förmögenhet på omkring 62 miljarder kronor och en koncern med 29 000 anställda. I början av 2020, före pandemin, var värdet runt 42 miljarder, alltså en värdestegring på 20 miljarder under coronan. Inte minst har industrikonglomeratet Lifco bidragit, aktien är på ett år upp 170%. Carl Bennets innehav, drygt 50% av kapitalet och 69% av rösterna är nu värt nästan 38 miljarder.

Kan ni gå ner i ägande i Lifco för att öka free-floaten, aktien borde vara intressant för en bredare investerarkrets, inte minst internationellt?

”Vi har inte för avsikt att minska vårt ägande. Vi finner innehavet mycket intressant och vill kvarstå på denna nivå. Spliten 5:1 kommer att attrahera en större ägarkrets. Det internationella ägandet kan utan tvekan bli större och det är något vi jobbar för.”

Hur ser du på att Lifco är en allt större andel av din börsportfölj?

”Lifco står för ca 60% av Carl Bennet AB:s substansvärde och jag räknar med att det kan Lifco göra i framtiden också.”

Lifcos makalösa börsutveckling har dock omgetts av viss dramatik. Inte minst i början av 2019 då Carl Bennet sparkade VD Fredrik Karlsson, då en av Stockholmsbörsens högst betalda VD:ar, sedan man inte kunnat enas om ersättningen. Karlsson hade sedan starten 1998 lyckats 150-fal­diga bolagets värde och hans avgång ledde till osäkerhet om Lifcos framtida utveckling. Carl Bennet tonar dock ned Karlssons betydelse.

”Sedan Per Waldemarsson ersatte Fredrik Karlsson dess har kursen mer än fördubblats. Per Waldemarson har varit i Lifco i 15 år och hela tiden i ledande ställning. Han har varit VD för Brokk gruppen och utvecklat denna och därefter varit VD för dentalguppen ett antal år byggt upp och utvecklat denna till en av de ledande företagen inom dentalområdet i världen. Nu är han koncernchef men har haft stor betydelse för Lifcos utveckling under många år.”

Pandemin har ställt många saker på ända och även om verksamheten styrs av bolagens ledningar och styrelser har Carl Bennet ändå arbetat närmare bolagen än vanligt. Under våren var oron stor för vart det var på väg och hur kunderna skulle agera. Snart stod det klart att i synnerhet Getinge skulle komma att bli en nyckel­spelare i dramat.­

Carl Bennet

”För Getinge blev det ju tvärtom mot vad vi hade befarat och det var verkligen roligt att se att bolaget kunde bli en del av lösningen. Mattias (Perjos, VD Getinge) satt snart med hela världen på sitt skrivbord med både New Yorks borgmästare och Spaniens premiärminister som ville ha kontakt för att få tag på respiratorer”, berättar Carl Bennet.

Getinge är näst störst i världen på respiratorer, som kräver komponenter från omkring 180 underleverantörer. Av de fanns 12 i USA och flera blockerades av Donald Trump via Defense Production Act vilket skapade problem för respiratorfabriken i Solna.

”Samma dag ringer New Yorks borgmästare Bill de Blasio och vill ha respiratorer. När han berättar om blockeringen utbrister de Blasio bara ”I know that guy”. På fredagskvällen ringer de från Vita Huset och meddelar att det är ordnat. Det var Mattias som skötte det hela på ett otroligt bra sätt men visst låg jag tätt på”, säger Carl Bennet.

När det går stadigt uppåt för både verksamheter och aktiekurser hörs det oftast inte mycket från andra ägare men läget kan ändras snabbt.

”Det blir alltid så när det kommer utmaningar. Ägare och institutioner ligger på mera idag och är det något som går snett har man de som huvudägare snart i luren. Vi har ju haft en tuff process med amerikanska läkemedelsverket FDA kring tillstånd och processer. När man växt som vi gör stöter man alltid på utmaningar men vi kunde kanske ha hanterat hela FDA-problemet bättre. Vi var inte riktigt förberedda på det. Vi har hållit på i sju år nu och än är inte hela processen riktigt färdig men vi ser slutet på den”, säger Carl Bennet.

FDA-historien satte huvudägarskapet på sin spets och Getinge blev tvunget att göra en nyemission. Carl Bennet tog både sin del i emissionen och garanterade helheten tack vare reserver i moderbolaget Carl Bennet AB.

”Moderbolaget ska kunna ställa upp när det behövs så det är skuldfritt med ordentliga nettotillgångar. Det får inte vara någon tvekan om att när det blåser så tar huvudägaren sitt ansvar”, säger han.

Getinge tillverkar påsar till vaccin

Getinges produktion av respiratorer har gått från 10 000 per år till 25 000 och det är knappast en nivå som är hållbar.

Getinge är näst störst i världen på respiratorer. Foto: GEtinge

”Att vi kunde göra det visar hur viktiga försörjningskedjorna är. Nu får vi se vad som händer och vilka nivåer det är som gäller. Ledningen har dock varit tydlig med hur marknaden såg ut innan pandemin. Själv tror jag att betydelsen av både respiratorer och hjärt-lungmaskiner kommer att öka framöver jämfört med tidigare”, säger Carl Bennet.

Getinge har också ett finger med i produktionen av vaccin via sitt område Sterile Transfer som tillverkar ett slags avancerad påse. De görs idag i Frankrike men produktion är på gång att startas upp i USA också.

”Upp till 25% av vaccinet kan komma att hanteras i våra påsar och den globala vaccineringen kan fortsätta i flera år”, säger Carl Bennet.

Han tycker det är olyckligt med det låga ränteläget då det driver på ”osunda bubblor” men samtidigt ser han ganska optimistiskt på börsen.

”Värderingarna baseras på den utveckling vi faktiskt haft i bolagen och är väl rätt väl underbyggda på det viset. Man ska vara försiktig men jag tycker ändå att det finns anledning att ha en optimistisk syn fram­över”, säger han.

 

Carl Bennets börsportfölj har haft en mycket stark utveckling. Värdet är nu nära 62 miljarder kronor, vilket är nästan en fördubbling jämfört med för ett år sedan och 50% upp sedan januari 2020, dvs före coronaturbulensen. Även i ett längre perspektiv har Carl Bennet utklassat börsindex. För fem års sedan var värdet 18 miljarder, uppgången sedan dess är alltså cirka 245%, vilket kan jämföras med Stockholmbörsens (all share) dryga 80%.

Bolag Kapital Röster Värde (MSEK)
Lifco 50% 69% 37799
Getinge 20% 50% 13032
Arjo 25% 53% 4588
Elanders 50% 66% 2839
Sandvik 1% 1% 2281
CELLINK 4% 3% 818
Lundbergföretagen 0% 0% 208
Swedbank 0% 0% 96
Holmen 0% 0% 77
Industrivärden 0% 0% 69
Investor 0% 0% 69
Handelsbanken 0% 0% 60
SEB 0% 0% 21
Assa Abloy 0% 0% 2
Alfa Laval 0% 0% 2
Rolling Optics Holding 0% 0% 1
Ratos 0% 0% 1

 

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.