Capital Groups investeringsdirektör: Cash is king i volatila tider

Inflationen har visat sig vara mer ihållande än centralbankerna trott och risken är stor att Europa går in i en recession när energikrisen slår till med full kraft. Nu är aktier i techbolag med ”pricing power” intressanta, liksom vissa life science-bolag som klarar sämre tider. Och kontanter kan vara en bra parkeringsplats i de oroliga tider vi nu genomlider, menar Julie Dickson, investeringsdirektör på Capital Group i London.
Capital Groups investeringsdirektör: Cash is king i volatila tider - WEB_INRIKES
"Cash is king i volatila tider" säger Julie Dickson, investeringsdirektör på Capital Group.

Att inte krångla till det, att vara långsiktig och att verka utan att synas alltför mycket har präglat den amerikanska fondförvaltaren Capital Group sedan starten 1931 i Los Angeles. Det har gjort det partnerägda bolaget, som har fokus på aktier och räntor, till den största aktiva förvaltaren i världen, med ett kapital på över 2 biljoner dollar vid halvårsskiftet 2022. Den långsiktiga utvecklingen för Capital Group har varit övertygande. Många av bolagets fonder har överträffat sina jämförelseindex sedan de startade och 65% av bolagets fonder har 4 eller 5 av totalt 5 stjärnor, enligt fondutvärderaren Morningstars rating.

Ifrånsprungen av många konkurrenter

Men den lågmälda och konservativa approachen har också gjort att inflödet av nytt kapital från investerare varit mindre än för många andra konkurrenter. Inte minst under senare år då många investerare velat krydda sina portföljer med mer exotiska investeringsprodukter, som Capital Group inte tillhandahåller. Bolaget är också mindre känt än många av sina konkurrenter – trots sin storlek.

Bolaget genomför nu en offensiv där produktutbudet vidgas och den geografiska närvaron stärks. I början av året doppade Capital Group tårna i den snabbt växande marknaden för aktiva ETF-fonder och bolaget har expanderat sitt investeringserbjudande i Europa och Asien.

Affärsvärlden fick en digital pratstund med investeringsdirektören Julie Dickson, verksam vid Capital Group i London. Hon tillhör det team som förvaltar blandfonden Capital Group Global Allocation Fund (CGGA).

Berätta, hur är fonden uppbyggd?

”CGGA är en blandfond som investerar i aktier och högkvalitativa ränteprodukter i hela världen. Målet är att få en långsiktigt god avkastning på kapitalet, ta del av utdelningar och att värna om kapitalets stabilitet. Ungefär 60% av fonden är nu investerad i aktier, lite mer än 25% i räntor och resten är i kontanter. Kontanter är stabiliserande och kan vara en hedge mot volatilitet när risknivån i andra traditionella tillgångsklasser är hög.”

Hur positionerar ni er i den höginflationsvärld vi nu är inne i?

”Aktiemarknaden har utvecklats svagt i år och obligationsmarknaden har inte givit det skydd som den normalt ger när inflationen tar fart. Tvärtom har starten på året varit en av de sämsta någonsin i räntemarknaden. Men för den långsiktige öppnas möjligheter. Vi är mycket långsiktiga i allt vi företar oss. Omsättningshastigheten i våra portföljer är låg, portföljförvaltarna stannar länge i bolaget och utvärderas och belönas utifrån långsiktiga resultat”.

Kan du berätta lite om möjligheterna i aktiemarknaden?

”I aktiemarknaden ser vi några saker som är särskilt intressanta. Det finns techbolag, som till exempel taiwanesiska TSMC, som har ”pricing power” och gynnas av de bristsituationer som uppstått i världen. Inom life science, som inte är en så konjunkturkänslig bransch, finns bolag som blivit mer attraktivt prissatta. Det finns även många utdelande bolag i olika sektorer som ser intressanta ut. Rent allmänt ser vi i aktiemarknaden en rotation från tillväxtaktier till värdeaktier”.

Är det några speciella branscher som sticker ut?

”Vi har ingen ‘top down view’. Vi bestämmer inte på förhand var vi ska investera. Sättet att svara på frågan är i stället var vi har en över- eller undervikt. Som jag redan nämnt har vi en övervikt i bolag i mer defensiva sektorer medan vi för närvarande är underviktade i exempelvis industriföretag som riskerar att få en smäll av inflationsuppgången. Vi har även en undervikt i banker”.

Kan du utveckla att ni inte har en ”top-down view”?

”Det finns ingen officiell makrosyn hos Capital Group. Alla 450 portföljförvaltare i bolaget har sin egen syn! Men det finns en strategigrupp som tar fram analysunderlag. Men deras analyser ska mer ses som rekommendationer eller guidelines. Med det sagt: För att exempelvis utvärdera ett energibolag behöver man en uppfattning om oljeprisets utveckling. Och för att analysera ett försäkringsbolag behöver man veta vad som händer på räntemarknaden. Det sker ett stort informationsutbyte mellan olika medarbetare i olika discipliner i bolaget”.

“Handlar om att kunna hantera risk”

Går vi mot en mjuklandning av världsekonomin?

”Det är en svår fråga. Det är så många rörliga delar. Troligen kommer inflationen att toppa tidigare i USA än i Europa. Det kan skapa problem för Europa. Aktiemarknaderna kommer fortsätta vara volatila så länge osäkerhet råder om inflationen. En fördel med de penningpolitiska åtstramningarna som nu sker är att framgent blir obligationer som investeringsobjekt mer intressanta när nollräntepolitiken överges”.

Vilka är de största nedåtriskerna för ekonomin?

”Att inflationen i världen inte kommer ner och att centralbankerna kommer behöva höja räntorna så mycket att de utlöser en recession. Men det kan vara farligt att ta in alltför mycket av det kortsiktiga nyhetsflödet i investeringsbeslut! Många gånger är det bästa att inte agera på ny information som inte ändrar långsiktiga fundamentala förhållanden. Hos Capital Group belönas portföljförvaltare utifrån långsiktiga resultat (upp till 8 år), så incitamenten att fatta kortsiktiga beslut är svaga.”

Många är kritiska till aktiv förvaltning, hur ser du på det?

“Aktiv förvaltning har över tid fungerat mycket bra för oss. Och vi är 100 procent aktiva på Capital Group. Ju mer fundamentalt inriktad marknaden blir desto bättre möjligheter kommer finnas för oss som aktiva förvaltare. Det handlar inte bara om att kunna leverera bra avkastning, det handlar om att kunna hantera risk också. Och just nu är risknivån hög. Vi är mer konservativa i vårt sätt att investera än många andra och det har hjälpt oss över tid.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Group