”Bredband2 är ett väldigt fint bolag”

Jonathan Schönbäck förvaltar småbolagsfonden Odin Small Cap. För Affärsvärlden berättar han om hur han hittar sina bolag, och varför fonden inte har bytt ut något innehav sedan starten.

”Bredband2 är ett väldigt fint bolag” - Jonathan_ODIN-Fonder_900
Jonathan Schönbäck, förvaltare på Odin Fonder.

Du förvaltar Odin Small Cap som drog igång i början av året. Fonden har fått en riktigt bra start, upp över 30 % i år. Vad är framgångsreceptet?

”Vi investerar enligt Odin-modellen, vår investeringsfilosofi där hållbara affärsmodeller och ett långsiktigt värdeskapande är i fokus. Vår analys består i huvudsak av tre delar – prestation, position och pris. Vi investerar bara i lönsamma bolag och stirrar oss inte blinda på värderingsmultiplar, utan bryr oss mer om bolagets kultur. Jag brukar säga att jag är värdeinvesterare, men att jag investerar i värdet som finns i bolagets kultur. Bra bolag fortsätter ofta att vara bra bolag. Den historiska prestationen, positionen och priset är starkt korrelerade med bolagskulturen.”

JONATHAN SCHÖNBÄCK

Förvaltat kapital: ca 2,4 miljarder kronor

Utveckling hittills i år: 33,7%

Förvaltningsavgift: 1,5%

Vad menar du med bolagskultur?
”Det är ett brett område. Men särskilt nu i coronakrisen har det blivit tydligt vilka bolag som har en bra bolagskultur, alltså de som försöker fokusera på möjligheter. I alla situationer finns det möjligheter. Vi investerar gärna i bolag med starka huvudägare, då blir det ett mer långsiktigt fokus i bolaget. Vi brukar säga att det är viktigare vem vi investerar i än vad vi investerar i.”

Har du något exempel på ett sådant bolag?

”Det finns många exempel i portföljen, men ett är Bredband2. Bredbandstjänster är kanske en udda och småtråkig nisch, men Bredband2 är ett väldigt fint bolag. De har från start fokuserat på att lyssna på kunderna. Ordföranden Anders Lövgren äger drygt 19% av bolaget och även VD:n Daniel Krook äger en hel del aktier. Nu ska de gå samman med A3 och det blir riktigt intressant. De har alla förutsättningar för att gå väldigt bra, men som storägare får vi hålla oss lite extra nära vid större förändringar och se att det går i rätt riktning.”

Ni har även mönsterkorttillverkaren NCAB i fonden. Hur kommer det sig?

”Vi tycker att det är ett väldigt intressant bolag som verkar på en växande marknad som konsolideras i allt högre takt. NCAB har varit extremt duktiga på att stötta kunderna och lösa deras problem. På kort sikt kan sådant kosta, men på längre sikt bygger det kundrelationerna.”

Fonden är ganska Sverige-fokuserad. Varför har ni inte fler nordiska innehav?

”Vi har ett mandat att investera max 20% i Norden. I nuläget står de nordiska investeringarna för cirka 10%. När vi investerar utanför Sverige så ska det vara för att komplettera portföljen med alternativa drivkrafter, det vill säga för att få en exponering som vi inte kan få i Sverige.”

Ett av fondens norska innehav är Self Storage Group. Vad ser ni i det bolaget?

”Self Storage Group är ett norskt Shurgard, det vill säga korttidslager som man kan se runtom i Norden. Det är grundat av en oerhört duktig norsk entreprenör som har byggt en väldigt stark position i Norge och nu tar konceptet vidare.”

Ni äger också en hel del aktier i Linköpingsbolaget Sectra. Hur kommer det sig?

”De har en väldigt stark position i sin nisch, som till stor del beror på att de är så extremt måna om att hantera kunderna på absolut bästa sätt. Bolagets stora produkt är programvara som man säljer till röntgenläkare. Genom den är man med och digitaliserar och effektiviserar vårdkedjan.”

Ni har inte tagit in något nytt innehav sedan starten.

”Nej, men vi har inte sålt något heller. Däremot kan vi från tid till annan göra lite större förändringar i de positioner vi har. Ett exempel på det var när vi stöttade Sinch i deras emission i våras då vi dubblade positionen eftersom de vågade genomföra förvärv i den mest turbulenta fasen. Fonden ska ha 25-35 olika innehav, och vi har ägt samma 35 bolag sedan start. Att vi inte har bytt ut något är ett tecken på vårt långsiktiga fokus. Sedan har inget bolag havererat heller vilket är ett tecken på att vi har valt rätt typ av bolag”

Finns det inte en risk att man förälskar sig i ett innehav om man har en så långsiktig investeringshorisont? Att man får svårt att sälja, även om det kollapsar?

”Jo, men det är också därför vi bara investerar i lönsamma bolag. Då har bolagen i alla fall till en början en stabil affär som bevisligen fungerar. Och sedan utvärderar vi ju bolagen hela tiden. Vi letar ständigt efter risker. Bolagen maximerar på uppsidan, vår uppgift är att minimera nedsidan.”

Vilket innehav har gått sämst då?

”Ett bolag som haft det tufft under året är CTT Systems, som är en underleverantör till flygbolag. Bolaget säljer befuktnings- och avfuktningsprodukter till flygplan, och är väldigt väl positionerat inom sin nisch. Vi ser att de har väldigt goda förutsättningar framöver, men det har ju varit en extremt speciell investering i år. Men vi har fortfarande en stor tilltro till affären. Det är ju viktigare än någonsin att ha rätt luftfuktighet i kabinen för att inte sjukdomar ska spridas. Man måste våga blicka framåt och lita på att all fantastisk personal i bolaget fångar de möjligheter som finns där ute.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från VECKANS FÖRETAG