Intervju
”Läkemedelsbolagen har blivit hjältar”
Hur ser er omvärldsbevakning ut?
”Vi behöver framför allt hålla oss uppdaterade på bolagsspecifika nyheter och den forskning som är förknippad med bolagens produktportföljer. Till vår hjälp att utvärdera forskningsresultaten har vi vårt vetenskapliga råd som vi har formella möten med fyra gånger om året men som vi konsulterar löpande. Fonden investerar i flera delsektorer, inklusive bioteknik, läkemedel, medicinteknik och servicebolag. Den sistnämnda sektorn är i huvudsak amerikansk och består till stor del av så kallade managed care-bolag, som i praktiken är sjuk- och vårdförsäkringsbolag. Sektorerna skiljer sig kraftigt åt vad gäller hur man bygger värden. Ungefär två tredjedelar av fondens innehav är amerikanska bolag, men hela sektorn är i stor utsträckning beroende av utvecklingen på den amerikanska marknaden och inte minst vad som händer inom politiken.”
Förvaltare: Susanna Urdmark
Förvaltar: Ingår i investeringsteamet för hedgefonden Rhenman Healthcare Equity L/S.
Förvaltat kapital: cirka 7 miljarder kronor.
Utveckling:
April: +15 procent
I år: -6 procent
De senaste tre åren: +45 procent
Kursutvecklingen för servicebolag som Cigna, CVS och United Health hade ett jättetufft fjolår – varför?
”Det var efter att Demokraternas Bernie Sanders gick ut och sade att man skulle ha ett sjukvårdssystem där man i princip skulle förbjuda alla privata initiativ. Nu är det inte särskilt sannolik. Mycket talar för att Joe Biden blir Demokraternas kandidat. Han var en viktig person i utvecklingen av Obamacare och sannolikheten att han skulle göra stora förändringar av det systemet måste ses som liten, om det blir ett presidentskifte. En gemensam uppfattning i alla politiska läger just nu är att man är beroende av läkemedelssektorn och sjukvården för att lösa coronakrisen.”
Kan man säga att coronakrisen har lett till ett skifte i den allmänna synen på hälso- och sjukvårdssektorn?
”Ja, sentimentskiftet är väldigt påtagligt. Under det förra presidentvalet i USA tävlade Hillary Clinton och Donald Trump om att säga elaka saker om sektorn. Nu betraktas läkemedelsbolagen som hjältar, inte bara i USA. Det är de här bolagen som ska ta fram effektiva läkemedel och vaccin för att lösa den här krisen. Det är också tydligt att de flesta länder var oförberedda på att hantera sådana här situationer. Vi har förvånats över hur starka aktiekurser vi sett även för de små och medelstora företagen. Investerare är beredda att köpa trots att det blir vissa förseningar, på lång sikt kommer folk fortfarande att vara sjuka och vi kommer att behöva nya, innovativa produkter. Det vi också ser är att patienter har hamstrat läkemedel under första kvartalet så vi räknar med att många läkemedelsbolag får en ökad omsättning under perioden, men dessa volymer jämnas ut över tid.”
Ert största innehav i fonden är Roche, där affärsområdet Roche Diagnostics håller på att ta fram utrustning för tester kring coronaviruset covid-19. Vem vinner testracet?
”Marknaden är full av tester och racet består i att kunna visa att man har tillförlitliga tester. Vi vill inte hamna i en situation där ett positivt svar felaktigt påstår att du har antikroppar och har utvecklat immunitet. Roche Diagnostics har på väldigt kort tid utvecklat ett tillförlitligt test, men framför allt säljer de utrustning för att kunna analysera testen på labb. Den viktigaste orsaken till att vi äger Roche är dock bolagets affärsområde för läkemedel. Roche har en fantastisk höjd i sin innovation och bolaget har fortfarande en ganska låg värdering med ett nuvarande p/e-tal runt 17. Den låga värderingen beror på att Roche har genomgått en tuff period av patentutgångar som har lett till stora tapp i försäljningen.”
Vilket är det viktigaste patentet som har gått ut för Roche?
”En produkt som nu möter allt större generisk konkurrens är Herceptin, ett biologiskt läkemedel mot i huvudsak bröstcancer. Herceptin lanserades redan i slutet av 1990-talet och har varit en blockbuster flera gånger om under många år, men Roche har framgångsrikt ersatt en del av den förlorade försäljningen med nya läkemedel. Både inom bröstcancer men även andra sjukdomar.”
Har de tagit fram något annat nytt?
”Spelreglerna är ju tydliga i branschen. Du får din patenttid, när den är slut behöver bolagen ersätta den försäljning man tappar till konkurrenter med nya läkemedel. Roche har framför allt varit framgångsrikt inom forskning och läkemedelsutveckling av cancerläkemedel. Men de nya läkemedel som ger viktiga bidrag till försäljningstillväxten i dag är antikroppar inom andra sjukdomar som MS (multipel skleros) och blödarsjuka.”
Har ni tagit in något udda innehav under den här oroliga perioden?
”Fokus har inte varit att hitta nya mindre innehav till fonden utan att hantera enormt volatila aktiekurser i våra befintliga innehav. I takt med att vår förståelse kring krisen har ökat har vi också gjort en hel del förändringar i portföljen. Vi passade till exempel på att öka våra positioner i de större läkemedelsbolagen när kurserna var låga. Men ett exempel på nytt innehav är amerikanska Axonics som har utvecklat en medicinteknisk produkt som används för att behandla överaktiv blåsa. Det här är en relativt vanlig åkomma som är kraftigt underbehandlad. Konkurrenten Medtronic har varit ensamma på marknaden fram tills nu, men Axonics har utvecklat till en mindre produkt och dessutom genomfört kliniska studier som visar på en betydande klinisk effekt. Bolaget har nyligen lanserat produkten i USA.”
Två trender i läkemedelsbranschen som har pågått ett tag har varit att utveckla läkemedel mot cancer och särläkemedel, så kallade orphan drugs. Finns det någon annan trend som kommer starkt nu?
”Innovationen inom behandling av inflammatoriska sjukdomar har lett till flera nya läkemedelsklasser som innebär att vi har blivit bättre på att behandla dessa sjukdomar. Inte minst inom hudsjukdomar som ofta är orsakade av inflammatoriska processer.”
Ert största svenska innehav i fonden är Astra Zeneca, som har gått ganska starkt på börsen i år. Kan du förstå den uppgången?
”De har varit fantastiskt duktiga på att ersätta den försäljning de tappade till generika och har nu byggt en stark portfölj inom cancer som har gett dem goda förutsättningar att leverera en stark försäljningstillväxt. Aktiekursen har återhämtat sig som mycket annat i sektorn, men man har fått en extra skjuts från positiva nyheter kring portföljen som har lett till högre försäljnings- och vinstprognoser.”
Vad får coronakrisen för konsekvenser på sikt för bolagen ni följer?
”Det som vi funderar över är vilka bestående förändringar vi får se, exempelvis vård på nätet och hur den, och andra beteendeförändringar, påverkar våra bolag och våra sektorer. Även förändringar som inte kan tyckas vara relaterade till våra sektorer, hälsa eller sjukvård kan i förlängningen få konsekvenser i flera led som är svåra att förutse nu. Den här krisen har också visat på de defensiva egenskaper den här sektorn har.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer