21 mars 2021 12:00

”Börsvärderingen är väl underbyggd”

Den notoriskt riskaverte Fredrik Lundberg anser att det senaste årets kraftiga börsuppgång är motiverad. ”Sedan i höstas ser vi en förstärkning av den globala ekonomin och jag tycker att värderingen av börsen är väl underbyggd”, säger han i en intervju med Afv.
Fredrik Lundberg.

”Redan när jag 1981 blev VD för Lundbergs började jag fundera på hur jag kunde bredda verksamheten.”

Fredrik Lundberg.

På 40 år har Fredrik Lundberg byggt upp Sveriges näst största företagsimperium efter Wallen­bergsfären. Han är, utöver Lund­bergs helägda fastighetsbolag, storägare i åtta börsbolag med ett samlat värde på 950 miljarder kronor. Dessutom indirekt via Industrivärden (har ca 25% av rösterna) i ett antal stora bolag som Sandvik och Volvo. Kanske är det också bara en tidsfråga innan han blir störst.  ”Jag är 69 år men tänker inte pensionera mig än på länge utan hoppas fortsätta utveckla gruppen i ännu många år” säger han i en intervju med Affärsvärlden.

”Men räkna inte med att vare sig Lundbergs eller Industrivärden gör några dramatiska nyförvärv av portföljbolag”, säger han.

Fredrik Lundberg säljer 1997 sina 77% i Östgötabank till Den Danske Bank, här representerad av bankdirektören Peter Straarup.

”Vår affärsmodell bygger inte på att vara störst utan på att leverera bra värdetillväxt och avkastning till våra aktieägare”. Över tid kan det naturligtvis inte uteslutas att vi adderar något portföljbolag i Lundbergs och i Industrivärden, men vårt huvudspår är att gruppens tillväxt ska ske genom att vi utvecklar våra bolag, det är där vår tillväxt sker”, betonar han.

För Lundbergs 46 000 aktieägare har strategin varit framgångsrik med en årlig totalavkastning på runt 15% för såväl de senaste 5 som 10 och 20 åren, väl över de cirka 10% Stockholmsbörsen i snitt avkastat för samma perioder. ”Dessutom har avkastningen erhållits med relativt låg risk”, påpekar Fredrik Lundberg, känd för att hata risk.

Du framhåller ofta att framgången för din affärsidé ligger i ett bra ledarskap.

”Betydelsen av ledarskap kan inte överskattas. Bra ledarskap, decentralisering och finansiell styrka är som jag ser det avgörande för ett företags framgång”, säger Fredrik Lundberg.

Hur är du själv som ledare?

”Jag försöker vara noggrann och sätta mig in ordentligt i företagen. Jag verkar för en decentraliserad organisation med ett brett ansvarstagande, jag försöker arbeta fokuse­rat och inte krångla till det. Omsorg och ansvar är ett centralt begrepp för mig”.

Hur hittar du de företagsledare som lever upp till dina krav på bra ledarskap?

”Jag har hållit på i många år, 40 år som du själv påpekar, så jag har ett brett nätverk och känner många människor och jag har kunnat följa många och se vad de går för. I gruppen finns det en stor kompetensbank med människor jag känner väl. Hittar jag ingen lämplig där, eller bara vill screena av marknaden, kan det hända att jag använder en head hunter”.

Du gjorde din första investering i Industrivärden 2002 som gav dig drygt 6% av rösterna. Året därpå ökade du till 10,7% I Handelsbanken började du köpa 2005. Drygt 10 år senare hade du kontrollen i båda. Har du en planeringshorisont i dina affärer på 10 år och var det ett mål du hade som du nu förverkligat?

Fredrik Lundberg bor i Villa Ekudden i Djursholm.
Fredrik Lundberg bor i Villa Ekudden i Djursholm. Foto: Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden / Wikipedia

Villa värd 70 miljoner

Fredrik Lundberg

Född: 1951 i Norrköping

Uppväxt i Norrköping med sin syster Eva. Fadern Lars Erik Lundberg drev bygg- och fastighetsbolaget L E Lundberg.  I rekordfart avlägger Fredrik i Stockholm både civilingenjörsexamen på KTH och civilekonomexamen på Handelshögskolan. 1981 efterträder han sin far som VD på byggbolaget som börsnoteras 1983 under namnet Lundbergs. Lundbergs är i dag ett investmentbolag med fastighetsbolaget L E Lundberg som helägt dotterbolag. Fredrik Lundberg är fortfarande VD på Lundbergs som nu har ett börsvärde på 115 miljarder kronor. Han är ordförande i Hufvudstaden, Holmen och Industrivärden samt vice ordförande i Handelsbanken och styrelseledamot i Skanska. (se bifogade diagram).

Gift med Anne-Marie sedan 1978. Tillsammans har de döttrarna Louise Lindh och Katarina Martinson. Louise är VD fastighetsbolaget L E Lundberg och styrelseledamot i Holmen och Hufvudstaden. Den yngre systern Katarina är ordförande i Indutrade samt styrelseledamot i L E Lundberg och Husqvarna.

Gillar skidåkning. 1985 flyttade familjen till Zürich där man bodde i 8 år. Det gav Fredrik fina tillfällen att kunna utnyttja en av sina hobbies, skidåkning. Fortfarande åker familjen varje  (coronafri) jul/nyår till Alperna på skidsemester. En annan vintersport Fredrik och Anne-Marie utövar är curling där han i sin ungdom blev inofficiell juniorvärldsmästare. Fredrik är också mycket jaktintresserad.

Bosatt på Villa Ekudden i Djursholm, där han enligt upplysningssajten Merinfo.se ”delar ett småhus på 1080 kvm” med ett uppskattat värde på 70 miljoner kronor.  Har sommarbostad på Hästö utanför Arkösund.

Häftigt humör. Fredrik Lundberg är känd för att inte skräda med orden om han är missnöjd med något. ”Det är ganska vanligt att han skäller ut folk för öppen ridå om något inte fungerar. Det kan till exempel gälla om en resa inte är bokad eller tidplanen inte håller. Han har ett mycket pressat tidsschema där allt måste klaffa”, säger en person som jobbat nära Fredrik Lundberg.

”Det fanns ingen sådan tanke eller tidsplan utan det tar bara tid att bygga upp koncentrerade positioner. Redan när jag 1981 blev VD för Lundbergs började jag fundera på hur jag kunde bredda verksamheten. Vissa förvärv skedde under 80-talet men så småningom började jag sälja av för mig mindre intressanta bitar och i stället köpa tungt i bland annat Holmen och Östgöta Enskilda Bank. I slutet av 1990-talet hade Lundbergs funnit sin nuvarande form som investment­bolag med affärsidén att ta positioner i börsnoterade företag där vi som aktiva ägare kunde medverka i deras utveckling och skapa värde. Industrivärden var ett bolag som arbetade på liknande sätt och som också innehöll bolag jag tyckte var intressanta som t ex Handelsbanken, Sandvik och Skanska som vi också, både genom Lundbergs och privat, köpt och köper aktier i”.

När du våren 2015 tog kontrollen och ordförandeposten i Industrivärden förväntade sig aktiemarknaden att stora förändringar skulle ske i Industrivärdens aktieportfölj. Det enda som hänt där på sex år är att innehavet i ICA sålts och innehavet i SSAB reducerats. Vad ser du som den stora skillnaden i sedan du tog över?

”I Industrivärden har vi minskat organisa­tionen och kostnaderna, avvecklat derivat­handeln och helt koncentrerat oss på våra innehavsbolag som nu är i bättre skick såväl finansiellt som industriellt än när vi tog över. Vi har också ökat ägarandelarna i innehavsbolagen. 7 av 8 verkställande direktö­rer är nya och vi har förnyat styrelserna även på ordförandeposterna och åstadkommit en värdetillväxt – och det är värdetillväxt allt handlar om.”

Industrivärden svarar för nära en fjärdedel av Lundbergs börsportfölj och du fortsätter ändå att köpa mer. När väger det innehavet för mycket i din portfölj riskmässigt?

”Inget problem då Industrivärden har 8 bolag i sin portfölj med en bra diversifiering. Med Lundbergs portfölj omfattar de två sammanlagt 13 olika bolag. Genom Industri­värden har vi blivit stora ägare i flera av vårt lands bästa bolag”.

Känner du något hot mot det företagsimperium du byggt upp?

”I Lundbergs kontrollerar familjen över 90%. I portföljbolagen får vi räkna med att andra investerare kan ha intresse av våra välskötta bolag, men jag oroas inte. Dessutom har jag inget emot förändring”, säger Fredrik Lundberg.

Du kontrollerar två investmentbolag, varför inte slå ihop dem?

”I teorin kan man naturligtvis lägga ihop dem, men det skulle bara ge en marginell kostnadsbesparing och inga större fördelar. I dag har de lite olika profiler”.

Coworking. Fredrik Lundberg är övertygad om att efterfrågan på lokaler med citylägen kommer tillbaka efter pandemin. Foto: Tumisu/Pixabay

Både Lundbergs och Industrivärden är mycket välkonsoliderade. Sedan du tog över Industrivärden har t ex skuldsättningen där gått ner från ca 15 till 6% och aktier­na i Lundbergs är helt obelånade.  Varför vill du inte använda belåning som en hävstång för att öka avkastningen, den är ju högre i dina portföljer än räntan du får betala.

”I princip tycker jag att ett investment­bolag inte ska ha någon belåning alls. Är man storägare i ett bolag och det blåser motvind, eller de behöver göra en nyemission för ett intressant förvärv, är det viktigt att huvudägaren är stark och stabil. Ingen är starkare än den svagaste länken.”

Samlar du i ladorna för dåliga tider?

”Inte alls. Lundbergs affärsmodell är att vi över tid ska vara fullinvesterade i reala tillgångar som fastigheter och aktier i börsbolag. Det gäller inte minst nu då vi tror att den låga räntenivån kommer att bestå i många år”

Via Lundbergs Fastigheter och Hufvudstaden har du aktier i fastighetsbolag för närmare 30 miljarder kronor. Det betyder att ungefär en fjärdedel av Lundbergs tillgångar ligger i fastigheter där värdena påverkats negativt av pandemin, speciellt gäller det Hufvudstaden med sin tyngdpunkt på kontor och detaljhandel. Vad händer där?

”Jag är övertygad att när pandemin är över kommer efterfrågan tillbaka på lokaler med citylägen. Det ökade intresset för att arbeta hemifrån har fått hyresgästerna att efterfråga mer flexibla hyresavtal, vilket gynnat coworkinganläggningar. Hufvudstaden har startat en sådan verksamhet i Stockholm liksom man också gått in i egen detaljhandelsverksamhet genom att överta Department and Stores rörelse och driva lediga ytor i NK”.

Hur ser du på ett utköp av Hufvudstaden från börsen?

”Är inte aktuellt”.

Med eller utan belåning har du en betydande krigskassa för nyförvärv. Du har samtidigt två portföljer starkt fokuserade på den ”gamla” ekonomin, dvs skog, basindustri och verkstad. Men, med undantag för Eric­sson, saknar du helt företag ur den ”nya” ekonomin som biotech/pharma, e-handel eller high-tech. Är det en brist eller styrka?

”Varför gå över ån efter vatten? Vi har en bra portfölj med väldigt fina bolag och i varje enskilt bolag sker en utveckling mot high-tech och digitalisering. Vår portfölj är bred med bland annat verkstad, bank och byggbolag, så vi är väldigt tillfreds med inriktningen. De bolag vi har tar till sig ny teknik hela tiden. Vi måste koncentrera oss på vissa branscher och bygga kunskap där. Det är för att våra företag och vår affärsmodell varit så framgångsrik och att vi ser en fortsatt god tillväxt som vi fortsätter öka våra innehav i gruppens bolag och inte ser något behov av att gå in på nya områden.  Dessutom tycker jag det är viktigt att man förstår de bolag som vi investerar i på djupet och att bygga upp kunskap i nya företag tar tid”.

I Industrivärden finns just en sådan analys­avdelning som ska följa de olika portföljbolagen och deras branscher samt göra en shortlist på intressanta nyinvesteringar. Har du något motsvarande i Lundbergs?

”Ja vi har en organisation på 5 personer för detta, men dessutom tycker vi att det är våra representanter i respektive bolags­styrelse som ska bygga upp denna kunskap”.

Försöker du på något mer formellt sätt överföra kunskaper mellan dina VD:ar och styrelseledamöter, t ex genom VD-konferenser?

”Nej, vi har inga sådana möten utan allt sker mer informellt”.

Om du inte ser något behov av att utöka gruppen med något nyförvärv finns det kanske något du vill lämna, men inte heller här har du varit speciellt aktiv.

”Över tid kan det naturligtvis hända att något tillkommer, precis som vi minskat en del innehav.  Industrivärden sålde ICA och i SSAB har vårt innehav halverats under senare år. I Lundbergs har vi under årens lopp avyttrat ett flertal innehav, t ex Cardo och NCC.

SSAB tackade för några veckor sedan nej till att köpa Tata Steels holländska stålföre­tag i Ijmuiden.  Var det ett bra beslut?

”Det fanns säkert möjligheter till synergier, men styrelsen fann att miljöaspekterna var viktigare och jag delade den uppfattningen”, säger Fredrik Lundberg och vill inte kommentera om avhoppet från Ijmuiden inneburit att samtalen med Thyssen Krupp återupptagits.

Holmens pappersbruk i Bråviken utanför Norrköping.

Med en far som byggmästare har du väl fått byggeri med ”modersmjölken”, kanske en förklaring till din kärlek för Skanska, där Lundbergs är näst störste ägare efter Industrivärden. Tillsammans med Industrivärden kontrollerar ni 37% av rösterna. Under årens lopp har det till och från i styrelsen diskuterats att dela Skanska i en USA-del och en Europadel. Vad är synergierna i ett sammanhållet Skanska?

”Det finns inga planer på att dela upp Skanska och det finns synergier över Atlanten. Framför allt finansiella synergier när det gäller att kunna ta sig an stora projekt. I själva byggandet finns det inga synergier då den är lokal till sin natur men däremot finns det managementkapacitet och teknisk kompetens i de olika länderna som kan utnyttjas i gruppen och därmed ge klara synergier”.

Byggrörelsen i Skanska har länge haft problem att nå sina marginalmål, varför?

”De låga marginalerna är en branschfråga. De är låga på entreprenader, men kombineras entreprenaddelen med projektutveckling där byggrörelsen är viktig, finns förutsättningar för ett bra utfall för Skanska. Här har man varit mycket lyckosam. Ambitionen är dock att höja byggmarginalen”.

Handelsbankens personalstiftelse Oktogonen var på väg att passera Industrivärden som bankens största ägare när banken förra året plötsligt stoppade avsättningarna till stiftelsen Oktogonen, som därmed kommer att tvingas sälja sina aktier i banken successivt för att klara sina pensionsutbetalningar. Stoppades vinstdelningen till stiftelsen för att hindra den bli störste ägare i Handelsbanken före både ditt och Industrivärdens sammanlagda ägarandel?

Hufvudstaden äger NK­-fastigheterna i Stockholm och Göteborg.

”Nej, inte alls. Det är viktigt att påpeka att vinstandelssystemet Oktogonen finns kvar med i huvudsak samma villkor som tidigare. Skillnaden nu är att förmögenhetsöverföringen från banken nu sker direkt till de anställda i stället för via stiftelsen. Detta innebär att varje person får tillgång till sina egna pengar direkt och kan disponera dom som man vill”.

Hur ser du på marknadsvärderingarna av skogstillgångarna i Holmen och SCA. Förminskar det industrirörelsernas betydelse i de två bolagen?

”Skogstillgångarna är ryggraden i båda företagen. Den höga självförsörjningsgraden av ved till industrierna är en stor styrka för dessa. Det faktum att skogstillgångarna marknadsvärderas tydliggör bara värdet men påverkar inte i övrigt industrirörelsen.”

Lundbergs och Investor är de två stora ägarna i svenskt näringsliv. Finns det faror med att de två är så dominerande?

”Nej, det finns många stora privata ägare till våra börsbolag och till näringslivet i övrigt. Dessutom är våra institutioner stora ägare och medverkar aktivt i olika sammanhang, bl a i valberedningar”.

Angående ägande, tycker du Sverige är för välkomnande för kinesiska investeringar?

”Tycker att vi ska vara vaksamma på det. I grunden tycker jag det är bättre med svenska huvudägare till svenskt näringsliv”.

Varför är det i grunden bättre med svenska ägare och ser du något särskilt problem med just kinesiskt ägande?

”Som ett litet exportberoende land är det viktigt att så många företag som möjligt har sina huvudkontor i Sverige och är fast förankrade i vår miljö. Svenska huvudägare skapar normalt sett bättre förutsättningar för detta och ger företagen större stabilitet.
Vår svenska modell för företagsstyrning har visat sig fungera väl. Den transparens och förutsägbarhet som systemet innebär är mycket viktigt. Svenskt ägande ökar förutsättningarna för att bibehålla och utveckla detta vidare.”

Stockholmsbörsen är upp 65% sedan mars 2020. Håller du med dem som varnar för höga värderingar och då i synnerhet i techbolag?

Katarina Martinsson och Louise Lindh.
Katarina Martinsson och Louise Lindh.

Uppgången måste ses i ljuset av den kraftiga nedgång som skedde på börsen i slutet av februari och under mars 2020. Sedan i höstas ser vi klara tecken på en förstärkning av den globala ekonomin och därmed ökad aktivitet och förbättrade resultat i näringslivet. Jag tycker värderingen av börsen är väl underbyggd givet den låga räntenivån. Som alltid är dock vissa företag för högt värderade och andra attraktivt värderade.

Dina två döttrar, Louise Lindh och Katarina Martinson, arbetar båda framgångsrikt i gruppen både operativt och med olika styrelseuppdrag. Har du tillsammans med dem stakat ut deras färdväg framåt i gruppen. Båda kan ju inte kliva in i dina skor,
så ska de ta varsin? Eller vad planerar du för ditt imperium när du inte längre kan leda det?

”Mina döttrar är båda mycket aktiva i Lundbergs sedan många år tillbaka och fullt kompetenta att ta över stafettpinnen. Framtiden får utvisa vilka roller de får. Även om jag snart fyller 70 har jag inte tänkt pensionera mig utan kommer att fortsätta i många år till”.  l

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold