Bennet om bengal-bråket på läktaren: ”Det kändes inte bra”

Bengaler på läktarna har fått Carl Bennet att pausa sitt långvariga stöd till fotbollsklubben Halmstad BK. På hemmapremiären i söndags möttes han personligen av protester från supportrarna. Men industrimannen är kompromisslös. "Det är en olaglig verksamhet som måste bort", säger han. Stödet kan han bara tänka sig återuppta när bengalerna är helt borta.
Bennet om bengal-bråket på läktaren: ”Det kändes inte bra” - Carl Bennet och Halmstad BK supportrar
Supportrar från Halmstad BK tänder bengaler i protest mot Carl Bennets pausande av sponsring.

Under söndagen stod Carl Bennet på Örjans Valls läktare och såg hemmasupportrarna i Halmstad BK rikta okvädesord direkt mot honom. “Clown”, kallades han på en av banderollerna.

“Det kändes inte bra”, säger Lifcos grundare, som förra veckan pausade sitt huvudsponsringsavtal med fotbollsklubben. Ett stöd som funnits på plats i 25 år.

Enligt miljardären gör klubben för lite för att stoppa användandet av rökfacklor, så kallade bengaler, på läktarna.

Bengalbränning av Halmstads supportrar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Halmstad och Degerfors den 30 mars 2025 i Halmstad.
Foto: Krister Andersson

“Sett det växa mer och mer”

“Det är en olaglig verksamhet som måste bort. Bengalerna känns hotfulla och många undviker att gå till matcherna med sina familjer när sånt pågår”, säger Bennet till Afv.

Han berättar att beslutet om en paus föregåtts av långa diskussioner med såväl klubb, som polis och svenska fotbollsförbundet. Totalt handlar det om 1,2 miljoner per år som kommer från Getinge och Carl Bennet AB.

“Det är en enkel princip att vi inte stödjer olaglig verksamhet. Men jag har bara sett det här växa mer och mer. Man måste ta tag i det på rätt sätt”, säger han.

Är det klubben som inte gör det i dagsläget?

“Klubben tar avstånd, men det behövs mer. Det behövs samverkan också, mellan samhälle och idrotten.”

Vad krävs för att du ska ta upp sponsringen igen?

“Att det inte finns bengaler! The proof is in the pudding“, säger Bennet och menar att det inte räcker med att uttala avsikter.

Han pekar på att Storbritannien gjort stora investeringar och lyckats få bukt med problem som varit större än bengaler. Klubbar, polis och fotbollsförbund har samverkat genom stora insatser som kameror, visiteringar, hårda domar mot supportrar, långa besöksförbud och stor närvaro av ordningsvakter.

Pyrotekniken som Carl Bennet tycker att klubbarna kan sköta under kontrollerade former. Foto: Krister Andersson

Behövs satsningar

Vill du se den typen av åtgärder i Sverige också?

“Man måste steppa upp ambitionerna hos klubbledningen och det omgivande samhället. Det behövs satsningar”, säger Bennet.

“Bengaler är stämningshöjande, tycker vissa. Men det kan ju göras i klubbens regi, under kontrollerade former. Inte hotfulla former.”

Hur ofta går du själv på match?

“Jag går då och då. De är en viktig del i kulturutbudet och det sociala, det är därför vi sponsrar. Vi har många anställda i trakten och det är viktigt att ha ett topplag för att uppmuntra resten av verksamheten”, säger han.

I söndags fick den långvariga sponsorn av Halmstad BK utstå supportrar som viftade en banderoll med budskapet att läktarkulturen inte är “till salu”. Men Carl Bennet tror att majoriteten uppskattar om bengalerna försvinner och flera på arenan markerade avstånd när de tändes på.

Halmstad förlorade matchen med 5-0 på hemmaplan mot Degerfors.

“Det vore bra för klubben om alla supportrar hade klubbens bästa för ögonen”, säger han.

Carl Bennet med bolag sponsrar flera andra sportklubbar, flera i Norrland, där ett antal av hans portföljbolag är verksamma. Bland annat får hockeylaget Skellefteå AIK, Piteå IF damlag och Luleå Hockey/MSSK sponsring.

LÄS ÄVEN:

Carl Bennet om sorgebarnet Getinge: Vi har gjort självmål

Sveriges tredje rikaste: “Man kan inte dansa på alla bröllop”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer