Benjamin Dousa satsar på investmentbolag: ”Slår till när man får lite rabatt”
Han berättar också om:
✓ Framtidsmålet: "Då är vi 100 000 medlemmar"
✓ Uppväxten i Kista: "Pratade Rinkeby-svenska"
✓ Bankernas vinster: För dålig konkurrens
✓ Privata aktieportföljen: "När man får lite rabatt - då passar jag på".
“Min bild är att Europa tappar i jämförelse med USA, och Sverige tappar i jämförelse med Europa. Jag tittade på om Sverige hade varit en delstat i USA, då hade vi varit en av de fattigaste delstaterna i sällskap med Alabama och Mississippi. Så det är klart att politiskt behövs det nu en folkrörelse för ekonomiska reformer”, säger Benjamin Dousa.
Förra veckan kom det nya BNP-siffror som visade att Sverige tappade i juni, samtidigt som exporten minskade trots en svag svensk kronkurs. En utveckling som oroar den tillträdande VD:n för Företagarna, Benjamin Dousa.
“Det som har räddat Sverige de senaste ett till tre åren är ju att industrin, både verkstad och basindustrin, har tuffat på ganska bra. Men om de här BNP-siffrorna nu antyder att även industrin börjar få det tuffare – då riskerar vi att få en väldigt allvarlig situation”, säger han.
Senast vid årsskiftet tar Benjamin Dousa över stafettpinnen från Günther Mårder och tillträder som VD för Företagarna. Just nu finns det ingen plan på att revolutionera agendan för nätverksföretaget: av de tretton frågor som Företagarna driver är det ingenting han vill dra bort eller lägga till.
“Det är en väldigt välfungerande organisation jag kommer till. Günther har gjort ett jätteviktigt jobb, både ekonomiskt, men också politiskt. Han har synts väldigt mycket i media. Så jag kommer till ett väloljat maskineri”, säger Benjamin Dousa.
I stället är det ett ökat fokus på politiskt reformarbete som nuvarande Timbro-VD:n, högerdebattören och tidigare ordföranden för Moderata ungdomsförbundet (Muf) ser framför sig. De reformer han brinner för är de gängse för en liberal debattör: sänkta arbetsavgifter, se över LAS och i allmänhet minska regelbördan för företagen.
Det är också i hans partipolitiska bakgrund som den största skillnaden mellan honom och Günther Mårder ligger, enligt Dousa.
“En skillnad är väl att jag har partipolitisk bakgrund och det har inte han. Förhoppningsvis kan det innebära att jag hjälper Företagarna på ett tydligare sätt att driva politiska reformer gentemot alla partier.”
Vad tror du kommer vara din största svaghet i rollen?
“Jag har aldrig jobbat i Företagarna. Det jag tänkt lägga mest tid i början är att på djupet förstå varför man beslutar sig för att bli medlem. Det kostar inte mycket och man får en massa fördelar. Det politiska arbetet, medlemsförmåner och juridisk rådgivning. Att förstå vilka delar i det erbjudandet som väger tyngst, det är väl min största brist”, säger Benjamin Dousa.
Kort biografi över Dousa
En kort biografi över Benjamin Dousas liv skulle kunna låta såhär:
Uppvuxen i Sverige med en ensamstående mamma med rötter från Tyskland och Tjeckoslovakien som jobbade på städfirma. Gick på lågstadieskola i Kista men svenskkunskaperna var knackiga och pratade enligt egen utsago “Rinkeby-svenska”. Det var livsavgörande att som 10-åring i stället börja på en skola vid Norrtull. Fick då läsa svenska tillsammans med en nyanländ grek i två år för att bättra på språkkunskaperna. Drömde om att läsa Harry Potter men fick nöja sig med bilderböcker om talande morötter.
Lyckades du någonsin läsa Harry Potter?
“Ja, det gjorde jag. Så till slut hamnade jag där”, säger Benjamin Dousa.
Började investera i aktier när han var 12 år och satsade på Trelleborg B.
“Jag ville veta vad som hände på börsen. Min morbror prenumererade på Dagens industri. Mamma brukade komma hem med gårdagens upplaga av Di. Så den satt jag och läste ibland när jag var 12-14 år. Jag kommer också ihåg text-tv, hur jag kunde följa mina Trelleborg-aktier, och se hur de sakta men säkert gick uppåt.”
Engagerade sig i Muf från att han var 15 år och tog över ordförandeklubban där fram tills han blev VD för Timbro år 2020.
Siktar på 100 000 medlemmar
Förutom att satsa på det ekonomiska reformarbetet hoppas Benjamin Dousa också kunna öka antalet medlemmar i Företagarna, från dagens 60 000 till 100 000 medlemmar. Det är ett mål han fastställt genom att både ta hänsyn till hur medlemstillväxten sett ut de senaste åren, men också genom en tänkt acceleration av densamma.
Benjamin Dousa
Född: December 1992.
Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.
Karriär: Tidigare juniorekonom på SEB. Var ordförande för Moderata ungdomsförbundet 2016-2020. Skrivit två böcker; “Snöflingorna faller över Husby” (2018) och “Massintegration” (2020).
Uppdrag: VD för Timbro sedan 2020. Styrelsesuppleant för Handelshögskolan Stockholm.
Kuriosa: Gillar att spela Paradox-spel, i synnerhet Europa Universalis. “Det är nog det mest komplicerade strategispel man kan spela. Andra strategispel blir ofta väldigt upprepande, men detta är väldigt dynamiskt.”
“Jag vill att Företagarna ska få vara en stark politisk aktör, som politikerna inte bara noterar i debatten, utan tvingas förhålla sig till. Då behöver man vara många medlemmar”, säger han och tillägger:
“Då skulle man verkligen vara ett hangarfartyg i den politiska debatten.”
För att få klarhet i vad som ligger bakom beslutet att bli medlem i Företagarna kommer han resa runt i landet och ha dialoger med med företag som är medlemmar och inte är det.
Dålig konkurrens på bankmarknaden
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har uttryckt att det är “anmärkningsvärt” med bankernas rekordstora vinster och kritiserat den dåliga konkurrensen på marknaden. Ett uttalande som Dousa i grunden håller med om.
“Vi har fyra stora aktörer och en del mellanstora aktörer. Men om man tycker så, då hjälper det rätt lite att bara svinga mot vinsterna. Vill man få ner vinsterna så behöver man öka konkurrensen genom att minska regleringarna”.
Dousa exemplifierar med förmögenhetsregistret som just nu är under utredning och som eventuellt skulle samla information om alla svenskars tillgångar och skulder. Ett förslag bland annat fått Svenskt Näringsliv att reagera eftersom det skulle kunna göra det tekniskt möjligt att återinföra förmögenhetsskatten.
Registret skulle innebära att banker behöver samla in uppgifter om sina kunder.
“Det kommer att kosta ungefär 100 miljoner kronor per år. För SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank är det lätt att bara anställa 20-30 personer som håller koll på de systemen. Men för en ny aktör så är det här extremt kostnadsdrivande”, säger Dousa och menar att det snarare är färre regleringar som har chans att öka konkurrensen.
“Vill man förbättra konkurrensen då är det snarare att osthyvla och tårtbita bort kostnadsdrivande regleringar som hjälper”.
“Sverige blir fattigast i Norden”
Rent generellt är han kritiskt inställd till regeringens reformarbete på det ekonomiska området, som han menar är nära nog obefintligt, och jämför med hur det ser ut i Finland.
“Det är identiska parlamentariska underlag, exakt samma typ av partier som styr Sverige respektive Finland, och i Finlands motsvarighet till Tidöavtalet nämns ordet tillväxt sex gånger så ofta. Sen har vi såklart helt andra problem som inte finns i Finland kopplat till grov brottslighet. Men det går ju att fokusera på både brottsbekämpning och ekonomiska reformer och tillväxt samtidigt”.
Han menar att Sverige fokuserar ensidigt på brottsbekämpning.
“Det är ju två helt olika departement. På det ekonomiska området har vi inte sett en enda reform från regeringen. Man har tillsatt den en produktivitetskommission som ska rapportera om flera år. Men vi vet ju redan vad den kommer att komma fram till”, säger han och fortsätter:
“Vi vet vad att det som höjer produktiviteten och tillväxten i Sverige är avregleringar, sänkta skatter, att göra något åt på bostadsmarknaden till exempel. Om Finland går fram med de reformer som man har lovat då ser jag en påtaglig risk för att Sverige blir fattigast i Norden sett till BNP per capita.”
Om SAS: Konsolidera flygmarknaden
När det kommer till att sälja statliga bolag jämför han den statliga portföljen med sitt eget aktieinnehav som 12-åring, då han la alla ägg i Trelleborg B-korgen.
“Det är ju inte helt begåvat att diversifiera sig så lite. Tittar man på den statliga portföljen så är tonvikten väldigt starkt på LKAB och Vattenfall. Det är de två stora bolagen. Rent portföljteoretiskt så är det inte jättebra för skattebetalarna att vara så exponerad mot två enskilda branscher”, säger han och fortsätter:
“Nummer två så finns det ju massa statliga bolag som befinner sig på privata marknader, med privata konkurrenter och där staten dessutom är reglerare. Varför ska staten också driva ett bolag i den sektorn? Finns det inte privata aktörer som gör det mycket bättre än staten?”
Vilka är dina tankar om SAS?
“Det har inte varit en succéinvestering från ett skattebetalarperspektiv. Tittar man på flygmarknaden i stort så är det uppenbart att det behövs mer konsolidering på marknaden. USA har väl ett tre till fem stora flygbolag. I Europa finns nästan ett hundratal flygbolag. Frågan är om det verkligen är staten som är den bästa ägaren givet där flygmarknaden befinner sig just nu”, säger Dousa.
Liksom föregångaren – en rabattjägare
Under studietiden hade Benjamin Dousa mer tid att hålla koll på börsen dagligen, vilket tillsammans med att han numer jobbar ett par steg från marknaden påverkat hans privata aktieportfölj.
Bland hans för närvarande tio största innehav märks en stor andel investmentbolag, som Investor, Svolder och Industrivärden.
Benjamin Dousas 10 största innehav
AMF Aktiefond Småbolag
Investor
Lundbergsföretagen
Svolder
Volati
Creades
Industrivärden
Kinnevik
Bure
Benjamin Dousas 1o största innehav
Precis som den avgående VD för Företagarna, Günther Mårder, säger Dousa att han är förhållandevis snål som person.
“Vi är båda snåla men han kanske är 10% snålare än vad jag är”, säger han.
På ett område verkar de mötas – i jakten på rabatter. I Dousas fall rabatter på investmentbolag.
Har du en fäbless för just investmentbolag?
“Absolut. Speciellt när man får lite rabatt när man köper, då passar jag på”.
Här hittar du fler intervjuer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.