Intervju Investeraren
”Bankerna är väldigt billiga”

Du är ny förvaltare på Alcur. Hur skulle du beskriva din förvaltningsstil?
”Jag är nog värdefokuserad i grund och botten. Men för mig är inte värdeinvestering att köpa aktierna med lägst multiplar på börsen, då fastnar man nog lätt i ganska dåliga grejer. Det handlar snarare om att hitta aktier som är lägre värderade än vad de borde vara, ofta om man kollar några år in i framtiden. Och så vill jag gärna ha så stor säkerhetsmarginal som möjligt mellan vad jag tycker ett bolag är värt och var marknaden prisar aktierna för stunden. Sen har jag nog ganska bra tålamod.”
ERIK EIKELAND
Förvaltar: Alcur och Alcur Select tillsammans med tre kollegor
Förvaltat kapital: 5 miljarder kronor
Utveckling i år: Alcur 14%, Alcur Select 48%
Utveckling 3 år: Alcur 28%, Alcur Select 130%
Ni har nyligen tagit in SEB i fonden. Hur kommer det sig?
”Vi har gått igång lite på de svenska bankerna. De är väldigt billiga nu, och framförallt SEB har ett väldigt fint track record. Kollar man sedan 2011 har de vuxit vinsten med 8% per år, det placerar dem i topp bland de större bolagen på Stockholmsbörsen. Relativt konkurrenterna ligger SEB långt fram vad gäller IT-investeringar och vi tror att de kommer fortsätta hålla bra kontroll på kostnaderna. Skulle räntorna en dag ticka upp igen kommer de att få en fin medvind.”
SEB delade ju inte ut några pengar i våras. När tror ni att utdelningen kommer tillbaka?
”SEB kan teoretiskt sett dela ut ungefär 20% av börsvärdet. Vi tror dock att de kommer fortsätta vara ganska konservativa i utdelningsfrågan, men att de ändå kommer ta igen mycket av vad de skulle ha delat ut i år. Det gör att när vårens utdelning har gått så är det här en väldigt billig aktie. På den nya lägre kursen handlar den kanske på 7-8 gånger vinsten och med en direktavkastning uppåt 9%.”
Och då tror du att uppvärderingen kommer?
”Nu har ju aktien gått ganska bra här nyligen för att räntorna tickade upp lite. Men jag tror att marknaden kan värdera upp aktien ytterligare när utdelningsförslaget kommer och att man kan se svart på vitt hur billigt det blir.”
Ni har kämpat med fastighets- och finansbolaget Catella ett tag, men där börjar det hända grejer nu. Eller?
”Ja, de har kommit ganska långt i sin renodling mot fastighetsförvaltning- och rådgivning. Den största delen av bolaget är det som heter Property Investment Management, PIM. Det påminner lite om ett EQT med stora institutioner i kundlistan och kapital som investeras på lång sikt. Vi tror att det för den typen av pengar finns ett stort intresse att öka sin exponering mot fastigheter och Catella är en stor spelare i Europa.”
Du har tidigare lyft fram att det är många bolag som hade värderats annorlunda om de gick till börsen idag, utan historisk performance och börsens fördomar. Tror du att Catella lider av ett sådant ”värderingstrauma”?
”Ja, verkligen. Om Catella hade gått till börsen idag, och man hade behövt gå igenom bolaget ordentligt, så tror jag att de hade värderats ganska högt istället för väldigt lågt. Affärsområdet PIM har vuxit med över 35% per år i snitt de senaste sex åren, och nu har de kommit in i en fas där de börjar få lite skala på gjorda investeringar och marginalerna stiger. Vi tror att de kommer fortsätta växa och tjäna runt 400 miljoner ett par år. Samtidigt ligger Catellas värdering runt 2 miljarder trots att de snart har en dryg miljard i nettokassa och stora övervärden i sin projektportfölj.”
Nu har vi pratat en del om bra bolag, men kan du bjussa på din sämsta investering på börsen?
”Det måste vara i Dacha strategic metals, ett kanadensiskt holdingbolag som jag gick all in i när jag pluggade. Bolaget hade ett stort lager av sällsynta jordartsmetaller, vilket egentligen var en drös med stenar i en källare. Kina kontrollerar världsmarknaden för dessa stenar så när Kina hotade att sluta exportera sköt priserna i höjden. Min aktie gick upp tre gånger på väldigt kort tid men bolaget handlades fortfarande till typ 20% rabatt mot NAV, och jag tyckte att de borde likvidera lagret när priserna var så höga. Men det gjorde de såklart inte, Kina tog upp exporten igen och aktien kollapsade. Med tiden har man nog lärt sig att man måste vara lite cynisk på börsen.”
Har du något tips för att bli en bättre investerare?
”Mitt bästa tips är att träffa bolag om man kan, och att läsa så många kvartalsrapporter man orkar. Sedan finns det såklart hur mycket finanslitteratur som helst. Om jag ska välja en bok så är det ”The big short”. Jag läste den precis när jag skulle börja jobba med aktier och den justerade nog mina förväntningar lite. Jag förstod att alla inte har stenkoll på allt, och att det finns stora möjligheter när man letar aktier.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer