”Vi har höjt vår lägstanivå markant”
Med en tillväxt i intäkterna på 97% och 203% för rörelseresultatet låg Avanza i absolut topp i sin storleksklass på börsen under pandemiåret. Aktien har också stigit 256% senaste året. Hemarbete, restriktioner och mer fokus på den egna ekonomin ökade på antalet kunder med 304 000 och inflödet av kapital med 76 miljarder kronor.
”Vi började få bra tillväxt redan 2019 och det började också starkt 2020. Sedan kom pandemin och vi fick en riktigt stark medvind. Folk har arbetat hemma och haft mer tid, kanske har avsaknaden av sportbetting och liknande också haft betydelse. Men mer grundläggande så har skälen för att sköta och se över sin privatekonomi aldrig varit starkare under de senaste 20 åren och pandemin synliggjorde detta. Samtidigt blev digitaliseringen så tydlig. Jag blev också mycket överraskad över hur bra det gått, framför allt att aktiviteten på börsen är så hög. Både antalet affärer och omsättning ökade med 100% hos Avanza förra året. Visst hade vi räknat med att komma hit men att det skulle ta några år,” säger Rikard Josefson.
Den stora frågan är förstås hur mycket som är övergående effekter och hur mycket som handlar om en mer bestående ändring av beteenden och intresse för sparande.
”Hittills har vi inte sett något som gått ner, snarare tvärtom. Under januari-februari fick vi in 118 000 nya kunder och 21 miljarder i kapital. Någon gång kommer vi tillbaka till en normalitet men jag är övertygad om att vi har höjt vår lägstanivå markant. Tider med en tråkig börs som går sidledes blir alltid jobbiga men framöver kommer vi prestera bättre även då, än historiskt. Var det nya normala hamnar vet vi inte ännu men det blir mycket bättre än det gamla,” säger Rikard Josefson.
Utdelningen en besvikelse
När bokslutet kom reagerade marknaden lite negativt på att kostnaderna ökade mer än väntat och att utdelningen bara blev 0,85 kronor – till att börja med. En ytterligare utdelning på 2,95 kronor är aviserad senare i höst om Finansinspektionen ändrar sina rekommendationer om att bara dela ut 25% av vinsten.
”Vi ökade vår guidning avseende kostnadsökningen för 2021 till 15% från 9–12%. Att inte spendera de extra 20 miljoner som det handlar om skulle vara dumsnålt. Kostnader är bara ett problem om de läggs på det som inte skapar värde. När jag just börjat på Avanza 2018 ökade vi kostnaderna mer än intäkterna, men 2019 lyckades vi vända det och under 2020 har skalbarheten verkligen bevisat sig. Vi får nu betalt för våra satsningar och att vi tidigare inte lyssnade för mycket på de som sade att vi måste spara. Vårt erbjudande idag bygger på många års investeringar och hårt arbete,” säger Rikard Josefson.
”Om Finansinspektionens rekommendation försvinner så är avsikten att kalla till extra stämma och föreslå ytterligare 2,95 kronor i utdelning och jag kan idag egentligen inte se någon anledning att rekommendationen ska ligga kvar. Vi hade det bästa året någonsin ekonomiskt, vi har inga blancolån, företagslån eller sådana risker. Vi har mycket bra lönsamhet men begränsas i vad vi kan dela ut och det slår väldigt fel mot aktieägarna i Avanza”.
Även om 2020 var ett exceptionellt år för tillväxt är ambitionen och riktningen klar. Marknadsandelen på idag 5,8% av sparmarknaden ska öka och det lär till stor del komma från storbankerna. Många av Avanzas kunder kommer där ifrån och det finns mycket mer att hämta.
”Vi har 1,4 miljoner kunder idag men alla med ett bankkonto är potentiella kunder och det sägs att över hälften av svenskarna inte sparar idag. Många av våra kunder har kvar sparande på andra banker och där finns en bra potential att få in mer. Många vet inte att de till exempel kan flytta sparande utan att lösa ut reavinst. Över tid kommer inflödet ungefär till lika delar från nya och gamla kunder men under 2020 stod existerande kunder för över 60%. Vi har också en stark ställning och marknadsandel bland yngre vilket förstås bådar gott för framtiden,” säger Rikard Josefson.
Avanza tar idag omkring 20% av nysparandet, enligt Josefson och sparandet i sig växer med omkring 8% vilket innebär ökande marknadsandelar.
Rikard Josefson
Ålder: 55 år
Karriär 25 år på SEB, VD Länsförsäkringar Bank 2011-2017, VD Avanza 2017-
Avanza
Avanza är en helt digital bank och nätmäklare med fokus på sparande och under senare tid även bolån. Den grundades 1998 och slogs senare ihop med HQ.se, Aktiespararnas Fondkommission och Aktiespar. Har idag 1,4 miljoner kunder som tillsammans har nästan 600 miljarder i sparkapital, vilket innebär en marknadsandel på 5,8% av den svenska sparmarknaden. Avanza har endast verksamhet
i Sverige.
Förra året omsatte Azanza 2 349 mkr, hade en rörelsemarginal på 67% och en vinst efter skatt på 1 355 mkr. Avanza är noterat på NASDAQ Stockholm Large Cap och har nästan 500 anställda. Största ägare är Sven Hagströmer med 20% via eget ägande
och Creades.
Fondprovisioner 18% av intäkterna
Fondprovisioner, det fondbolagen betalar till Avanza för att distribuera deras fonder, var den intäktspost som ökade minst 2020, upp 26%. Den utgjorde 18% av intäkterna förra året men brukar normalt stå för en högre andel. Än så länge råder det inget förbud mot provisioner i Sverige men frågan är aktuell och det dyker upp allt fler nya aktörer som tar ut en plattformsavgift i stället för provisioner. Själva lanserade Avanza ett erbjudande i februari där man betalar tillbaka hela avgiften till kunden, tills kunden har 50 000 kronor i sparkapital.
”Det ligger i linje med det erbjudande vi haft på courtagesidan och vi hoppas att det kan inspirera någon, få några att tänka till. Liksom vår fond Avanza Zero som är utan avgift så medför satsningen ett negativt kassaflöde men det handlar om några miljoner och har ringa påverkan på resultatet och det gynnar både oss och Sverige långsiktigt om fler börjar spara.”
Josefson framhåller att hela fondmarknaden är inne i en förändringstid och att Finansinspektionen har varit tydliga hela tiden med att de skulle vilja ha ett förbud mot provisioner.
”Eftersom vi inte är rådgivare har vi ingen intressekonflikt och vi är mycket, kanske mest av alla, transparenta med vilka avgifter som tas ut och var de går. Men skulle det bli ett förbud så får vi anpassa oss. Vi har förberett oss på ritbordet och det finns ett antal möjligheter. En är att titta på hur de gjort i England och där har jag en dialog med VD:n för Hargreaves Lansdown som är lite som Englands Avanza. Där har vi tittat på hur de gjorde när de gick från en modell till en annan, så självklart är vi förberedda om det skulle bli ett förbud,” säger Rikard Josefson.
I England är det vanligaste att man har en plattformsavgift som tas ut på det sparade kapitalet. Vad som ingår i den kan sedan variera från olika leverantörer. Även i Sverige finns flera sådana i mindre skala.
”Man skulle kunna tro att det är mycket bråk mellan fondbolag och oss i den här frågan men det är det inte. Har man ingen egen distribution så är det väldigt svårt att nå ut och det skulle sannolikt vara mycket dyrare att göra det själv än att gå genom oss,” säger Rikard Josefson.
Avanza och Nordnet är tillsammans med storbankerna de dominerande distributörerna av fonder utanför tjänstepensionssystemet. Dessutom har Avanza börjat med egna fonder. Först ut var indexfonden Avanza Zero som nog mest får skrivas på marknadsföringskontot men sedan har det tillkommit flera andra fonder. Dels Avanza World Tech by TIN som inte är exklusiv för Avanza men där Avanzas kunder har en lägre avgift. Senast ut är Avanza Småbolag by Skoglund som startade i slutet på 2020. Den är exklusiv för Avanzas kunder.
”Den har börjat bra och vi har idag omkring 1,7 miljarder i förvaltat kapital. Både TIN och Skoglund var ganska opportunistiska. Det är förvaltare som vi kände sedan tidigare och det dök upp tillfällen. Sedan har det varit många omkring Avanza som vill göra något liknande men vi måste vara försiktiga och inte stressa fram något. Vi måste verkligen tro på fonden men det kommer säkert fler, kanske 1–2 By-fonder inom ett par år”.
Bolån uppe i 14 miljarder
Att bredda produktutbudet kommer ofta på tal när det gäller Avanza men efter att bolån nu lagts till verkar det dröja ett tag innan man går längre. Just att kunna erbjuda bolån är också ett sätt att möta bankers kombinerade erbjudande inom bolån och sparande. Ofta ger ett sparande i banken rabatt på bolånet.
Avanza erbjuder sedan några år bolån tillsammans med Stabelo. I februari kom Landshypotek in som ytterligare en partner. För närvarande erbjuder Landshypotek bara lån till villor och fritidshus men bostadsrätter ska tillkomma. Räntan på som lägst 1,04 procent (beroende på belåningsgrad mm) står sig väl i jämförelse med andra långivare.
”Många banker har bolån kopplat till sparande och för oss betyder en växande bolåneaffär också ett stöd för sparandeaffären. Vi har inga villkor för att få ett bolån förutom att du ska vara kund hos Avanza. Via Stabelo har vi nu en volym på 14 miljarder och Landshypotek har börjat bra. Bolån har varit en relationsprodukt tidigare men är idag en digital stapelvara där priset är avgörande,” säger Rikard Josefson.
Det som skulle ligga närmast till hands i nya tjänster är transaktions- och lönekonton vilket många kunder också efterfrågat, men fokus ligger inte på det.
”Det är ett stort arbete med att gå in i det svenska betalsystemet med konton och kort och vi vet att det finns efterfrågan men digitaliseringen har också gjort det väldigt enkelt ett flytta pengar. Vi har nu tagit steget in i bolån där vi också vill ta in fler partners. Vi gör också vår egen IT-utveckling in-house utan konsulter vilket i sig är en broms. Jag säger inte att vi inte kommer att ha lönekonton men det kan också göras via open banking och partners. Närmsta åren är det dock sparande, investeringar i bolåneplattformen och att hela tiden bli bättre på det vi redan gör som gäller,” säger Rikard Josefson.
Sedan något år sitter Avanza i nya lokaler efter att man har vuxit ur de gamla. På grund av covid fastnade man dock med den gamla lokalen som man lämnade förra våren. Kostnaden för de tomma lokalerna är redan tagen och skulle man lyckas hyra ut de finns det i stället en liten uppsida. Liksom för så många andra företag ändrade pandemin sättet att arbeta och för Josefson blev det lite av en överraskning.
”Vi har tidigare haft inställningen att man ska vara på kontoret även om det funnits viss flexibilitet. Nu blir det annorlunda och jag överraskades över hur bra det fungerat, inte minst kulturellt så det lär bli mycket mer flexibelt framöver. Vi rekryterade 100 personer förra året och frågan om flexibilitet kommer upp tidigt i anställningsprocessen nu och med en helt annan dignitet än tidigare”.
Här hittar du fler intervjuer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.