Intervju Skog
Analytiker varnar: 25% av alla svenska sågverk kan läggas ned
I en färsk analys har Danske Bank räknat på vilka ekonomiska konsekvenser på längre sikt som koldioxidlagringen kan få i skogen. Med Sveriges åtagande i EU om att lagra ytterligare 4 miljoner ton koldioxid in i skog och mark fram till 2030 så skulle det kunna leda till att 25% av alla svenska sågverk och vart tionde pappersbruk läggs ned.
”Det är höga krav på kort sikt och för att klara dessa ser vi ingen annan möjlighet än en kraftigt minskad avverkning med stora konsekvenser för skogssektorn. Då ger skogen en kraftigt ökad kolsänka i 30-40 år, vilket är en kort period i skogen”, säger Johan Freij, senior skogsanalytiker på Danske Bank.
Han fortsätter:
“Sen vänder det snabbt till en ännu högre kolskuld. Våra skogar passar inte för kortsiktiga beslut. Detta kommer att leda till en nedmontering av skogssektorn som samtidigt ska vara en del av lösningen med förnyelsebara produkter.”
Fortfarande tufft för sågverken
Danske Bank har även analyserat skogssektorns utsikter på kort sikt. För sågverkens del är det fortfarande tufft. Sågverken har kunnat göra prishöjningar på 5-10% senaste kvartalet med anledning av ett lågt utbud av varor och tomma lager hos beställarna. Danske Bank bedömer att sågverkens priscykel nu har bottnat och att det blir ljusare framöver.
”Det förklaras av ett minskat utbud av varor. Vi ser ingen direkt konsumtionsökning men det byggs ju trots lågkonjunktur. Produktionen i sågverkssektorn har gått ned brutalt, framförallt i Kanada och Centraleuropa, vilket ger en balans på marknaden och ett fönster att höja priserna”, säger Johan Freij och fortsätter:
”Lönsamhetsmässigt är det fortfarande tufft för sågverken. På längre sikt så tror vi på en god framtid för sågverken med tanke på det ökade träbyggandet, men just nu är det ett riktigt jäkla stålbad de ska igenom med extremt höga timmerpriser. Vilket är till glädje för skogsägarna”, säger Johan Freij.
Kina köper en massa massa
Massapriset fortsätter att stiga i Europa. Anledningarna är dels att kinesiska massaköpare tidigare sänkt sina lager och nu behöver fylla på med nytt. Men dels också de stora nedläggningarna av massabruk i Kanada och nordvästra USA som sätter Sverige och särskilt Finland är i en bra position. Metsä Fibres massabruk utanför Kemi i Finland har satts igång och är nu världens största långfiberbruk med en ökning av årskapaciteten med 880 000 ton långfibermassa till 1,5 miljon ton totalt.
”Vi trodde att den stora ökningen av produktionen i Kemi skulle pressa ned massapriserna, men de har istället gått upp. Orsaken är den kraftiga nedläggning av bruk vi ser nu, framförallt i Nordamerika”, säger Johan Freij.
Läs mer:
Dubbelsmäll hotar skogsbolagen: Då kommer också priserna gå ner
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer