Intervju Investeraren
”Allers och Bonnier kommer tillbaka”

Ni är en av cornerstoneinvesterarna i Readly som börsintroduceras i veckan. Bara dagar före introduktionen sade förlagen Allers och Bonniers upp sina avtal med Readly, vad är din kommentar till det?
”Tajmingen att säga upp sitt kundavtal precis före börsnotering känns sådär. Jag skulle tro att de återvänder som kunder inom ett år. Det känns nästan som ett förhandlingsspel när det sker så pass nära introduktionen. Samtidigt står de två förlagen endast för cirka 5% av det globala innehållet, även om det i Sverige motsvarar 30% vilket gör att vissa investerare stirrar sig blinda på det och hoppar av. Men långsiktigt förändrar det inte vår syn på bolaget. Readly är ett globalt bolag som bara skrapat på ytan på en totalmarknad på 700 miljarder kronor”.
Consensus småbolagsfond
Förvaltat kapital: 1,2 miljarder
Avgift: 1% fast 20% perf fee
Utveckling 2020: 57%
Utveckling senaste 3 åren: 100%
Men investeringen avviker från en av fondens strategier då bolag som ni investerar i ska vara lönsamma?
”Det stämmer, mellan 80 och 90% av våra innehav är lönsamma. Men vi har även Storytel, och vi gillar den här typen av bolag som digitaliserar en populär analog tjänst med stora adresserbara marknader. Readly skulle kunna nå lönsamhet tidigare om de inte satsade på expansion. Men precis som i Storytels fall är det viktigt att vara först på en marknad. När du kommer in som kund och startar ett abonnemang så är det stor tröghet att byta. Om man jämför bolagen så äger Storytel mer egenproducerat innehåll medan Readly är i behov av att ha en bra kundkontakt med sina magasin. Intäktsmässigt delar de med sig bra till magasinen, som får runt 60-70%, vilket gör det till en bra affär för båda parter”.
Flera streamingbolag har gynnats av coronakrisen. Videokonferensutmanaren Pexips, börsintroducerades när krisen briserade, så var väl det en osedvanligt bra tajming. Men hur ska de stå sig på sikt i konkurrensen med amerikanska jättar?
”Aktien dubblades nästan vid börsintroduktionen och föll sedan tillbaka lite. Det tar tid för dem att växa in i sin värdering. Jag tycker inte den är jättedyr nu heller. Men det viktiga är att de fortsätter leverera fina rapporter, som de gjorde nu senast. Det är inte en direktkonkurrent till Zoom eller Teams, utan Pexips är mer business to business. Vi tror mycket på ledningen men också att toppingenjörerna i Norge vill jobba där när de återvänder från Silicon Valley. Det är en otroligt attraktiv arbetsgivare för mjukvaruutvecklare. Lyckas man leverera i linje med sina tillväxtmål ser det fortsatt ut som en attraktiv investering”.
Ni är en småbolagsfond men tar inte in så många nya innehav, varför inte?
”Vi har en koncentrerad portfölj, med 15-20 stycken bolag. Cirka tio av dem är samma som för tre år sedan. Vi tittar på bolag utifrån ett perspektiv på tre års sikt och därför tar vi inte in så många nya bolag”.
Men ett som är halvnytt är Swedencare som ni gick in i när de skulle göra ett stort förvärv i USA, varför då?
”Förvärvet gjorde att de breddade sin produktflora och att de ökar sin exponering mot den spännande USA-marknaden. Att Håkan Lagerberg återigen tar över som VD tycker vi också är positivt för caset. De ligger rätt i tiden då allt fler skaffar husdjur och man tar hand om sitt husdjur mer och mer. Deras huvudprodukt var ett patent för tandvård som hundar tuggar på för att skydda sina tänder. Vi tror att bolaget kommer fortsätta växa med 30 procent om året de närmaste åren med en rörelsemarginal omkring 30 procent, vilket är fantastiska siffror”.
Det har varit ett speciellt börsår med otroliga svängningar. Vad tror du om börsen i höst?
”Det har varit teknikrally i USA som folk också funderar över. Jag försöker lägga så lite tid som möjligt att försöka förstå börsens kortsiktiga svängningar. I och med att vi har en koncentrerad portfölj så har jag koll på mina bolag och ser hur de går. Om man ser på Storytel så halverades aktien under coronakraschen trots att de inte tappade en enda kund. Så länge bolagens affärer inte påverkas så behåller jag mina aktier. Man måste se på innehaven en längre tid”.
Ni har haft en bra utveckling de senaste två åren. I år är ni upp 57 procent, är det något innehav som har gått dåligt?
”Nej, i år har inget av våra innehav bidragit negativt. Vi har däremot tio bolag som har gått upp 40-60 procent, om man ser till Evolution Gaming, Embracer eller Stillfront som är några av fondens största innehav så har de gått bra”.
Stillfront har fokuserat på mobilspel medan Embracer har gjort större spel på PC och konsol, annars är det liknande byggen. Nu ska Embracer satsa mer på mobilspel efter Deca-förvärvet, vad är den stora skillnaden mellan dessa två förvärvsbolag?
”Jag gillar både Lars Wingefors och Jörgen Larsson även om de angriper marknaden på två skilda sätt. Jörgen är mer en affärsman och Lars snarare en entreprenör. Båda har byggt upp investmentliknande bolag inom spelindustrin. Lars har gjort ett par stora förvärv men sedan köper han mycket smått också. Han har sjukt bra koll på gamla spel, som är svåra för investerarna att se. Han köper oftare bolag i kris, och gärna billigt medan Stillfront, generellt sett, köper fler bolag som redan går bra och som de senare kan vidareutveckla. Vi har följt Stillfront länge och bolaget värderas lågt en längre tid. Nu ligger p/e-talet runt 20. I början, när de började köpa mobilspel, visste man inte hur duktiga de var på att förädla sina förvärv. Men det har de bevisat nu. De har lyckats väldigt bra och nytt förvärv prisas in högre än för två, tre år sedan”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer