H&M: Glöm uppköpsplanen

Nuläge: Familjen Persson badar i kapital och har en alltmer riskspridd och obelånad mångmiljardförmögenhet.Uppköpsplanen: Sälja eller belåna allt man äger och lägga alla äggen i en halvtrasig korg som ingen vet om den går att laga.

Låter det smart?

Huvudägaren Stefan Persson kommenterar uppköpsryktena för Breakit i samband med en butiksöppning. Han säger det alla kunnat räknat ut för länge sedan:

”Det finns ingen bäring på de ryktena alls.”

Enkel matte säger att det skulle kräva cirka 150 miljarder kronor för familjen Persson att köpa ut de 55 procent av kapitalet man inte redan äger.

Det är pengar som de kanske kan skaka fram via banklån och om man tömmer alla andra kapitalkällor. Men då har man plöjt in allt man äger och har i H&M.

Som om inte den befintliga H&M-posten om 100 miljarder är tillräcklig exponering mot klädhandel? (Därtill äger familjen en massa handelsfastigheter.)

Visst kan man teama upp med ett riskkapitalbolag men tycker man börsen är en krävande ägarform så är det knappast riskkapitalbolag man ska hoppa i säng med.

Det kan finnas skäl att leta köplägen i H&M (Börsplus vände från sälj till neutral tidigare i år) men uppköpsbud är inte ett av dem.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET