Hästkällaren: Nynotering med ett hästjobb framför sig

Noteringsaktuella Hästkällaren är en återförsäljare av hästrelaterade produkter. Intäkterna är ännu små men ambitionerna stora.
Hästkällaren: Nynotering med ett hästjobb framför sig - c84d7e7a-f17d-4988-a7bc-8ae89661700cfitcroph450q80upscaletruew800s4a8703abf58633c084399b8192a0196b3b5b183b

Hästkällaren (teckningskurs 10 kr) är en återförsäljare av produkter inom ridsport, ridning, hästskötsel etc. Affärsidén är kort och gott att erbjuda kunderna ett brett utbud av högkvalitativa produkter med snabb leverans till ett lågt pris.

Bolaget grundades 2013 av Daniel Karlsson som fortfarande är Vd och största ägare med 64 procent av aktierna. Hästkällaren är ett litet företag med 4 anställda och omsatte 6 Mkr under 2018. Rörelsemarginalen var knappt 10 procent.

Försäljningen sker i huvudsak via hemsidan (85–90 procent) men Hästkällarens tillhandahåller även en fysisk butik (står för resterande 10–15 procent). Ambitionen är även att detta skall vara upplägget framöver.

Andra vikiga differentieringsfaktorer är enligt bolaget att köpprocessen ska vara enkel och smidig med snabb leverans. Samt möjlighet till personlig kontakt och kundservice av högsta kvalitet.

Bolaget säljer för närvarande produkter inom tre kategorier.

  • Hästutrustning exempelvis sadlar, grimmor och täcken.
  • Utrustning för ryttare så som hjälmar, ridbyxor och stövlar.
  • Fodertillskott i form av hästgodis, vitaminer och mineraler.

Hästkällaren kommer vidareutveckla befintliga kategorier samt utveckla bolagets egna varumärke. För närvarande köper bolaget in och importerar andra välkända varumärken.

Produkterna säljs i dagsläget enbart i Sverige men bolaget har ambition att expandera till övriga Norden och i förlängningen kanske även Europa. Bakgrunden till noteringen är att öka kännedomen om bolaget och snabba på både den svenska och internationella expansionen. Hästkällaren tar in cirka 12 Mkr.

IPO-GUIDE Hästkällaren
Lista NGM MTF
Omsättning rullande tolv månader 6 Mkr
Antal anställda 4
Teckningskurs 10,00 kr
Rådgivare
Storlek på erbjudande 12 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 29 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (10,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 31%
Investerare som ska teckna i IPO Daniel Karlsson, Handelshuset P&E, Peter Thormalm, Mangold FK, Maria Karlsson, m.fl. (31% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Fem flaggor
Sista teckningsdag 2019-07-02
Beräknad första handelsdag 2019-07-11 (9 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Fem flaggor

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter bland 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter drygt 130 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 4,2 för mikrobolag. En flagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar fem flaggor i Hästkällaren, att jämföra med 4,2 som är genomsnittet för mikrobolagsnoteringar.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Bolaget hyr lokal av VD för 420 000 kronor per år (vilket motsvarar 7% av bolagets rörelsekostnader) och har skulder till honom på 3,9 mkr (vilket motsvarar 45 procent av balansomslutningen eller 33 procent av aktuell emission). Avsikten är att bolaget ska utnyttja delar av sin kreditlimit för att återbetala lånet till VD.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Ett syfte med övertilldelningsoptionen är att kunna vidta kursstabiliserande åtgärder. Det framgår dock inte vem som ska göra detta.

Gällande lock-up avtalet framgår det inte vad som gäller vid olika situationer, så som vid uppköp.

# Udda val av rådgivare

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn.

Det är en dålig signal när ingen rådgivare vill bli förknippad med en notering. IPO-guiden har som policy att utdela dubbla flaggor när ingen huvudrådgivare anges i memorandumet. I Hästkällaren finns ingen huvudrådgivare angiven och bolaget tilldelas därför två flaggor för detta.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Hästkällaren har en styrelseordförande som varit inblandad i flera konkurser. Konkurserna har varit bolag inom samma koncern.

Börsplus syn på Hästkällaren

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Ledning och styrelse i Hästkällaren kommer äga cirka 64 procent av bolaget efter noteringen. Det är högt. Aktierna ägs uteslutande av Vd Daniel Karlsson. Karlsson tecknar för övrigt aktier för 1,2 Mkr i samband med emissionen.

Att ingen av de övriga nyckelpersonerna har något aktieinnehav är ett litet minus.

2. Track record nyckelpersoner

Daniel Karlsson grundade Hästkällaren 2013. Bolagets fysiska butik ligger i Lyckeby utanför Karlskrona i Blekinge. Karlsson äger och driver ett hotell/vandrarhem i Lyckeby. Bakgrunden till att Hästkällaren grundades var för att kunna erbjuda personalen på vandrarhemmet anställning året om.

I prospektet står ”Daniel har en mångsidig bakgrund som styrelseordförande, ledande befattningshavare och ägare inom fastighetsbranschen samt hotellbranschen, och har lång erfarenhet av importverksamhet, försäljning och produktion från Örsjö El Armatur, Mysia AB och Båtia AB”. Bolagen som nämns är små storleksmässigt.

Styrelseordförande Cecilia Hollerup har en bakgrund inom juridik och styrelsearbete. I prospektet nämns ett femtiotal bolag som Hollerup är/har varit aktiv i de senaste åren. Hollerup har även varit styrelseledamot i Aino Health och Idogen som är noterat på First North respektive Spotlight. Hollerup har även suttit i styrelsen för Freedesk som under en kort period var noterat på Spotlight Stock Market för något år sedan.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Hästkällarens strategi är att köpa in och/eller importera stora partier av produkter från producenter i Sverige och utomlands.

”Produkter som köps in är till exempel större överlager av ridutrustning av fjolårets modell, vilket ger Hästkällaren möjlighet att köpa in stora mängder till relativt låg kostnad.”

Bolaget menar att detta ger möjlighet att erbjuda produkter från stora och välansedda producenter till ett betydligt lägre pris. Bolagets bruttomarginal uppgick till drygt 50 procent. Strategin verkar hitintills fungerat bra. Frågan är om det finns risk att bolagets lager blir inkurant när större mängder köps in.

Hästhällaren köper även in partier och avsikten är att utöka det fasta sortimentet. Strategin är alltså både att erbjuda låga priser men även tillhandahålla ett brett sortiment. ”Så att kunderna kan handla
allt de behöver i en beställning”, finns att läsa i prospektet.

Under 2018 och de två första månaderna 2019 uppgick den genomsnittliga ordern (exklusive moms) till 641 kronor. Ambitionen är att på lång sikt nå 900 kr. Detta skall bland annat nås genom att tillhandahålla ett bredare sortiment.

De kommande åren är huvudfokus tillväxt. Hästkällaren menar att bolagets nuvarande lokal är allt för liten och har hämmat tillväxten.

Hästkällaren avser att flytta till nya större lokaler. I de nuvarande lokalerna omsätts lagret ungefär en gång per tolv månader. Med flytten till de nya lokalerna förväntar de sig att omsättningshastigheten på lagret ökar betydligt.

Vi tror detta är nödvändigt för att minska risken för att lagret blir inkurant etc.

I närtid kommer Hästkällarens försäljning enbart ske i Sverige. Men bolaget planerar för geografisk expansion, i första hand till övriga Norden.

För att ytterligare bredda bolagets erbjudande ska en app, Hästdagboken, utvecklas väsentligt. Appen är för närvarande ett slags planeringsverktyg för träning. Medlemmarna skall framöver kunna ta del av skötselråd för hästar etc. Ambitionen är även att anordna föreläsningar i samarbete med veterinärer och experter inom ridsport.

Marknaden för hästprodukter är konkurrentutsatt. Några konkurrenter som nämns i prospektet är Hööks, Granngården, Horze och Horsemeup. Både Hööks och Granngården är giganter i sammanhanget. Hööks är exempelvis den största återförsäljaren av utrustning för hästar och ryttare i Sverige. De har 160 anställda, 50 fysiska butiker och omsätter drygt 400 Mkr per år med en rörelsemarginal kring 7 procent.

Hästkällaren kan möjliggen konkurrera på priset i vissa fall, men långsiktigt känns det som en kamp mellan David och Goliat. Hästkällarens hemsida känns även lite utdaterad designmässigt. Med det är förstås en smaksak. En ny mer modern hemsida förväntas lanseras i början av 2020.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Framgångsrik expansion i Sverige och kanske även i något av de övriga nordiska länderna.

En av de viktigaste värdedrivarna framöver är att påvisa att Hästkällaren kan sälja produkterna i betydligt större skala med samma servicegrad och leveranssäkerhet.

Hästkällaren i ett optimistiskt scenario

Hästkällaren Idag Tänkbart 2022
Avklarad milstolpe Befintlig försäljning i Sverige Försäljning i några/alla av de Nordiska länderna
Kommande värdedrivare (i) Flytt till nya större lagerlokaler Distributionsavtal med större internationella varumärken
Värderingsmodell (ii) e.m EV/EBIT 10x
Resultatnivå, årstakt Cirka 1 Mkr 6 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 29 Mkr 60 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 110%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

E-handeln spås uppvisa en stark marknadstillväxt under de kommande åren. Om Hästkällaren lyckas uppvisa en stark tillväxt med lönsamhet framöver är uppsidan i aktien sannolikt ganska stor.

Om bolaget omsätter 60–70 Mkr om ett antal år med bibehållen rörelsemarginal (kring 10 procent) så vore en värdering på 10 gånger rörelseresultatet inte anmärkningsvärt.

Just hästrelaterade produkter har gissningsvis även lägre ”returgrad” än traditionell klädhandel via internet. Då konsumenterna vet vad de vill ha. Det är vår teori som dock inte är särskilt underbyggd.

Pessimistiskt scenario

Som med de flesta andra mindre bolagen är framtida finansieringsbehov ofta en nyckelfråga. Om bolaget får i gång tillväxten rejält krävs mycket rörelsekapital att binda i lager etc. Detta kanske kan bli ett problem?

Den största risken är att Hästkällaren inte kan upprätthålla servicegrad och leveranssäkerhet. Då kan konsumenterna lätt bli besvikna och väljer hellre att handla hos en mer etablerad aktör som exempelvis Hööks eller Granngården. Då är nedsidan i aktien enkelt uttryck väldigt stor.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Hästkällaren verkar vara ett bolag med stora ambitioner med både internationell expansion och utveckling av sidotjänster så som bolagets app Hästdagboken. Det gillar vi.

Konkurrensen på marknaden är dock hård och risken hög. Att gå från ett ”källarföretag” till att bli en etablerad e-handelsaktör i Sverige är en tuff utmaning. Rent finansiellt och logistiskt har Hästkällaren inte mycket att sätta emot stora spelare som Hööks och Granngården. Men kanske finns det plats för en ny uppstickare?

Många e-handlare har bevisligen svårt att tjäna pengar. Vi ser inga särskilda skäl till att teckna aktien, annat än om man tror något i stil med vårt optimistiska scenario. Men det är långt ifrån vårt huvudscenario. Rådet blir teckna ej.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.