Har Real Heart skapat ett hjärta värt guld?

Real Heart utvecklar ett artificiellt hjärta som kan komma att förlänga livet på patienter med hjärtsvikt. Potentialen är enorm om man lyckas. Men det finns många hinder på vägen och ett av de största är ett betydande kapitalbehov.
Har Real Heart skapat ett hjärta värt guld? - 5e71d13f-f28e-4999-a954-def8793dbab5fitcroph450q80upscaletruew800s7294b9954254eac266110ceec3ec0dcb6f07486d

Aktietorgsnoterade Real Heart (börskurs 11,95 kr 3/5) utvecklar ett artificiellt hjärta och genomför just nu djurförsök, på kalv, med sin produkt. Man har forskat på detta i 17 år och även om allt går enligt planerna ligger försök på människa ett par år i framtiden. Potentialen i en lyckad produkt är dock gigantisk.

Det finns konkurrerande projekt men Real Heart anser att deras patenterade lösning är väsentligt bättre. Hjärtat är uppbyggt som ett biologiskt hjärta med två förmak och två kammare. Konstruktionen ger ett pulserande flöde och en frekvens som påminner om ett riktigt hjärta. Just att hjärtat återskapar ett naturligt flöde istället för ett kontinuerligt flöde är en viktig sak. Det motverkar bildning av blodproppar som är en av de största utmaningarna med artificiella hjärtan.

Systemet består av en hjärtpump, styrbox och batteribälte. Mjukvaran sitter i styrboxen som är monterat på batteribältet som sitter utanpå kroppen. Pumpen är större än ett friskt hjärta men bedöms vara lika stort som ett sjukt hjärta som normalt är förstorat på grund av sjukdom. Hjärtpumpen har ett biokompatibelt hölje som inte stöts bort av kroppen. Som hjärtklaffar används samma typ som idag opereras in vid klaffoperationer. På lång sikt är tanken att hela systemet ska vara implanterat.

Den främsta nyttan med artificiella hjärtan är att patienter som väntar på ett donerat hjärta kan vänta längre och samtidigt ha bättre mobilitet och livskvalitet. Många som väntar på transplantation hinner dö på grund av bristen på donatorer. I ett längre perspektiv tänker sig Real Heart att det artificiella hjärtat ska vara ett alternativ till ett donationshjärta.

Teknologin skulle kunna bli aktuell i andra tillämpningar, exempelvis hjärtassist som bistår det naturliga hjärtat utan att ersätta det helt eller som ett tillbehör i hjärt- och lungmaskiner för att implementera ett naturligt flöde vilket minskar risken för negativ inverkan på vitala organ.

Real Heart Maj 2018
VD: Azad Najar
Styrelseordförande: Göran Hellers
Antal anställda: 1
Nyckelpersoners ägande: Cirka 38 %
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 11,95 kr
Antal aktier ink. utspädn: 14,6 miljoner
Börsvärde: 174 Mkr
Nettokassa: 15 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -10 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Real Heart

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Vd Azad Najar äger cirka 25 procent av Real Heart. Totalt äger nyckelpersoner knappt 40 procent av bolaget.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Azad Najar är en av grundarna och innovatören bakom Real Heart. Han är överläkare på urologiska avdelningen på Västerås sjukhus. Styrelseordförande Göran Hellers har varit klinikchef för kirurgen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Han är också aktiv i First North-noterade Scandinavian ChemoTech. Styrelseledamot Gunnar Nihlén är en av grundarna och ingenjör i grunden. Senaste tillskottet till styrelsen är Harold Kaiser som grundade ett av de första renodlade svenska riskkapitalbolagen Litorina. Hans inträdde gissar vi ska ses i ljuset av att en av Real Hearts utmaningar framöver kommer att vara finansieringen.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Real Heart har genomfört prekliniska studier på gris som visar att hjärtpumpen fungerar som ett naturligt hjärta. Just nu genomförs långtidsstudier på kalvar. Fyra försökstillfällen med hjärtpumpen är inplanerade kommande månader vid Katholieke Universitet i Leuven, Belgien. Universitetet beskrivs som den ledande institutionen i Europa för testning av hjärtpumpar.

Det första kalvprovet avrapporterades som framgångsrikt nyligen. Nästa kalvprov utförs inom kort. Efter det följer två prov där kalvarna ska väckas efter implantering. Alla tidigare studier har genomförts på sovande djur. Förhoppningen är att kalvarna ska kunna leva med hjärtpumpen minst några dagar. Det skulle innebära en betydande milstolpe för Real Heart.

Ytterligare studier på kalv kommer att göras i Linköping och Texas. En viktig anledning att genomföra studier i USA är att det är ett krav för att få ett godkännande i USA. Problemet med amerikanska studier är att de är mycket dyrare. Av den anledningen är det sannolikt att Real Heart kommer att vänta med studier i USA tills alla potentiella problem är uppdagade och lösta genom försök i Belgien och Sverige.

De framtida amerikanska studierna kan betraktas som framgångsrika om försök genomförts på fem kalvar och dessa överlever i cirka en månad med god livskvalitet. Nästa fas blir då att ansöka om kliniska studier och få ett etiskt godkännande i USA. Det är ett digert arbete som kommer att kosta en hel del och ta upp mot ett år att genomföra.

För att få slutgiltigt CE-certifikat för kliniskt bruk på patienter bedömer bolaget att det krävs kliniska försök på åtminstone fem patienter med bra resultat. De kliniska försöken bedöms kunna inledas 2019/2020. De kommer att pågå ett par år.

Bolaget har med andra ord en lång väg att vandra men över lag framstår de studieval som bolaget gjort som rimliga.

Det finns hjärtpumpar idag som används som brygga till transplantation. Real Heart är den enda produkten som har en förmaksfunktion. De konkurrerande produkterna har bara kammare.

Den främsta vinsten är att Real Hearts hjärta skulle kunna fungera som brygga till transplantation betydligt längre än befintliga produkter. Blir en transplantation aldrig aktuell har patienten i alla fall fått ytterligare kvalitativ tid. Real Hearts förhoppning är att det artificiella hjärtat ska kunna hålla i upp till tre år.

Det finns konkurrenter. Amerikanska Syncardia är den aktör som funnits längst på marknaden och har den enda godkänd hjärtpumpen på marknaden som ersätter hjärtat i väntan på transplantation. Syncardias hjärtpump har implementerats i cirka 1700 patienter. Syncardia fick finansiella problem 2016 och ansökte om rekonstruktion och konkursskydd enligt Chapter 11. Riskkapitalbolaget Versa Capital Management klev då in som huvudägare och finansiär. Både Carmat och Real Heart beskriver Syncardias teknologi som föråldrad.

Franska Carmat utvecklar ett artificiellt hjärta för samma funktion som Real Heart. Bolaget är börsnoterat och värderas till cirka 2 miljarder kronor. Carmat genomför just nu studier på människa. En förstudie har genomförts på fyra patienter. Nästa steg är att implantera Carmats artificiella hjärta i cirka 20 patienter. Målsättningen är att dessa ska överleva minst sex månader. Försöken kommer att genomföras i sex olika länder. Carmats förhoppning är att ha en CE-märkning på plats och kunna nå marknaden år 2019. Carmat reste nyligen cirka 50 miljoner Euro i en kapitalisering.

Intrycket är att Carmat har ett betydande försprång mot Real Heart.

Real Hearts finansiella strategi har varit att genomföra mindre nyemissioner i takt med att utvecklingen har gått framåt. Bolaget har räknat med att framsteg i forskning och utveckling är värdehöjande steg som aktiemarknaden uppskattar och därför är det möjligt att lösa finansieringen efterhand.

Det är en vansklig strategi som bygger på att det finns ett sug efter riskfyllda investeringar med stor potential på börsen. Vi ser tecken på att riskviljan generellt mattas av nu och därmed kan kapitalkranen stängas. Vi tror det hade varit klokt av Real Heart att försöka ta ett större grepp om finansieringen genom att till exempel få in kapitalstarka huvudägare.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Framgångsrika studier på kalv först i Belgien och senare bl a i USA
  • Kliniska studier på människa
  • Säkerställa finansiering

Nästa värdehöjande steg är framgångsrika långtidsförsök på kalv som är initierat i Belgien. Avrapporteringen av alla fyra kalvförsök borde kunna ske inom ett par månader. Efter det är fler kalvförsök på agendan. Längre fram är det kliniska studier på människa som hägrar. En utmaning på vägen är att säkerställa fortsatt finansiering.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivare är framgångsrika djurstudie och klartecken att inleda försök i människa.

Real Heart Idag Tänkbart 2023
Avklarad milstolpe Djurstudier Kliniska studier
Kommande värdedrivare (i) Framgångsrika kalvstudier CE-märkning och lansering
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr Breakeven
Börsvärde, Mkr (iii) 174 Mkr 500
Optimistisk vinstchans (iv) 180%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Det finns olika skattningar på vad marknaden för artificiella hjärtan kan vara värd och även om de är osäkra så rör det sig om stora tal. Bara USA-marknaden kan vara värd 150 miljarder kronor, enligt franska Carmat till exempel. Det är med andra ord en enorm marknad som hägrar.

Carmat ligger betydligt längre fram i sin utveckling än Real Heart och har tagit in mycket mer kapital. Samtidigt visar värderingen på cirka 2 miljarder kronor att det finns ett stort intresse för ett bättre artificiellt hjärta än vad som finns på marknaden idag.

Om Real Heart lyckas genomföra framgångsrika kalvstudier först i Europa och sen i USA är det troligt att konkurrenterna blir intresserade. Uppvärderingspotentialen är i så fall betydande. Bolaget värderas idag till cirka 175 Mkr.

Pessimistiskt scenario

Om Carmats kapitalisering är en indikation på vad som kommer att krävas för att nå i mål för Real Heart är finansieringen framåt en svår nöt som måste knäckas.

Real Heart har uttryckt att det kommer att krävas fem framgångsrika operationer på människa för en CE-märkning. Carmat har för avsikt att genomföra 20 operationer. Om det är en bättre skattning på vad som kommer att krävas ökar kapitalbehovet ytterligare.

Den mest omedelbara risken är att de två sista kalvförsöken i Belgien där djuren ska väckas blir misslyckade. Det skulle vara ett rejält bakslag.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Vi är imponerade av vad Real Heart vill åstadkomma men det finns många hinder på vägen och en eventuell marknadslansering ligger många år framåt i tiden. Vi ser ett betydande kapitalbehov som riskerar att späda ut aktieägarna rejält. Att förlita sig på microcap-marknadens varierande riskaptit är inte hållbart. Tills vidare avstår vi från Real Heart.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.