Godkänd utdelning för 2017

Första upplagan av Börsplus utdelningsportfölj gav godkänd avkastning utan att vara någon riktig succé. Överlag lyckades vi ändå undvika de flesta värdefällorna och prickade några - rätt oväntade - vinnare.
Godkänd utdelning för 2017 - 47596e53-2ea9-40c0-bbff-262db2d0bac8fitcroph450q80upscaletruew800sdc7cc737b08ce3361f4260b0a44fa015e9cb876c

Det var just innan jul 2016 som Börsplus valde ut 17 aktier med extra hög utdelning till första upplagan av vår utdelningsportfölj (läs artikeln här). Nu ett år senare kan vi sammanfatta hur den gick.

Bolag Sektor Avkastning (procent)*
Telenor Teleoperatör 43,4
MTG Konsument 33,3
Sparebank 1 SMN Bank 33,2
Hemfosa Fastigheter 32,6
Dustin Hårdvara 28,2
Fortum Energi 21,0
Resurs Bank Bank 7,5
Telia Teleoperatör 7,2
Ericsson Hårdvara 6,6
Scand. Tobacco Group Konsument 4,7
Swedbank Bank -1,8
Citycon Fastigheter -5,0
Inwido Sällanköp -6,6
Leroy Seafood Av -10,2
Matas Konsument -14,2
Austevoll Seafood Lax -18,8
Betsson Konsument -24,3
Genomsnitt SvD Börsplus Utdelningsportfölj 2017 8,1
* Inklusive utdelning

Som framgår avkastade portföljen som helhet 8,1 procent inklusive utdelningar. Utdelningarna svarade för 5,2 procentenheter av den avkastningen. Resten kom från kursuppgång som drevs av en blandning av vinsttillväxt och ökade multiplar.

En avkastning på 8 procent är en godkänd absolutavkastning men var inte riktigt i nivå med index. Svenska OMXSGI levererade 11 procent under samma period. En viktig orsak till skillnaden var de tunga cykliska bolagen som lyfte index under 2017, exempelvis Volvo, Atlas Copco och Sandvik, vilka lyste med sin frånvaro i portföljen.

Våra urvalskriterium var bland annat en förväntad direktavkastning på 4,5 procent vilket få cykliska aktier uppfyllde för ett år sedan (och även idag för övrigt). Överlag kan man nog säga att året blev rätt svagt för utdelningsfokuserade strategier. Flera branscher med hög direktavkastning hade svårt att prestera. Exempel är bank- och byggsektorn. Portföljens innehav i Swedbank är en illustration.

Det kan nämnas att totalt sett blev utdelningen från de 17 bolagen något sämre än väntat. Jämfört med vad analytikerna trodde inför 2017 så var det samlade utfallet 6 procent lägre. Det var särskilt den stora sänkningen i Ericsson som bidrog till det.

Krisen i Ericsson medförde att utdelningen kapades från 2,50 till 1,00 kronor per aktie våren 2017. Här fanns förväntningar på en upprepad utdelning kring 2,50. Portföljens två norska laxbolag, Lerøy och Austevoll, delade dessutom bara ut hälften av vad som väntades.

Man kan tänka på aktier som har hög direktavkastning som att de är ett av tre ting:

  • Undervärderade. Alltså misstagna för att vara sämre än de i själva verket är.
  • Värdefällor. De ser billiga ut men har brister i vinstkvalitet, balansräkning eller liknande.
  • Kassakossor. Korrekt lågvärderade på grund av svag eller obefintlig tillväxt.

Ur det perspektivet gäller det att komponera en utdelningsportfölj med så många aktier som möjligt av det första slaget, undvika värdefällor och inte ha uppskruvade förväntningar på sina kassakor. I praktiken är det inte lätt att säga vad som är vad. De tre bästa innehaven i portföljen blev:

  • Telenor (+43%). Hade man egentligen trott var en stabil kassako men har värderats upp rejält. Årets överraskning.
  • MTG (+33%). Framtidssatsningar inom spel och e-sport har om- och uppvärderats kraftigt.
  • Sparebank 1 SMN (+33%). Vinsten har utvecklats bättre än väntat samtidigt som aktien värderats upp något från låga nivåer.

Så hade vi vår beskärda del av värdefällor – även om ingen föll igenom fullständigt:

  • Betsson (-24%). Vinsterna från den turkiska marknaden har om- och nedvärderats ytterligare.
  • Austevoll Seafood (-19%). Farhågor om fallande priser på norsk lax har pressat sektorn.
  • Matas (-14%). Dansk butikskedja inom kosmetik med tuff e-handelskonkurrens.

Sammantaget var flipparna fler än flopparna i alla fall. Känslan är att man får vara rätt nöjd med det givet hur utfiskat den här delen av börshavet börjar bli. Jakten på avkastning har pressat ned avkastningen på mer kvalitativa tillgångar långt under de 4,5 procent som vi vill ha för vår portfölj. Kvar blir förvisso några undervärderade bolag men framför allt kassakossor och ett icke försumbart antal värdefällor. På fjolårets bruttolista, som vi valde från, fanns till exempel Reno Norden som gick i konkurs.

Till 2018 års utdelningsportfölj har vi breddat rekryteringen en smula genom att släppa på kravet att bara större bolag får ingå. I nästa års utvärdering får vi se om det var lyckosamt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.