Friskt blod ska få fart på Alteco Medical

Ett strategiskt omtag ska lyfta Alteco Medical som i tio års tid sålt en produkt mot akut blodförgiftning som aldrig riktigt tagit fart. Nu breddar man erbjudandet och tar in pengar i en nyemission som tack vare huvudägaren Anders Althin är säkerställd. Han verkar resonera att blod är tjockare än vatten och skam den som ger sig. Ska man rygga honom? Kanske, men risknivån är väl hög för alla utom hårdhudade småbolagsjägare.
Friskt blod ska få fart på Alteco Medical - e86a8223-40e8-41f8-baf8-dd72672941ecfitcroph450q80upscaletruew800s87107fc1c9394f8fdd6f919ad7c3717daf055e6a

Alteco Medical (börskurs 0,96 kr 18/12) är ett litet medicinteknikbolag i Lund som sedan 2007 sålt en produkt mot sepsis (akut blodförgiftning). Intäkterna begränsar sig dock till 5-7 Mkr per år.

Produkten heter LPS Adsorber. Det är en engångsprodukt för både akut och förebyggande bruk som finns på 20 marknader, har använts på 200 kliniker och är till för att dämpa de kraftiga immunologiska reaktioner som uppträder i samband med exempelvis sepsis eller ett tillstånd som kallas SIRS. SIRS är ett inflammatoriskt tillstånd i hela kroppen som kan uppstå när bakterier läcker ut från tarm-kanalen.

Vid de här tillstånden kan man säga att immunförsvaret löper amok vilket kan leda till organsvikt och dödsfall. Ansvarig för detta är förekomsten av så kallade endotoxiner i blodet. Endotoxin är en komponent i cellvägen hos så kallade gramnegativa bakterier som finns naturligt i kroppen men i för stor omfattning vid exempelvis sepsis. LPS Adsorber fungerar genom att avskilja endotoxinerna från blodet genom ett externt kretslopp (traditionell hemoperfusion).

Alteco har 29 patent avseende produktens konstruktion och adsorption i blod och vätska i EU, USA, Kina, Kanada, Ryssland och Australien. Flera patent börjar löpa ut redan 2023. Bolaget har länge jobbar med att öka acceptansen för sin produkt. Om man lyckas är marknaden stor eftersom endast akut sepsis  är en mångmiljardmarknad.

Under 2017 har Alteco ändrat strategi och övergivit sin tidigare plan med en stor studie som visar evidens för LPS Adsorber för sepsis. Nu vidgar bolaget målgruppen för att bredda marknaden till alla tillstånd som kan leda till endotoxemi (endotoxiner i blodet). Exempel på nya användningsområden är vid hjärt- och kärlkirurgi eller för patienter med leversvikt. Enligt bolaget kommer breddningen av målgrupper att ungefär fördubbla marknaden för LPS Adsorber.

Alteco genomför nu en företrädesemission (se faktaruta) som tillför bolaget cirka 17 Mkr efter kostnader. Emissionen är helt säkerställd genom teckningsåtagande och garantiförbindelser. Kapitalet ska användas till att finansiera studier för de nya målgrupperna och som rörelsekapital.

Alteco Medical December 2017
VD: Håkan Petersson
Styrelseordförande: Hans Petersson (inga släktband med vd)
Antal anställda: 7
Nyckelpersoners ägande: Cirka 57 %
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 0,97 kr
Antal aktier ink. utspädn: 45,5 miljoner
Börsvärde: 44 Mkr
Nettokassa: 22 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -10 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.
Händelse: Nyemission
Teckningskurs: 1 kr / aktie
Erbjudande: 18 Mkr
Rådgivare: Sedermera Fondkommission
Sista anmälan (*) 2017-12-21
(*) Ofta en dag tidigare via annan än rådgivare.

Börsplus syn på Alteco Medical

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Lite mer än hälften av emissionen är klar genom teckningsförbindelser. Teckningen sker av två bolag som kontrolleras av huvudägaren Anders Althin. Resten av emissionen är säkerställd genom en garanti från Anders Althin. Ersättningen för garantin är i sammanhanget låga 3 procent. Bra!

Ledning och styrelse äger cirka 57 procent av Alteco efter genomförd emission. Det är främst Anders Althin kontrollerade bolag som står för ägandet. Skulle Althin få på sig hela garantidelen kontrollerar hans bolag cirka 73 procent av Alteco.

2. Track record nyckelpersoner

Alla i ledning och styrelse utom ordförande har Gambro som gemensam beröringspunkt. Vd Håkan Petersson har lång erfarenhet av försäljning inom dialys och intensivvård från Gambro.

Styrelseordförande Hans Petersson är advokat på Mannheimer Swartling med företagsöverlåtelser och aktiemarknadsrätt som expertområde. Huvudägare och medgrundare Anders Althin är styrelseledamot. Althin har en bakgrund som koncernchef för Gambro. Efter Gambro startade han en konkurrerande verksamhet i Althin Medical som köptes upp av Baxter för 632 Mkr år 2000. Althin med familj ägde då cirka 56 procent av bolaget. Idag driver Althin investmentbolaget ESALP Invest. Ledamot Ugo Grondelli har varit ledamot i Q-Med.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Alteco listades på Aktietorget i början av 2014. I samband med det genomfördes en listningsemission. Varje år efter det har det genomförts ytterligare nyemissioner och nu är det alltså dags igen. Premoney-värderingen inför listning 2014 var strax över 30 Mkr. I den pågående nyemissionen är premoney-värderingen cirka 27 Mkr så utvecklingen har inte varit rolig för aktieägarna. Bekymret känner vi igen från andra bolag i sektorn – förseningar.

Alteco har nyligen ändrat strategisk inriktning. Vid noteringen låg fokus på en multicenterstudie som skulle genomföras på kliniker i Sverige, Norge och Finland. Syftet med studien var att stärka evidensen för LPS Adsorber. Bedömningen då var att det skulle öppna upp marknaden. På grund av hårt ställda krav för att delta i studien blev patientrekryteringen svår och i april 2017 bestämde sig styrelse och ledning i Alteco för att lägga ner studien.

Beslutet att lägga ner multicenterstudien frigjorde resurser som istället kunde användas för att bredda till andra behandlingsområden. Fokus skiftade från enbart sepsis till att också inkludera flera andra tillstånd som kan leda till endotoxemi. Det öppnar en betydligt större marknad där LPS Adsorber också kommer att kunna användas i förebyggande syfte.

Alteco kommer att genomföra studier på de nya patientgrupperna den närmaste tiden:

  • En valideringsstudie på hjärt- och kärl-patienter inleds inom kort på universitetssjukhuset i München. Studien ska vara klar under första kvartalet 2018.
  • En pilotstudie på ECMO- patienter startar också inom kort. ECMO innebär att syresättningen sker genom maskin utanför kroppen vilket ökar risken för endotoxemi.
  • En studie på patienter med leversvikt ska starta under kvartal två 2018.

Alla dessa studier är av mindre karaktär och oavsett vad de kallas handlar det om att skapa trovärdighet för produkten.

Strategin har alltså gått från att muta in ett specifikt område, sepsis, till en hagelbössastrategi. Kommer det att fungera? Kanske. Sedan maj 2016 har den tyska marknaden bearbetats intensivt. Avtal är skrivna med 15 kliniker i bolagets nya satsning som innebär en initial beställning om minst fem produkter. Nyligen godkändes LPS Adsorber för offentlig ersättning i Tyskland (”reimbursement”). Det innebär att produkten kan finansieras med offentliga medel och inte belastar de enskilda sjukhusens ekonomi. Sådana ramverk finns på plats också i Estland, Bulgarien och Turkiet.

På sikt kan vi räkna med att Alteco tar sig an den amerikanska marknaden. Det kräver dock finansiella muskler att ge sig på en FDA-registrering.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Försäljning
  • Framgångsrika studier
  • Ännu mer försäljning

LPS Adsorber har sålts sedan 2007. Flera tusen behandlingar har genomförts utan rapporterade biverkningar. Det finns med andra ord en marknad. Det som krävs är att Alteco nu visar att bolaget kan få fart på försäljningen. Flera studier för de nya målgrupperna ska genomföras nästa år. Dessa måste bli framgångsrika och leda till ännu mer försäljning.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Med en färdig produkt på marknaden så handlar värdedrivaren om att skala upp försäljningen. Det som kan stödja den utvecklingen är till exempel studier som stöder produktens effektivitet och nya distributörer.

Alteco Medical Idag Tänkbart 2019
Värdedrivare (i) Försäljning, framgångsrika studier Försäljning
Uppnådd nivå Värdedrivare Försäljning Omsättning 20 Mkr
Värderingsmodell (ii) e.m 5 gånger intäkterna (EV/S)
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr Noll-resultat
Börsvärde, Mkr (iii) 44 Mkr 100 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 110%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingsmodell avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Priset för en LPS Adsorber är 1000-1500 euro. I dagsläget ligger Altecos omsättning på årsbasis runt 5 Mkr. Med en bruttomarginal på cirka 65 procent ser det ut som att Alteco måste omsätta cirka 20 Mkr för att nå breakeven. Det skulle innebära att man lyckas sälja cirka 1500 produkter per år vilket inte borde vara omöjligt och produktionskapaciteten finns.

Om Alteco år 2019 omsätter 20 Mkr har bolaget fått ett tydligt grepp om marknaden. En värdering på fem gånger omsättningen, 100 Mkr, skulle då inte förvåna.

Efter nyemissionen kommer Anders Althin genom bolag att äga en väsentlig del av Alteco. Kommer garantin i spel blir det som mest över 70 procent. Sker det är det inte orimligt att spekulera i att Althin lägger bud på bolaget. Hur stor en eventuell budpremie kan bli är svårt att sia om.

Pessimistiskt scenario

Alteco tillförs cirka 17 Mkr efter emissionskostnader. Med bidrag från viss ökad försäljning bör det kunna räcka i två års tid eftersom den nedlagda multicenterstudien minskar kostnaderna jämfört med i år. Har affärerna inte tagit fart ordentligt 2019 kommer det att krävas nytt kapital.

Precis som man kan se ett bud från Althin som en möjlighet finns det risk att han tröttnar på att marknaden inte värderar upp Alteco eller att verksamheten inte tar fart. En konsekvens av det kan bli att bolaget avnoteras med motivet att spara på knappa resurser. Det är inget positivt scenario för de mindre aktieägarna. Vi har inga indikationer på det kan hända men scenariot är inte långsökt om framgångarna uteblir och Althin måste gå in med ännu mer pengar i bolaget. Speciellt inte om börsen går in i en svagare period.

Patenten börjar löpa ut redan om 5-6 år. Det ger Alteco en ganska kort tid att etablera sig på marknaden. Det blir en viktig utmaning för Ateco att utveckla produkten för att patentera nya aspekter.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Alteco har misslyckats och ändrat strategi. Är det dåligt ledarskap eller bra ledarskap att med snabbt fotarbete ändra inriktning? Försäljningen vill inte ta fart. Å andra sidan finns det ett behov av produkten vilket den befintliga försäljningen bevisar. Med en struktur för offentlig finansiering (”reimbursement”) på plats i Tyskland och en betydligt bredare marknad är Alteco längre fram än många andra mindre medicinteknikbolag. Lyckas Alteco finns det god uppsida. Vi lutar mot en neutral rekommendation och menar att Alteco i dagsläget bara passar de mest riskbenägna. En stark huvudägare i Anders Althin är ett plus.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

FAKTARUTA – Mer om företrädesemissionen

Teckningsperioden pågår mellan den 7 – 21 december. Handel med teckningsrätter pågår till och med 19 december. Avstämningsdagen var den förste december. Det krävs tre teckningsrätter för att teckna två aktier. Emissionskursen 1 krona per aktie motsvarar en premoney-värdering på cirka 27 Mkr. Ofta kommer man in som billigast genom att köpa teckningsrätter och delta i emissionen istället för att köpa aktien direkt. Alteco handlas i skrivande stund dock strax under teckningskurs. Den som köper teckningsrätter måste många gånger meddela sin bank att hen vill utnyttja rätterna. Det finns också möjlighet att delta utan företrädesrätt. Då är man inte garanterad aktier utan får bara tilldelning om emissionen inte blir fulltecknad. Hur man ska agera då får man undersöka hos sin bank. Sedermera Fondkommission agerar finansiell rådgivare i nyemissionen.    

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från AMF