Frill: Svårsmält notering av fiberrik glass

Sol och värme är perfekt för Frill Holding som siktar på First North. Aktien är också prissatt som om affärsplanen rullar på perfekt. Lite magstarkt. Men visst är det en frestande idé. Glass och frusen smoothie utan extra socker men med mer fiber än i frukt. Får produkterna fotfäste är aktien värd sitt pris.
Frill: Svårsmält notering av fiberrik glass - be01e901-f616-4acc-ac35-326895dd74f5fitcroph450q80upscaletruew800s7d7d610c33f7bf33a85c180d22aafafb120a2e0d

SvD Börsplus tar sig an nya börsbolag på två olika sätt:

  • Grundläggande granskning av alla noteringar via Börsplus IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.
  • Aktieanalyser som går direkt till SvD Börsplus prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Börsplus reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.
IPO-GUIDE Frill
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 3 Mkr
Antal anställda 16
Teckningskurs 5,00 kr
Rådgivare Göteborg Corp.
Storlek på erbjudande 20 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 124 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (12,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO*
Investerare som ska teckna i IPO
Garanter
Varningsflaggor** Sju varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-06-14
Beräknad första handelsdag 2018-06-29 (15 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Sju varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade varningsflaggor. Genomsnittet efter drygt 130 granskade börsnoteringar är 1,3 varningsflaggor för miljardbolag, 1,9 för småbolag och 4,2 varningsflaggor för mikrobolag. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar 7 varningsflaggor i Frill, att jämföra med 4,2 som är genomsnittet för mikrobolagsnoteringar.

# Svaga finanser
Ibland är det otydligt hur mycket pengar ett bolag kommer göra av med det närmaste året. Ibland är det smärtsamt tydligt att risken är stor att bolaget behöver mer pengar inom ett år.

Frill skriver att de har en så kallad burn rate på 0,7 Mkr i månaden (8,4 Mkr per år). Samtidigt gjorde bolaget av med drygt 26 Mkr 2017. I den siffran ligger att de senaste förvärven bara är inkluderade sedan hösten 2017. I det senaste kvartalet gör bolaget av med närmare 6 Mkr. Det ger bilden att bolaget kommer behöva söka nya pengar inom 12 månader.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag
Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en varningsflagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Frill visar inte om någon i ledning eller styrelse står under lock-up.

# Bristfällig information
Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Frill släppte den 25 maj ett pressmeddelande om en inställd företrädesemission och att man nu såg sig göra en riktad emission istället. Anledningen var att “ett fåtal större investerare visat intresse att investera i bolaget”. Samtidigt finns inga teckningsåtaganden i den stundande emissionen. Var det lågt intresse som gjorde att Frill bytte siktet till börsen? Utöver detta finns det inte heller någon sammanställning kring intressekonflikter i memorandumet. Börsplus delar ut två varningsflaggor.

# Oklarhet om handelsplats
IPO-bolag som svävar på målet om var aktien ska handlas har antagligen fått nej av minst en handelsplats. Dessutom är det stor risk att tidplaner spricker och att ägarna får vänta länge på handelsstart. Det andas också desperation.

Frill skriver i prospektet att de avser att söka till First North under det andra kvartalet 2018. Det är en vag formulering.

# Storaffär inför IPO
Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en varningsflagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden.

Frill gjorde under hösten 2017 två förvärv som ökat omsättningen markant (pro forma).

# Täta personkopplingar
Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten.

Frill har flera personer i styrelsen som har positioner i ett bolag som heter Zendegii. Härifrån har Frill förvärvat rättigheterna till en av sina produkter. I samma veva fick vd aktier värda över 25 Mkr. Zendegii är även aktieägare i Frill.

Frills verksamhet i korthet

Frills frusna smoothie beskrivs i reklamen så här:

”Frukt, bär och grönsaker i krämigt glassformat.

Inget tillsatt socker, inga sötningsmedel, vegansk, glutenfri, rik på fibrer och nyttigheter, bara 84-102 kcal /100 g.

Frill innehåller hälften så mycket socker som vanlig glass (bara från frukten och grönsakerna), lite fett och mycket fibrer.”

Frill finns i många kända svenska och brittiska mataffärer och nu har man även lanserat i USA. Därtill har man glassen Add som också positioneras som nyttigare än vanlig glass. Verksamheten är i ett mycket tidigt skede och fjolårsomsättningen blev bara cirka 5 Mkr så det är helt naturligt att bolaget går med förlust.

Några reflektioner runt Frill

Smaken: Börsplus har i detta fall gjort en grundlig analys där en närstående testfamilj på fem personer har ätit mycket Frill från hösten 2017 och framåt. Omdömet är blandat. Somliga (mest barn) tycker Frill är direkt äckligt medan andra (en vuxen och en tonåring) tycker det är riktigt gott för att vara nyttigt. Choklad-Frill får nog högst betyg medan den gröna sorten varit minst populär.

Bra start: Våra anekdotiska bevis och det faktum att dessa nya produkter redan finns hos många stora matkedjor är överlag väldigt positivt. Kombinationen nyttigt och veganskt och rätt gott är ett stort och intressant segment, om än med mycket konkurrens.

Stor uppsida: Även om Frill bara blir en nischprodukt som gillas av en minoritet så är det stort nog för att bygga ett miljardbolag på lite sikt. Trötta matjättar har också gjort det till en vana (ovana?) att förvärva små hippa uppstickare till höga värderingar.

Tekonologi: Frill vill dock mer än att bara göra glass. Man säger att Frill är en teknologiplattform för att skapa önskvärda texturer i frysta produkter.

”Frill har en innovativ plattformsteknologi som medger skapandet av mjuka frusna texturer. Teknologin, som utvecklades 2014, kan tillämpas på ett antal matkategorier. Frills intitiala produkt är i glasskategorin. Teknologin har möjliggjort för Frill att skapa gräddlika texturer för frusna desserter helt gjorda av frukt och grönsaker”.

Vi vågar inte här och nu hoppas att detta är mycket mer än PR. Det är möjligt att det något svårkopierat med teknologin som inte ens stora bolag kan efterlikna. Men matchen står ändå i butikshyllorna. Det är i första hand där Frill måste nå framgång. Eventuella teknologitillgångar är snarare en bonus.

Starkt team: Frill har basen i London och ett par britter i styrelsen men grundare är den tysk-iranske kemidoktorn Khosro Ezaz-Nikpay med ett imponerande CV från McKinsey, Harvard med mera. Övriga nyckelpersoner är svenskar eller har iranskt påbrå.

Varningsflaggor: Efter ovanstående rätt positiva omdömen är det lite chockartat att Frill ändå samlat på sig sju varningsflaggor (se faktarutan). Vi ogillar särskilt att hela noteringen verkar hastigt påkommen och som ett slags plan B. Hela bolaget är också ungt och kanske omoget på många sätt.

Börsplus magkänsla

Frills ”base case scenario” är att omsätta 20 Mkr om 12 månader och 80 Mkr om 24 månader. Det är gigantiska hopp från fjolårsnivån 5 Mkr men det är inga stora siffror på de gigantiska marknader där Frill redan börjat konkurrera så smått.

Om det lyckas så kan nog aktien stå i det dubbla mot börsvärdet 124 Mkr som är läget nu vid noteringen.

Förlusttakten är å andra sidan naturligt hög i tidig fas av tillväxt för nya konsumentvarumärken. Skulle bolaget tvingas göra nyemission i ett dåligt läge så är nedsidan i aktien dramatisk.

Vi gillar produkten och är imponerade av nyckelpersonerna och vad de skapat så här långt. Vi ogillar dock de många varningsflaggorna och den höga värderingen.

En aktie att jämföra med kan vara Rootfruit. Deras ”hippa” chips omsätter cirka 50 Mkr per år och det är också där börsvärdet ligger.

Frill kommer vara en typisk förhoppningsbolagsaktie och vi betygsätter den enligt ”tärningsmodellen” för att betona slumpmässigheten i utfallet.

Man ska bara teckna aktien om man förstår förutsättningarna och då i små portioner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group