Läsarfråga: ”Varför inte ebitda?”

En läsare undrar över varför Börsplus använder rörelseresultatet inklusive avskrivningar i förhållande till nettoskulden som mått på skuldsättning. Analytikerna brukar ju köra med ”ebitda”. Är inte det bättre?
Läsarfråga: ”Varför inte ebitda?” - ade9b187-66d2-4742-b994-d2d61bfa3054fitcroph450q80upscaletruew800s3f662d31fe65dd710f5f92b2e82ea2f2e645fb90

Läsarfråga:

Hej Börsplus!

Nyfiken hur det kommer sig att ni använder Nettoskuld genom EBIT och inte EBITDA? /Signaturen Anordeno

Börsplus svarar:

Hej Anordeno,

Det finns lite olika skäl att vi väljer EBIT istället för EBITDA när vi tittar på skuldsättningen. Men först några ord om varför frågan ens dyker upp. Varför är EBITDA det vedertagna måttet?

Vår tolkning är att det handlar om vad banker och långivare fokuserar på. Nämligen rörelsens kassaflöde på kort sikt, vilket är vad EBITDA är en approximation av.

Långivare vill veta att det varje kvartal finns pengar att betala räntor och amorteringar. De bryr sig inte så mycket om framtidsinvesteringar. Skulle EBITDA bli för lågt så kommer de kräva att alla investeringar stryks och att pengarna går till fordringsägarna. EBITDA är alltså relevant för långivare.

Det är dock en agenda som är helt fel för aktieägarna. Här handlar det ju typiskt sett om att bedöma skuldsättningen i förhållande till långsiktig intjäningskapacitet. Och i det måste man alltid överväga vilka långsiktiga investeringsbehov som finns. För en utomstående, som inte har total inblick i styrelsens investeringsplaner, är EBIT oftast en bättre approximation än EBITDA eftersom de flesta bolag har löpande investeringar som ligger närmare avskrivningsnivån (som syns i EBIT) än siffran noll (som är vad EBITDA “inkluderar”).

Svaret på frågan är att vi i normalfallet ser EBIT som ett bättre mått än EBITDA för att fånga in det kassaflöde som finns tillgängligt efter investeringar.

En utvikning är att vi ofta ser att EBITDA är ett mått som används eller förstås fel. Enklast är om man på ett övergripande plan jämför med EBITA (alltså rörelseresultat efter materiella men före immateriella avskrivningar). Ibland är skillnaden mellan EBITDA och EBITA väldigt liten. Och då kan man lika gärna använda det mått som ligger längre ner i resultaträkningen.

Ibland är skillnaden stor och då förklaras det nästan alltid av att verksamheten är kapitaltung och faktiskt över tid kräver stora investeringar. Då är det vansinne att som aktieägare “glömma bort” investeringsbehovet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group