Frågor Om Afv
Läsarfråga: ”Hur ska jag göra med en stor kassa?”
Läsarfråga:
Hej Börsplus!
Vad har ni för tips om man har mycket likvida medel på depån och inte får någon ränta. Jag väntar kanske på en börsnedgång men det verkar inte bra att bara låta pengarna bara stå. Tacksam för svar! /Signaturen Bollplank
Börsplus svarar:
Hej ”Bollplank”,
Det finns många uttryck som fångar in det tråkiga faktum att det inte finns något bra tips här. Exempelvis: “Det finns ingen gratislunch” eller “Man kan inte både ha kakan och äta den”.
Om man ska hålla sig till “enkla lösningar” så finns väl i princip följande alternativ:
- Låsa pengarna i ett sparkonto med bindningstid. Då kan man kanske någon eller några procents ränta. Risken är här att man vill använda pengarna tidigare, antingen för att fyndköpa på börsen eller för att man måste använda dem till något i “verkliga livet”.
- Sätta in pengarna hos något finansbolag. Sök på till exempel Compricer. Vi avråder helt från finansbolag som inte erbjuder insättningsgaranti. Men även med insättningsgaranti (upp till 0,95 Mkr) finns en risk. Kraschar ett sådant bolag kan det ibland dröja innan man får tillbaka pengarna, även om reglerna stipulerar 7 dagar.
- Köpa en räntefond. Risken här kan vara valutarisk om det är utländska räntepapper. Och/eller så finns det risker i obligationerna som fonden äger. Är det lågriskfonder så kommer avkastningen vara patetiskt låg. Runt 1 procent i bästa fall. Med högre risk kan man få högre ränta. Men med högre risk följer… högre risk.
- Amortera lån. Nästan inget räntesparande kan mäta sig i risk/avkastning med de lån som privatpersoner har. Så detta är nog det bästa om man har ett flerårigt perspektiv. Men det är knappast värt besväret att amortera om man vill använda pengarna tidigare än så.
Det enklaste är att bara acceptera att avkastningen på lågrisktillgångar är absurt låg. Typiskt sett 0,5–2 procent även om man lägger lite tid på att hitta ett bra alternativ.
Att det “kostar” att ligga med likviditet är det som gör det jobbigt men också det som gör att det är extra värdefullt den dagen en kris slår till. Här kan väl uttrycket “is i magen” vara en bra beskrivning. Börsplus råd är att inte ha så höga ambitioner för kassans avkastning.
Om utgångspunkten är nollränta så innebär ju 1 procents ränta på t.ex 100 000 kronor en vinst på 1 000 kronor per år. Säg att det tar 2 timmar att undersöka marknaden och flytta pengarna och sedan få fatt på dem när de behövs så blir ”timpengen” 500 kronor. Ganska bra, men kanske inte värt att göra om man tycker det är tråkigt och svårt.
/PB
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.