Frågor Om Afv
”Hur stort börsvärde måste ett bolag ha för att vara intressant?”
Det korta svaret är att vi tittar på bolag i alla storlekar.
Det långa svaret förklarar varför.
Vi fick en fråga på Shareville.
_Hej SvD Börsplus!
Kul att ni startat upp ert nya koncept. En fundering: har ni några krav på hur stort market cap ett bolag måste ha för att ni ska vara intresserade av att titta på aktien och eventuellt köpa den?
Mvh
Aland Islands
_
Svaret är att vi inte har någon gräns men att risk hänger ihop med storlek. Eller litenhet, rättare sagt.
Stora bolag har oftast många produkter på många marknader och säljer till många olika kunder. Små bolag är oftast helt beroende av en produkt, en kund eller en marknad.
I en stor organisation finns ofta många duktiga människor så att inte allt värde står och faller med en eller en handfull individer, vilket ofta är fallet i småbolag.
Stora bolag tenderar också att ha ett slags skyddsnät som delvis skyddar dem vid svåra motgångar.
Ett litet bolag kan gå i konkurs utan att så särskilt många bryr sig men för större bolag så rycker det ofta ut en räddningskår.
Hjälpen kan komma från alla möjliga olika håll. Kommun, fackförbund, tidigare ägare och ledningar, kunder och leverantörer och även banker och långivare. Det finns en större villighet till uppoffringar för att undvika en stor konkurs jämfört med en liten.
Ovanpå det har vi risken som ligger i låg eller obefintlig likviditet i aktien.
Så litet bolag = hög risk.
Det gör att vi kräver mycket högre avkastning för att se ett köpläge i ett litet bolag.
Med små bolag är vi också extra petiga med att vi vill gilla ledningen och lita på att de har rätt engagemang för att jobba hårt för aktieägarnas bästa.
Ett storbolag som ICA med låg verksamhetsrisk och stora strukturvärden kan kännas köpvärt om uppsidan är säg 10 procent. För ett mikrobolag med 50 Mkr i börsvärde skulle jag vilja se en tänkbar uppsida på flera 100 procent för att ett köpråd ska kännas motiverat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.