Fastighetsaktierna blandade och gav

UPPFÖLJNING:Kring denna period i fjol synade vi flera fastighetsbolag och bostadsutvecklare. Våra köpråd för Byggmästare Ahlström och Genova preferensaktie gick vägen samtidigt som vi fick fel i Tobin Properties. Vi hann också med råd för IT-konsulten Link Mobility, mätteknikbolaget Mantex och omsorgskoncernen Ambea, med två rätt och ett fel. Några av de andra bolagen som analyserades var: Magnolia, Victoria Park, D. Carnegie, Amasten, ALM Equity och Fingerprint.
Fastighetsaktierna blandade och gav - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 12 – 25 mars 2017

Tobin Properties −48% (Köp)

För ett år sedan sålde Tobin lekande lätt sina bostadsrätter både snabbt och till rekordhöga priser. Vi lyfte fram två stora risker i vår analys: (i) att bostadspriserna börjar falla, och (ii) att spekulationsköparna som lockats av snabba bostadsklipp skulle försvinna som en effekt av det. Som de flesta känner till är det just vad som hänt. Vinstmaskinen blev kortlivad och bostadsutvecklarnas smörjmedel i form av lättillgänglig finansiering har nu torkat upp. Tobin räddades av fastighetsbolaget Klövern som tillfört pengar och också blivit ny huvudägare.

Genova Pref +12% (Köp)

En preferensaktie som då handlades relativt lågt och alltså gav en hög direktavkastning. Vi gillade upplägget med både kassaflöden (via lågbelånat fastighetsbestånd), substans och tillväxt (via projektutveckling). “Tillväxten” har dock blivit ett sänke för sektorn bostadsutvecklare men den höga utdelningen har ändå gjort aktien till en god investering.

Magnolia −42% (Neutral)

Magnolia är bostadsutvecklaren som bland annat gjort sig kända för att vinstavräkna projekt i sin helhet redan innan man satt spaden i backen. För ett år sedan slopade vi vårt tidigare säljråd på Magnolia efter att aktien tappat 25 procent av värdet. Vi såg den då inte längre som uppenbart övervärderad även om vi ogillar deras sätt att redovisa. När bostadsmarknaden senare började knaka i fogarna så följde Magnolia med så uppenbarligen fanns ytterligare fallhöjd.

Victoria Park +31% (Neutral)

De två stora miljonprogramsbolagen Victoria Park och D. Carnegie fick neutrala råd. Sett i backspegeln borde det blivit köp. Båda bolagen har fått uppköpsbud. Riskkapitalister gillar modellen där en befolkningsboom i särskilt miljonprogrammen gör det lätt att hyra ut även till “nyrenoverade” hyresnivåer.

D.Carnegie +17% (Neutral)

Se ovan.

Byggmästare Ahlström +20% (Köp)

Samma case som i Victoria Park och D. Carnegie med den skillnaden att Ahlström värderades mycket lägre. Därför satte vi köp på aktien. Gott så.

Amasten −6% (Neutral)

En av de “billigaste” fastighetsaktierna var det då och så är det fortfarande. Tveksam kvalitet och ett alltför litet bestånd är sänken.

ALM Equity −2% (Neutral)

Vi uppdaterade kort efter denna analys vårt råd på till köp ALM apropå förvärvet av Småa.

Mantex −43% (Teckna ej)

Vi lockades inte att teckna aktier i det lilla mätteknikbolaget. Försäljningen har ännu inte lyft och bolaget bränner mer pengar än någonsin.

Link Mobility −4% (Köp)

Förvärvsglatt norskt IT-bolag som kursmässigt står på samma ställe trots stark tillväxt.

Ambea −4% (Köp)

Noteringen av omsorgskoncernen såg länge ut att bli bra men sedan i höstas dominerar de dåliga nyheterna. Bolaget tappar kontrakt på äldreboenden.

Bank Norwegian −8% (Neutral)

Vi var skeptiska trots en låg värdering. En intressant aspekt var och är kopplingen mellan Bank Norwegian och flygbolaget Norwegian. Flygbolaget är på fallrepet och tvingats till en räddningsemission helt nyligen.

Invent Medic +86% (Neutral)

Medicinteknikbolaget noterades på Aktietorget och litenheten gjorde att vi avstod från ett köpråd trots att det var och är mycket som tilltalar med Invent Medic.

Fingerprint −29% (Neutral)

Ett brant kursras och några små aningar om ljuspunkter gjorde att Börsplus under en period vilade från det annars stående säljrådet. Kanske fanns det en äkta förbättringspotential? Men ack nej. I somras vände vi tillbaka till sälj.

Duroc −5% (Neutral)

Peter Gyllenhammars industrigrupp fortsätter att värderas slående lågt på EV/Ebit 7,9, över rullande 12 månader. Men vinsttrenden mattades under 2017.

MIPS +14% (Neutral)

Efter en urstark start för hjälmbolagets aktie har kursen pressats sedan oroande många konkurrenter utmanar deras patent.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF