Trendbrott: Priserna på stora lägenheter viker ner

Stora lägenheter har stått emot bostadsfrossan, men nu är trendskiftet här. Lägenheter med fyra rum eller fler backade med 1,3% under maj månad. Större utbud och avvaktande intressenter får priserna att vända ner, menar Johan Nordenfelt på Erik Olsson.
Trendbrott: Priserna på stora lägenheter viker ner - LÄGENHETSVISNING
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Distansarbete och social isolering under pandemin fick många att längta efter ett extra rum. Resultatet blev att priserna på större lägenheter steg kraftigt. I januari 2021 bjöd exempelvis Vasastan i Stockholms innerstad på ett historiskt skifte när större lägenheter gick om ettorna i kvadratmeterpris. Sedan dess har flera stadsdelar i centrala Stockholm sett samma trend. Förra månaden hade lägenheter med fyra rum eller mer högre kvadratmeterpris än både ettor, tvåor och treor i hela innerstan.

De stora lägenheterna har även varit mer motståndskraftiga under vårens frossa på bostadsmarknaden. Kvadratmeterpriserna på lägenheter med fyra rum eller mer har fortsatt att öka under årets fyra första månader, medan ettor, tvår och treor började vika nedåt kort efter årsskiftet. Nu visar siffror från Svensk Mäklarstatistik på ett trendskifte. Kvadratmeterpriserna på stora lägenheter viker nedåt.

Under maj månad sjönk kvadratmeterpriset på fyror i Stockholms innerstad med över 1,3% jämfört med april månad. Sett till samtliga lägenheter, oavsett antal rum, backade lägenhetspriserna i innerstaden med 1% under maj månad.

”Priserna på stora lägenheter i centrala Stockholm rusade under pandemin. Utbudet var lågt när något väl kom ut blev det huggsexa och de psykologiska effekterna blev självuppfyllande. Nu är utbudet större och många som avvaktar i och med ränteoron. Då vänder priserna ner”, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson.

Johan Nordenfelt på Erik Olsson.

Han poängterar även att prisökningarna på både villor och stora lägenheter under pandemin egentligen inte berodde på några reala faktorer.

”Räntorna gick inte ner, sysselsättningen och reallönerna relativt oförändrade. Det var en omfördelning av privatkonsumtionen som låg bakom. Då är det troligt att när samhället går tillbaka till hur det såg ut innan pandemin, med krogbesök och utomlandsresor, lär effekten bli omvänd. Priserna som stigit som mest borde också kunna gå ner mest.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet