Fastighet Fastighetsinvesteringar
Swedbank ser accelererande tillväxt i ett fastighetsbolag och sätter köp
Swedbanks tre sektorfavoriter inom fastighet och bygg är Balder, Nyfosa och Skanska. Skanska ligger kvar sedan tidigare men banken stuvar om och byter Hufvudstaden och Fabege mot Balder och Nyfosa.
Balder
Balder har ett brett innehav. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar hyres- och bostadsrätter, samt kommersiella lokaler och hotell. Bostäder utgör dock den största delen med hela 59% av tillgångarna. Kontor står för 19% och resten utgörs av detaljhandel och hotell.
Fastighetsbeståndet lokaliserat i de nordiska länderna, med 60% i Sverige, 30% i Finland och 10% i Danmark.
Swedbank skriver att den stora exponeringen mot bostäder i kombination med den geografiska diversifieringen ger Balder god intäktsstabilitet.
Banken tror även på uppskrivningar i fastighetsvärdena i Balder. De hänvisar till jätteaffären där Akelius sålde bostadsfastigheter till Heimstaden till en rekordlåg direktavkastning på 2,2% och skriver att ”det mycket väl kan komma att ske uppskrivningar av fastighetsvärdena i Balder, då denna affär tydligt visade på det investerarintresse som finns för fastigheter med en låg riskprofil så som Balders”.
Banken lyfter även Balders projektportfölj samt att fastighetsbolaget fokuserar på kommersiella fastigheter i Finland där konkurrensen är lägre än på den svenska marknaden.
”Över tid förväntar vi oss sektorn att handlas i linje med substansvärdet, men på grund av den mycket höga stabiliteten i fastighetsportföljen förväntar vi oss att Balder handlas med ett premium om 25% mot substansvärdet 12 månaders framåtblickande. Nuvarande värdering i linje med substansvärdet ter sig därmed attraktiv”, skriver Swedbank och sätter riktkurs 697 kronor, vilket motsvarar en uppsida om 23,4% mot måndagens stängningskurs på 564,80 kr.
Nyfosa
Nyfosa är ett transaktionsintensivt och kassaflödesorienterat fastighetsbolag. Kontor utgör runt 54% av portföljens värde och lager/logistik står för runt 23%.
Fastighetsbeståndet är utspritt över Sverige och runt två tredjedelar ligger utanför Stockholms-, Göteborgs-, och Malmöregionen. Nyfosa äger fastigheter i Finland (utgör 10% av fastighetsvärdet i portföljen). Vidare kommer 15% av bolagets intäkter från Söderport som är ett samägt JV-bolag med Sagax mot lager/logistik i Stockholm och Göteborg.
Swedbank skriver att de bedömer att Nyfosa har allt som krävs för en stark tillväxt under 2022.
”Bolaget har på sistone inte bara investerar 2,3 miljarder kronor i förvärv, utan man har också börjat använda hybridobligationer för att ytterligare accelerera tillväxten. Dessa hybridobligationer räknas som 100% eget kapital. Kostnaden för detta är 4.75%. Om vi utgår från 50% belåningsgrad och en snittkostnad på 2.0% för övriga skulder, så är den genomsnittliga kostnaden ca 3.4%, vilket kan jämföras med avkastningen på fastighetsportföljen på 5.4%. Överskottet är därmed ca 200 punkter, vilket ger möjlighet till en hygglig utdelning (2.5% direktavkastning)”, skriver Swedbank och sätter riktkurs 185 kronor, vilket motsvarar en uppsida om 34,4% mot måndagens stängningskurs på 137,7 kr.
Avslutningsvis skriver banken att den splittrade ägarbilden gör att de ser Nyfosa som ett potentiellt uppköpsobjekt.
Skanska är som sagt också en av Swedbanks favoriter inom fastighet- och byggsektorn.
Affärsvärlden intervjuade nyligen Skanskas VD som berättade om den nya satsningen på förvaltningsfastigheter och hur bolaget kämpar vidare med marginalerna inom byggverksamheten.
Afv publicerade samtidigt en aktieanalys på Skanska som finns att läsa här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet