Fastighet Fastighetsinvesteringar
Swedbank: Fastighetsbolaget med omotiverat hög substansrabatt
Swedbanks tre sektorfavoriter inom kategorin fastighet och bygg är Hufvudstaden, Fabege och Skanska.
Hufvudstaden – Omotiverat hög substansrabatt
Hufvudstaden äger fastigheter med kontors- och butikslokaler i centrala lägen. Majoriteten av tillgångarna, 83%, finns i Stockholm och 17% finns i Göteborg.
Swedbank skriver att även om det fortfarande finns en förhöjd oro för butikslokaler bedömer de att den kommer att minska framöver. Samtidigt bedömer de att utsikten för kontorslokaler kommer att fortsätta vara stabil.
“På grund av denna förhöjda oro ser vi nu att en alldeles för stor diskrepans råder mellan direktmarknaden och hur börsen värderar bolagets tillgångar. Detta innebär således att bolaget nu handlas till en betydligt högre substansrabatt än vad vi anser vara motiverat”, skriver de.
De trycker även på Hufvudstadens starka balansräkning med en låg skuldsättning som endast uppgår till 20%.
Fabege – Dolda övervärden i byggrättsportföljen
Fabege, med en portfölj där kontor utgör 85% av fastighetsvärdet, har hela sitt bestånd i Stockholm. Strax under hälften (45%) av beståndet finns i de centrala områdena och resten inom en 5 km radie från de centrala affärsdistrikten (Solna 45% och Hammarby Sjöstad 10%).
“Vår vy är att den långsiktiga trenden för företag som söker centrala platser kommer att fortsätta även efter pandemin. Vi ser också att intresset för miljövänligt byggande, där Arenastaden i Solna är ett bra exempel, kommer att öka. Alla pågående projekt i Solna är också mycket nära kollektivtrafiken, samt lättillgängliga med bil”, skriver Swedbank.
De poängterar även att Fabege har en stor byggrättsportfölj och att avkastningen per projekt i projektverksamheten historiskt har legat på i genomsnitt 50% de senaste tio åren.
“För närvarande handlas aktien med cirka 17% rabatt mot substansvärdet nästa år. Skulle vi lägga till dolda övervärden i byggrättsportföljen (främst inom bostäder) på 13 kr per aktie, stiger den faktiska rabatten än mer samtidigt som fastighetssektorn handlas med en premie.”
Skanska – Goda marknadsutsikter
Skanska är det största bygg- och fastighetsutvecklingsbolaget i Norden. Förutom byggdelen, som många förknippar bolaget med, har koncernen även verksamhetsgrenar inom bostadsutveckling, kommersiell utveckling och infrastrukturutveckling. De senaste åren har ett av Skanskas stora utmaningar varit att få upp marginalerna. Swedbank trycker nu på att rörelsemarginalmålet på 3,5% ser ut att vara inom räckhåll till 2022-2023.
“Vidare är utsikterna för bostäder fortsatt stödjande och vi ser kommersiell återhämtningsväg efter vaccinationer. Flaskhalsar för bostadsbyggnadstillstånd (byråkratiska skäl) och rådande kostnadsinflation kan utgöra en risk men ses i dagsläget som hanterbar. Med cirka 40% av intäkterna från USA kan vidare amerikanska infrastrukturprogram ge ytterligare stöd till verksamheten framöver. Bolaget har vidare en mycket stark finansiell ställning, varvid kapacitet finns att investera i ny mark och dra igång nya projekt. Ytterligare möjligheter skulle också kunna erhållas från expansion till andra städer på existerande marknader, inte minst då i USA”, skriver Swedbank.
Skanska gick nyligen ut med att de lanserar en ny verksamhetsgren inom förvaltning av kommersiella fastigheter. De ska under närmaste åren bygga upp en portfölj till ett värde av 12-18 miljarder kronor.
“Då det i rådande marknadsmiljö av låga räntor och god tillväxt varit ytterst gynnsamt med utveckling och ägande av fastigheter, torde också denna ambition på sikt kunna bli värdeskapande”, skriver Swedbank och fortsätter:
“Givet den stabila verksamheten, den ytterst starka finansiella ställningen, och dess goda direktavkastning, finner vi aktien attraktivt värderad till P/E 14,2x 2022E. Vår riktkurs baseras på en kombination av en summan-av-delarna-värdering, kassaflödesvärdering, samt historiska och jämförelsemultiplar.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet