Stor enkät: Läget på bostadsmarknaden just nu – i storstäderna och semesterorterna

Vart är bostadsmarknaden på väg? Afv ringer runt till mäklare i hela landet och får en enig bild om: längre säljprocesser, färre budgivningar och segdragna förhandlingar mellan köpare och säljare. När det gäller framtiden råder det dock delade meningar.
Stor enkät: Läget på bostadsmarknaden just nu – i storstäderna och semesterorterna - maklare ny
AFV vänder sig till mäklarna för att ta tempen på bostadsmarknaden.

Afv har ringt runt till mäklare i hela landet och tagit tempen på marknaden i deras hemmaområden. Mäklarna målar upp en enig bild om:

1) Färre som dyker upp på visningar.

2) Längre förhandlingar mellan köpare och säljare.

3) En ökad oro för räntehöjningar som har trängt in i köparnas sinne. 

Däremot råder det delade meningar i svenska mäklarkåren om framtida prisutveckling.

Här är rösterna från frontlinjen.

Skilda meningar i Stockholm

Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån på Södermalm, förklarar att utbudet av bostäder i Stockholm har ökat snabbt.

“Utbudet dubblerades ungefär på en vecka”, säger Svensson.

Dock menar hon att detta är typiskt för säsongen och att det inte rör sig om ett överutbud. Det ökade utbudet beror enligt henne inte på att säljare oroas av en prisnedgång, snarare är det en normalisering efter pandemins låga utbud.

Pia-Lotta Svensson. Foto: pressbild.

Svensson ger en odramatisk bild av Stockholms bostadsmarknad, men förklarar samtidigt att köpare och säljare inte är överens om prisnivån.

“Säljarna vill ha februaris priser, men köparna går inte med på det.”

Framåt spår Svensson en orolig marknad de kommande två till tre månaderna, men menar att försäljningarna lär öka i och med att marknaden stabiliseras.

Fredrik BrunnedSvensk Fastighetsförmedling i Vasastan är däremot mer pessimistisk om framtiden för Stockholms bostadsmarknad. ”Marknaden har bromsat in rejält mycket.”

Han berättar om en bostadsrätt på 100 kvadratmeter som fick en enda visningsgäst. Tidigare hade man kunnat vänta sig 20 besökare. När köpare och säljare möts uppstår frustration på grund av olika uppfattningar om pris. Köparnas pristålighet sjunker, men säljarna inser inte att marknaden vänt. Resultatet är att väldigt få objekt sticker iväg i budgivningen. Detta ser Brunned först och främst i Stockholm.

“Vi tar den största smällen”, säger han.

Att utbudet är stort just nu menar Brunned beror på att de längre säljprocesserna.

“Det är inte så att det läggs ut mer lägenheter än vanligt utan det säljs bara inte lika snabbt som vi är vana med”, förklarar han.

Mäklaren lyfter även att den vanligaste frågan han stöter på idag, är hur han tror marknaden kommer utvecklas framöver. Detta skulle kunna antyda på oro bland bland köpare och säljare.

Blandad bild i Stockholms förorter

I Danderyd ser Beatrice EnanderSkandiamäklarna att det fortfarande finns köpare, samtidigt som utbudet har ökat. Trycket har emellertid sjunkit något.

”Det har saktat ner, vi känner en tröghet i marknaden.”

Det svåra är att få köpare och säljare att enas om ett pris. Efter Riksbankens räntehöjning söker köparna lägre priser, medan säljarna är kvar vid högre nivåer, menar mäklaren.

Beatrice Enander. Foto: pressbild.

Att utbudet av bostäder i Stockholm ökat tror däremot Beatrice Enander beror på säsongsvariation snarare än ränteoro.

“Oron i världen och räntehöjningen har skyndat på för vissa säljare att sälja nu, men den kundgruppen känns marginell”, säger hon.

Istället lyfter hon fram den rekordhöga prisnivån i Danderyd kombinerat med att det brukar vara stort utbud av bostäder under våren som anledning till att det ligger så många objekt ute till salu nu.

I Farsta är framgången blandad, enligt Sebastian BroströmBjurfors. Det är svårt att på förhand säga vilka objekt som kommer gå bra eller dåligt. Han ser många köpare som är nervösa, kanske för nervösa.

“Köpare pratar ju bara om att marknaden ska gå ned, för att folk har sagt det.”

Säljare vill ha bra betalt, medan köparna tror att marknaden sjunkit 30%, trots att det kanske bara handlar om en nedgång på ett par procent. Detta trots att bolån för det mesta fortfarande inte är så dyra.

”De flesta ligger ju fortfarande med låga räntor” säger Broström.

Även om säljare är ivriga överlag finns det nog de som kommer ta ner objekt för att sälja senare, i förhoppningen att marknaden stabiliseras, tror Broström.

GÖTEBORG: ”Priserna i innerstaden kommer alltid gå upp”

I Göteborgs län har priserna på bostadsrätter det senaste året ökat med 13%. Priserna har under året ökat kraftigare i Göteborg än både Stockholm (+11%), Malmö (+12%), samt snittet för hela landet (+12%). Göteborgsmäklarna som Afv pratat med är dock, trots en redan stark prisutveckling, optimistiska inför framtiden.

På Göteborgs bostadsmarknad sker det fortfarande många transaktioner, trots att det även här tar längre tid och det måste förhandlas mer. Det menar Izabella Sistani, mäklare i Göteborgs innerstad för Fastighetsbyrån. Vidare menar hon att innerstaden är en fin och attraktiv marknad, och att de som köper nu gör en bra affär. Sistani beskriver det hela som att bostadsmarknaden hamnat i ett slags limbo, där det råder oro och osäkerhet kring framtiden, främst på grund av räntehöjningar.

Dock är dagens priser inte alls orimliga, under oroliga tider kan det förekomma mindre svackor men marknaden i Göteborg är stark, menar Sistani. På kortare sikt kan priserna gå både upp och ner, men Sistani menar att om man tittar framåt 3-5 år kommer den som köper nu ha gjort en “fantastiskt affär”, även vid högre ränteläge.

”Priserna i innerstaden kommer alltid gå upp.”

Den bilden delar även Sam Emami, mäklare för Erik Olsson, som inte heller känner sig orolig. Han menar att bostadsmarknaden i Göteborg kommer stabiliseras eller mattas av kring nuvarande prisnivå, men är fortsatt optimistisk till Göteborg.

Det kommer alltid att vara ett säkert kort att köpa bostad i centrala Göteborg”, säger Emami. 

Charlotta Lenhammar. Foto: pressbild

Charlotta Lenhammar på Bjurfors menar däremot att marknaden i centrala Göteborg svalnat, och är inte förvånad över detta.

”Utbudet är större vilket gör att det blir färre kunder på varje enskilt objekt och att försäljningstakten är lite lugnare, vilket gör försäljningsprocessen något längre för säljarna”, förklarar mäklaren.

Själv noterar Lenhammar även att skillnaden mellan utgångspris och slutpris sjunker överlag. Detta tror hon tyder på att marknaden anpassar sig till ett nytt läge. Likt i Stockholm vittnar även Charlotta Lenhammar om att både köpare och säljare undrar mer över prisutvecklingen nu än vad man gjort tidigare.

Trots att priserna på Göteborgs bostadsmarknad sjunkit den senaste månaden menar Amanda Lundgren på Svenska Mäklarhuset att priserna för nyproducerade objekt har fortsatt stiga. Dock delar Lindgren bilden att antalet intresseanmälningar och visningsgäster minskat. Ändå ser hon ett fortsatt intresse bland köpare.

”De som kommer är väldigt intresserade och heta kunder.”

Normalisering eller större prisnedgång i Malmö?

“Vi känner oss inte oroliga på något sätt”, menar Malmömäklaren Ellinor Ivarsson från Fastighetsbyrån. Hon säger menar att bostadsmarknaden i Malmö är fortsatt bra, men beskriver likt mäklarna i Göteborg och Stockholm, en miljö med mer förhandlingar, större krav på mäklare och längre processer. Hon tror dock att detta beror på normalisering från tidigare het bostadsmarknad snarare än början på en större prisnedgång eller avmattning.

Dystrare tongångar hörs däremot från Fabian Rietz, mäklare för MOHV.

“Marknaden är extremt avvaktande”, säger Rietz.

Samma tendenser syns för objekten han varit involverad i, det vill säga större utbud av bostäder, färre budgivningar och färre folk på visningar än tidigare. Och att dagens marknad ställer högre krav på mäklare som måste hantera mer förhandling mellan köpare och säljare. Rietz förklarar även att det finns en ökad diskrepans mellan vad köpare är villiga att betala, och vad säljaren är redo att sälja för. Vad gäller framtiden i Malmö tror inte heller Rietz på någon krasch, men att en prisnedgång på 5-10% kommande år skulle vara rimligt.   

Ellinor Ivarsson. Foto: pressbild.

Utbudet av bostadsrätter i Malmö är det största sedan 2014, enligt Ellinor Ivarsson. Hon tror tvärtemot mäklarna i Stockholm att det stora utbudet beror på att många vill passa på och sälja nu innan räntan går upp.

Mäklarna i Malmö får generellt en del frågor som skulle kunna påvisa ökad oro från köpare och säljare. Ellinor Ivarsson säger till Afv att frågor som, “vad tror ni om räntan framåt?”, “hur tror ni marknaden ser ut till hösten?”, “hur gör man för att räntesäkra?” och “när är bästa tillfället att köpa och sälja?” uppkommer oftare nu än vad de gjort tidigare.

Semesterorterna står pall – men i skärgården råder stiltje

Philip Pahlett. Foto: pressbild.

Sneglar man däremot på marknaden för fritidshus och havsnära fastigheter är denna fortsatt stark, enligt Philip Pahlett som är mäklare i Torekov för Nadjafi Kristensen Fastighetsförmedling.

”Många som letade fritidsfastigheter under corona och inte hittade något är fortfarande intresserade nu”, säger Pahlett.

Utbudet av fritidsfastigheter är fortsatt lågt gentemot antalet köpare vilket leder till att bostadsmarknader i orter som Torekov inte ser några större prisfall vid oro, menar mäklaren.

Samma (skid)spår är Mikael Olsson, mäklare för Fastighetsbyrån i Idre, inne på. Olsson menar att det i Idre är fortsatt bra tryck, men att det är något lugnare bland nyproducerade bostäder och tomter. Vid frågan om framtida prisutveckling säger Olsson att han tror att “priserna har lagt sig på en nivå som de kan ligga på kommande åren”. Och tror därmed på en normalisering kring nuvarande prisnivå.

I Stockholms skärgård vittnar däremot Peter Svensson, mäklare på Sjönära, om osäkra köpare och säljare som förvisso vill göra en affär men kan tänka sig att vänta.

”Det är stiltje på hela marknaden.”

Utbudet är stort för närvarande, men marknaden tycks vara mättad. För de flesta är ett fritidshus i skärgården inget måste, och även efter pandemin får krig och räntor köpare att tveka. Själv tycker Svensson att prisutvecklingen framöver är svår att förutspå.

”Just nu görs det inte så mycket affärer, så det är svårt att bedöma hur priserna går.”

Men han spekulerar att marknaden kan falla 10-20%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Santander