Fastighet SBB
SBB kräver att FI granskar Viceroy: ”Kriminella”
SBB har lämnat in en begäran till Finansinspektionen om att inleda en granskning av Viceroys rapport och all blankning som förekommit i SBB:s finansiella instrument som föregick Viceroys rapport. De vill även att FI samordnar granskningen med Ekobrottsmyndigheten vid behov.
“Det här handlar om kriminella personer som har konspirerat för att råna svenska småsparare och vi kommer att komma med svar på detta”, säger SBB:s VD Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt tidigare under onsdagen.
I rapporten som står i fokus för dessa åtgärder menar Viceroy Reasearch att fastighetsbolagets tillgångar pumpats upp med tveksamma metoder. De menar att fastighetsbolaget hackat sitt LTV (loan to value) med hjälp av hybridobligationer för att finansiera säkerställda skulder och obligationer. De menar att 80% av bolagets vinst före skatt sedan 2019 kan härledas till orealiserade värdeförändringar. Enligt rapporten har Viceroy en kort position i SBB.
I ett pressmeddelande går fastighetsbolaget igenom vad de anser är felaktigt med Viceroys rapport.
De menar att Viceroy inte har kontaktat SBB för att verifiera någon information samtidigt som rapporten innehåller flertalet fel, missvisande antaganden och påståenden utan grund.
Dels menar SBB att Viceroy antingen har ignorerat eller inte förstår redovisningsbestämmelserna som SBB är skyldiga att följa. Dels beaktas inte grundläggande redovisningsprinciper och inkluderar falska påståenden avseende SBB:s kassaflöden och kassakonvertering. Vidare menar SBB att flertalet av Viceroys påståenden baseras på felaktig översättning av svenska dokument.
Angående påståendet att SBB har ”hackat” sitt LTV menar SBB att det är “varken förvånande eller kontroversiellt att behandla hydridskulder som 100% eget kapital” och att hybridobligationer inte är ovanliga på fastighetsmarknaden och att kreditvärderingsinstitut beaktar hybridobligationer i sin bedömning av skuldkvoter.
Vidare menar SBB att Viceroy har ignorerat det faktum att SBB använder väletablerade och internationellt erkända och oberoende värderare. Dessutom skriver SBB att “Viceroy har ignorerat viktiga särdrag i den nordiska fastighetssektorn” vilket innebär att de dragit missvisande slutsatser om konkurrenter och oberoendet av SBB:s styrelseledamöter.
Slutligen menar SBB att kommentarerna avseende Ilija Batljan “ignorerar samtliga av SBB:s offentliggöranden från 2020 angående utredningen av insiderhandel i Hemfosa som lades ned av myndigheterna, samt allmänt känd information baserad på en KPMG-rapport som angav att Ilija Batljan inte brutit mot några interna regler under sin tid på Rikshem”.
SBB skriver i pressmeddelandet ätt det uppenbart att rapporten syftar till att väsentligen påverka fastighetsbolaget och dess intressenter.
“Särskilt mot bakgrund av att Viceroy har en kort position i SBB:s aktie behöver skälen för att publicera rapporten förstås som ett uttalande i eget intresse. Vidare har Ekobrottsmyndigheten uttalat att det inte kan uteslutas att Viceroys Rapport utgör olaglig marknadspåverkan. SBB:s intressenter uppmanas därför att överväga Bolagets svar på rapporten i denna kommunikation och agera med eftertanke när de beaktar anklagelserna i rapporten”, skriver de.
Under gårdagen sade också Ekobrottsmyndigheten, EBM, att de fått upp ögonen för metoden där en aktör blankar aktier och sedan släpper en rapport där bolaget kritiseras hårt.
”Mycket tyder på att detta är en fråga som kommer bli mer aktuell och det är något som vi är intresserade av. Vi såg nyheten om SBB igår och hade en intern diskussion här på åklagarkammaren. Det känns nytt och oroande och viktigt att titta närmare på”, sade Jonas Myrdal som är kammaråklagare på EBM till Direkt, det kan du läsa mer om här.
Vill du läsa mer om de aktier som går bäst just nu? På Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen. Och på Afv:s Börsguide kan du läsa mer om blankning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet