Så påverkar kriget den svenska bostadsmarknaden

Krigsoron syns inte i statistiken över bostadspriserna än men lägger sig som en våt filt över marknaden. "Jag skulle bli förvånad om vi inte ser ett hack i kurvan nästa månad", säger Claudia Wörmann på SBAB.
Bostadspriser
Kriget i Ukraina påverkar marknadspsykologin på den svenska bostadsmarknaden även om oron inte syns i statistiken än. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Frågan som många ställer sig nu är hur kriget i Ukraina påverkar den svenska bostadsmarknaden.

Hittills syns ingen större krigsoro i statistiken. Under morgonen släppte Valueguard sina februarisiffror som visar att prisindex för privatägda bostäder i Sverige steg med 1,6% under årets andra månad. Det är dock vanligt att index stiger i februari, och rensat för säsongseffekter steg index för hela landet med 0,8%.

Rysslands invasion av Ukraina kom sista veckan i februari. Valueguard har även undersökt prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av mars. I Stockholm backade då priserna med 0,2% medan de i Göteborg steg med 0,3% jämfört med hela februari.

Marknadspsykologin som en våt filt

Johan Nordenfelt på Erik Olsson.

Erik Olsson Fastighetsförmedling menar att kriget i Ukraina fortfarande inte påverkar priser och försäljningsvolym i någon högre utsträckning men poängterar att den våta filten oroligheterna lägger över marknadspsykologin har blivit lite blötare.

”Så länge effekterna av kriget inte ger stora räntehöjningar är förutsättningarna på bostadsmarknaden ändå goda med hög sysselsättning och låga bolåneräntor”, säger Johan Nordenfelt informationschef på Erik Olsson.

Bostadspriser och SBAB:s Claudia Wörmann.
Claudia Wörmann. Foto: Fredrik Sandberg / TT och SBAB

Även Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB är inne på att hushållen blir mer avvaktande när osäkerheterna tilltar, och tror att krigsoron kommer att avspegla sig i mars månads bostadsindex.

”Prognoser är alltid svåra, och ännu mer nu. Jag kan inte komma med en exakt bedömning av hur Ukrainakriget kommer påverka bostadsmarknaden i Sverige. Men att en viss avvaktan smyger sig in på bostadsmarknaden är rimligt att anta. En del vill sannolikt vänta och se vad som händer, och de som kan skjuter kanske upp sitt beslut att köpa och sälja. Jag skulle bli förvånad om vi inte ser ett hack i kurvan nästa månad”, säger hon.

Även Fredrik Kullman är tudelad inför boprisutvecklingen framöver och poängterar att i slutändan det är ränteläget och inflationen som styr.

“Jag har ingen kristallkula, men jag har svårt att se bostadspriserna undgå verkligheten för alltid. Så småningom tycker man att köparna borde inse det faktum att det blivit dyrare att leva och bo. Om vi inte ser ett fall, så åtminstone en dämpning i uppgången. Men det är inte helt givet att vi får den utvecklingen. Fortsätter inflationen att vara hög samtidigt som räntan hålls låg skulle bostadspriserna rent av kunna ta ytterligare ett språng eftersom det lockar till att ta stora lån”, säger han.

Räntehöjning i sikte

Johan Nordenfelt på Erik Olsson poängterar att det inte är kriget i sig, utan sanktionerna mot Ryssland, som driver upp priserna på olika sorters energi och därmed inflationen. Även livsmedel blir dyrare eftersom Ukraina och Ryssland tillsamans står för cirka 25% av all veteexport.

”Det ger en bredare inflation under längre tid. Det bidrog till att Stefan Ingves nyligen gick ut och sa att Riksbanken räknar med att höja räntan redan under 2023, ungefär ett år tidigare än de sa nyss. Alla svenska storbanker tror dessutom att Riksbanken höjer räntan från 0% redan i år. Om den höga inflationen vi har nu leder till höga lönekrav som ökar produktionskostnaderna i kommande avtalsrörelse biter den sig fast och skapar en inflationsspiral”, säger han.

Erik Olsson Fastighetsförmedling belyser att de låga räntorna även gör mindre höjningar väldigt kännbara. I dagsläget har många hushåll en låg boränta på runt 1%. En höjning till 1,5%, som fortfarande är väldigt lågt, innebär dock att hushållets räntekostnader ökar med 50%.

”Det påverkar hushållsekonomin mycket för många. Höjda priser på energi och mat som dessutom leder till högre bolåneräntor tvingar fram hårdare prioriteringar mellan boende och annan konsumtion på ett sätt som utmanar både betalningsförmåga och betalningsvilja när man skall köpa ny bostad”, säger Johan Nordenfelt på Erik Olsson.

Villamarknaden påverkas hårdast

bostadspriser kriget Ukraina
Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Anders Wiklund / TT

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, menar att intresset för lägenheter i centrala lägen är oförändrat jämfört med innan pandemin. Han säger även att utbudet av bostäder till salu i storstäderna är lägre än vanligt vilket pressar upp priserna.

“På sikt kan bostadspriserna dämpas om inflationen fortsätter stiga och räntorna nu höjs i förtid. Risken för prisfall är störst på villamarknaden eftersom höga kostnader för uppvärmning och pendling slår hårdast mot husägare”, säger han.

Marknad 1 månad 3 månader 12 månader
HOX Sverige 1,6% 4,2% 9,7%
Bostadsrätter Sverige 1,8% 4,3% 8,9%
Stockholm 2,5% 5,1% 10,5%
Göteborg 0,7% 2,1% 4,5%
Malmö 1,6% 4,1% 9,4%
Villor Sverige 1,5% 4,1% 10,2%
Stockholm 2,0% 4,1% 9,7%
Göteborg 2,5% 3,9% 10,1%
Malmö 1,6% 2,3% 6,4%
Källa: Valueguard
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från VECKANS FÖRETAG