Roger Akelius skogsköp stoppas av myndigheter

Roger Akelius ville i somras köpa skog för 44 miljoner kronor, men Länsstyrelsen i Jönköping satte oväntat stopp. Det framgår av dokument som Affärsvärlden har tagit del av. "Jag kan köpa på annan plats, jag har inga sådana problem”, uppger Roger Akelius för Afv.
Roger Akelius skog
Länsstyrelsen i Jönköping satte stopp för Roger Akelius skogsköp. Foto: TT

Roger Akelius har köpt skog för hundratals miljoner på kort tid. Områdena är utspridda från norr till söder.

”Jag blir, med ålderns rätt, mer jordnära. Mina barnbarn mår förhoppningsvis bättre av skog än av ett oligarkskepp”, skrev Roger Akelius i ett mejl till Afv som kommentar till sina skogsköp.

Finansmannen hittills har köpt för 650 miljoner kronor på mindre än ett år, enligt Di.

I början av juli ville Roger Akelius köpa en skogsfastighet i Jönköpings län med en prislapp på 44 miljoner. Men Länsstyrelsen i Jönköping satte stopp för köpet, vilket framgår av dokument från myndigheten som Afv har tagit del av.

Det finns särskilda regler som gäller om fastigheten exempelvis ligger i glesbyggd. Då behövs ett så kallat förvärvstillstånd för att köpet ska gå igenom, vilket får vägras om ”fastigheten behövs för att främja sysselsättningen eller bosättningen på orten”.

I motiveringen står det att ”Roger Akelius inte har för avsikt att bosätta sig på fastigheten. Frågan är då om han genom förvärvet av egendomen kommer att varaktigt främja sysselsättningen på orten”.

I beslutet från länsstyrelsen framgår det att Roger Akelius vill stödja lokala verksamheter genom att anlita lokala aktörer och sälja timmer till lokala sågverk, men att det inte räcker.

Kravet innebär att öka, eller bibehålla sysselsättningen. Det räcker inte att enbart behålla en passiv miniminivå”, framgår av beslutet.

Lokala intressenter får förtur

I juni skrev tidningen ATL att det är svårt och ovanligt att neka en fysisk köpare förvärvstillstånd.

“Då måste man ha en konkret alternativ köpare framme. Det måste vara tydligt att den som har sökt inte har en påvisbar effekt för bosättning och sysselsättning och det måste också vara tydligt att den alternativa köparen har den effekten”, sa Anders Eliasson, lantbrukskonsulent, till tidningen.

Men myndigheten gav alltså rött ljus. Roger Akelius fick avslag från på sin ansökan och kunde därmed inte genomföra köpet. Afv har varit i kontakt med fastighetsveteranen, som dock inte verkar alltför besviken över beskedet.

”Jag vill minnas att det fanns en lokal sågverksägare i närheten som fick köpa. Det tycker jag var helt rätt. Jag kan köpa på annan plats, jag har inga sådana problem”, skriver Roger Akelius i ett mejl till Afv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Spotlight Group