Fastighet Bostadsmarknad
Statistik: Rekordhögt utbud på Hemnet i juli
Det fortsätter att blåsa osäkra vindar över svensk bostadsmarknad. Utbudet på bostäder till salu har aldrig varit så högt under juli månad som i år. Det visar siffror från Hemnet vars statistik sträcker sig tillbaka till 2014.
Antalet bostäder för juli månad till salu låg 25% högre än motsvarande månad i fjol. Statistiken gäller för alla bostadstyper i hela landet. Utvecklingen är dock liknande för Stockholms län, där utbudet var 27% högre i juli i år jämfört med samma månad förra året.
Riksbankens kovändning i räntebanan tog många på sängen. I april i år höjde Riksbanken styrräntan till över noll för första gången på åtta år.
Så sent som i februari i år meddelade Riksbanken att styrräntan behålls till 0% och att prognosen var att den skulle höjas under andra halvåret 2024. Men höjningen kom snabbare än väntat och i juli höjdes den ytterligare med 50 punkter till 0,75%.
Bolåneräntorna har snabbt tickat uppåt sedan dess och en våg av osäkerhet har svept över bostadsmarknaden.
I samband med att prisstatistiken för juni månad presenterades av Svensk Mäklarstatistik kommenterade Hans Flink läget på bostadsmarknaden med att ”säljare och köpare hade svårt att hitta ett prisläge i jämvikt vilket gjorde att antalet affärer var väsentligt lägre jämfört med samma månad både 2021 och 2020. Ser vi till hela första halvåret var antalet sålda bostadsrätter 10% lägre än rekordåret 2021 men 9% högre än 2020”.
Nordea skriver i ett makrobrev från slutet av juli månad att samtidigt som utbudet på bostadsmarknaden ökat markant är antalet transaktioner 20% lägre jämfört med för ett år sedan. Banken räknar med en volatil bostadsmarknad under andra halvan av 2022 när hushållen anpassar sig till den nya räntemiljön. Vidare betonar Nordea att det finns risk för ett större prisfall är deras prognos om ett tapp på 10% till slutet av 2023. Banken räknar också med att Riksbankens styrränta ligger på 2% mot slutet av 2022.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet