Nya siffror: Priser på lägenheter och villor åt olika håll

Bostadsrätterna gick svagt uppåt men villorna nedåt. Det är facit för den spretiga augustistatistiken på bostadsmarknaden. "Räntehöjningarna fortsätter och vi har inte heller sett toppen av vare sig inflation eller elpriser", kommenterar Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Nya siffror: Priser på lägenheter och villor åt olika håll - Länsförsäkringar
Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling och Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Augusti månad gav ett spretigt utfall i prisstatistik på bostadsmarknaden. Valueguards bostadsrättsindex visar +0,6% medan villaindex är summerar -0,6% för årets åttonde månad.

Justerat för säsongseffekter landade bostadsrättspriserna på +0,5% och villorna på -1,8% under augusti. Augusti har historiskt varit en stark månad på villamarknaden vilket förklarar den större nedgången i villapriser rensat för säsongseffekter.

Sedan prisfallet började i våras är det i Stockholms bostadsmarknad som har backat mest, där nedgången är över 10%.

I Stockholm gick priserna på bostadsrätter upp med 1,4% medan villapriserna backade med 0,7% under augusti.

I Göteborg var uppgången 0,1% för bostadsrätter och 0,2% för villor.

Malmös facit var -0,2% för bostadsrättspriser och villor -0,8%.

Valueguard har även mätt prisförändringen för bostadsrätter under de första två veckorna i september för Stockholm och Göteborg. I Stockholm visade priserna -0,4% och i Göteborg -1,3% jämfört med hela augusti.

“Inte sett toppen av inflationen”

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, konstaterar att den säsongsmässigt högre efterfrågan på bostäder märktes i statistiken.

”Samtidigt fortsätter räntehöjningarna och vi har inte heller sett toppen av vare sig inflation eller elpriser. Tidigast under andra halvan av nästa år räknar vi med att bostadspriserna kan vända uppåt igen”, kommenterar han.

Även Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling, nämner den fortsatta oron kring inflationens utveckling samt var räntenivåerna kommer att stabiliseras.

”Samtidigt har allt fler ute på bostadsmarknaden förstått att räntenivåer på i varje fall 3-4% är det vi kommer få leva med under en längre period, så det har blivit lättare att kalkylera sina faktiska bostadskostnader framöver”, kommenterar han.

Erik Wikander tror att den största nedgången på bostadsmarknaden ligger bakom oss även om det är en bit kvar till marknaden stabiliseras.

30% vill lägga mindre på boende

Erik Olsson Bostadsindex visar att visningsbesökarnas förväntningar på bostadspriserna har minskat kraftigt och att 30% vill lägga mindre av sin konsumtion på boendet nu än under pandemin.

”Flera faktorer samverkar negativt nu när höjda priser på basvaror som mat, el och drivmedel ger sänkta reallöner samtidigt som högre räntor gör boende dyrare”, kommenterar mäklarfirman Erik Olsson men understryker att oron för högre räntor är faktorn som påverkar marknadspsykologin mest.

Enligt Erik Olsson Fastighetsförmedling är oron bland säljarna den högsta sedan 2019.

”Över hälften vill minimera risken för att försäljningen går dåligt hellre än att chansa lite för att få ett riktigt högt slutpris”, skriver de och tillägger att över 61% väljer att sälja innan de köper nytt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet