Fastighet Börsnotering
Miljardärernas IPO-duell: Erik Selin knockar Rutger Arnhult
Vid sidan av sina respektive roller som VD för Balder och Castellum extraknäcker både Erik Selin och Rutger Arnhult som privatinvesterare.
Afv har gjort en sammanställning över alla börsnoteringar som de två fastighetsprofilerna har varit med i de senaste tio åren och ställer giganternas affärsnäsor mot varandra i en IPO-duell.
Rond 1 – Antal IPO:er
Erik Selin har under de senaste tio åren varit med i ägarlistan vid 37 IPO:er. Exempelvis var han med som ankarinvesterare i noteringen av kursraketen Checkin under 2021. Han fanns även med i ägarlistan vid noteringen av K-Fastigheter, Evolution och fastighetsbolaget SLP som gick till börsen tidigare i år. Som man hade kunnat ana visar Selin en förkärlek för fastighetsaktier och nio av de 37 IPO:erna är just fastighetsbolag.
Rutger Arnhult har istället riktat in sig mot hälsovårdssektorn och har varit med i ägarlistan i när bland annat Devyser Diagnostics, Neodynamics och Oncopeptides noterades. De senaste tio åren har Rutger Arnhult varit med om 33 börsintroduktioner. Omkring en tredjedel av bolagen är verksamma inom hälsovård. Andra stora introduktioner som han deltagit i är Wästbygg, KlaraBo, Bactiguard och Aros Bostad.
Både Rutger Arnhult och Erik Selin har länge varit aktiva vid börsintroduktioner, men de senaste åren verkar kärleken för IPO:s ha blomstrat extra mycket. Det kan även ha den naturliga förklaringen att det varit högtryck i noteringsfabriken de senaste åren.
Under 2021 noterades rekordmånga bolag på Stockholmsbörsen, hela 143 stycken. Av alla noteringar som Erik Selin har varit med i sedan 2012 gjordes ungefär 20% under rekordåret 2021. Rutger Arnhults IPO-facit är ännu mer koncentrerat mot 2021 och mer än 30% av alla de noteringar som han har deltagit i de senaste tio åren gjordes under 2021.
Erik Selin klår Rutger Arnhult sett till antalet IPO:er med 37 mot 33 och vinner därmed första ronden i IPO-duellen.
Rond 2 – Pengapåsens storlek vid notering
Värdet på Erik Selins IPO-bolag vid noteringsdatum landar på 2,9 miljarder kronor. Rutger Arnhult är dock, med knapp marginal, den tyngre spelaren. Med ett värde på runt 150 miljoner kronor mer än Erik Selin, landar Rutger Arnhult på strax över 3 miljarder kronor totalt i IPO-bolag vid noteringsdatum.
Arnhults största post vid IPO har varit Wästbygg och vid noteringen ägde Rutger Arnhult över 19 miljoner aktier till ett värde på strax över 1,8 miljarder kr.
För Erik Selin har det varit i K-fastigheter. Vid noteringen 2019 ägde han aktier till ett värde av 1,3 miljarder kronor.
Rutger Arnhult visar sig alltså vara tungviktaren när det kommer till att satsa mycket och satsa stort, och tar hem rond 2.
Rond 3 – Avkastning
Man måste våga för att kunna vinna, men utfallet ska också vara lyckosamt. För Rutger Arnhult har utfallen i IPO:erna inte alltid varit på hans sida. Hans största IPO, Wästbygg, har rasat 41% sedan noteringen hösten 2020. Värdet på hans aktiepost i Wästbygg har därmed minskat med cirka 700 Mkr sedan noteringen.
De drygt 3 miljarder från Rutger Arnhults IPO:er vid noteringsdatum är idag värda 2 miljarder, alltså en utveckling på -33%.
Det ska dock tilläggas att Rutger Arnhult köpte in sig i Wästbygg tidigt till en betydligt lägre prislapp än teckningskursen som sattes inför notering, vilket dämpar de dystra siffrorna. Enligt Patrik Ivarsson, VD för Järngrinden-koncernen som Wästbygg tidigare tillhörde, köpte Rutger Arnhult sin post i Wästbygg för cirka 250 Mkr under 2013. Vid noteringstillfället sju år senare hade posten redan vuxit till 1,8 miljarder.
För utvecklingen på Erik Selins IPO:er ser det bättre ut. Värdet på hans pengapåse på 2,9 miljarder vid notering har vuxit till 4,3 miljarder kronor, en ökning med 48%. Extraknäcket som privatinvesterare har alltså gjort honom 1,4 miljarder kronor rikare.
Precis som Rutger Arnhults investering i Wästbygg gick Erik Selin in i K-Fastigheter långt innan IPO:n i december 2019. Enligt Di köpte han in sig nio år tidigare för endast en miljon kronor. Vid noteringen var hans post värd 1,3 miljarder kronor.
Det finns med andra ord dolda, och inte heller så små, pengapåsar som kan adderas till både Erik Selins och Rutger Arnhults resultat.
Men sett till utveckling från noteringsdatum är det Erik Selin som tar hem rond 3 och vinner därmed IPO-duellen mot Rutger Arnhult med 2-1.
Men allt är inte guld och gröna skogar ens för Erik Selin. Den största IPO-förlusten som han har gjort är i e-handlaren Haypp Group som säljer snus. Selin var med och tecknade sig inför introduktionen i slutet på 2021 för att köpa aktier för 65kr/styck. Han köpte 1 miljon aktier och dagens kurs på 24kr innebär att han har förlorat 41 miljoner kronor på investeringen i Haypp Group. I sammanhanget är det dock småsummor för göteborgaren.
Börsfacit hela portföljen 2022
Krigsoro, inflationschock och räntehöjningar har fått världens börser att surna rejält under årets första sex månader, och både Erik Selin och Rutger Arnhult har fått värdet se sina respektive portföljer minska med en rejäl slant.
Vid årsskiftet uppgick värdet på hela Erik Selins aktieportfölj till 55,5 miljarder kronor enligt Holdings. I skrivande stund är den nere på 28,4 miljarder kronor och har alltså minskat med 49% på ett halvår.
För Rutger Arnhult är det också svettigt i portföljen. Vid årsskiftet uppgick värdet på alla hans noterade innehav 37 miljarder kronor. I skrivande stund ligger värdet på 21 miljarder kronor och Rutger Arnhults portfälj är “endast” ner 43%.
En liten fjäder i hatten för Arnhult efter 1-2 förlusten i IPO-duellen mot Erik Selin.
Alla börsens vinnare och förlorare finns på Affärsvärldens Börsen idag-sida.
Så gjorde vi
Beräkningarna är gjorda utifrån värdet på innehavet vid introduktionsdatumnet till noteringskursen. Kalkylerna tar inte hänsyn till eventuella värdeförändringar på aktier som gjorts innan noteringen. Värdet exkluderar utdelningar på aktierna samt eventuella preferensaktier.
Datan är tagen från Holdings som uppdateras månadsvis. Om nytt innehav uppkommit i Holdings inom en månad från noteringsdatum har vi antagit att de varit med i IPO:n om det inte har kunnat verifieras i prospektet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet