Mäklartopp vill se bindande bud: ”Lugnare budgivningar hade varit sunt”

Bindande bud skulle ge ett lugnare tempo i budgivningarna. Det skulle vara positivt för alla menar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån. Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling, är dock inte lika övertygad.
Bindande bud
Åsikterna kring vilka som skulle gynnas av bindande bud går isär. Foto: TT

Att ge sig in i en budgivning på bostadsmarknaden kan vara skräckblandad förtjusning. Under hösten släppte Booli statistik som visar att skillnaden mellan utgångspris och slutpris varierar stort mellan olika kommuner.

I Skellefteå var slutpriset för lägenheter 21,1% högre än utgångspriset, och för villor toppade Åtvidaberg listan där priserna stannade 25,7% högre efter avslutad budgivning. I Stockholm var motsvarande siffra för villor 11,9% och lägenheter 12,9%.

Oro och klagomål kring budgivning

Huruvida bud ska vara bindande eller ej har diskuterats med jämna mellanrum i mäklarbranschen. En som är positivt inställd är Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, är positivt inställd till bindande bud.

”Jag är för bindande bud. De flesta funderingar eller klagomål hos konsumenter handlar om budgivningen. Bindande bud skulle skapa en trygghet för både köpare och säljare. Det hade troligtvis lett till lite lugnare budgivningar vilket hade varit sunt.”

Enligt dagens system har köparen rätt att hoppa av en budgivning fram till att avtalet är påskrivet. Bindande bud skulle alltså innebära att den som lägger bud på en bostad måste ha tänkt igenom det noga. Förmodligen mer noga än med dagens regler.

Johan Engström säger att han tror att bindande bud hade gjort budgivningarna lite lugnare vilket han tycker är positivt.

”Det hade gjort det lättare för både säljare och köpare. Bindande bud kanske skulle dämpa prissvängningarna, men det gäller likväl upp som ner.”

Men för både säljaren och mäklaren är det väl bra med skenande budgivningar? Högre försäljningspris för säljaren och högre provision till mäklaren.

”I stunden kan det vara jätteroligt för säljaren och även för mäklaren med upptrissade budgivningar, men det skapar också en osäkerhet eftersom budgivare plötsligt kan dra sig ur. Långsiktigt hade dock alla gagnats av en ökad trygghet kring budgivningar, det är trots allt för de allra flesta livets största affär det handlar om.”

63% av fastighetsmäklarna positiva till bindande bud

Under 2019 gjorde Mäklarsamfundet en undersökning som visade att 63% av deras medlemmar var positivt inställda till bindande bud.

Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling, brinner dock inte lika starkt för frågan. Hon tycker att dagens system fungerar bra som det är.

Bindande bud
Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling, varnar för att köparna drabbas hårdast av bindande bud.

”Fördelen är att buden som läggs skulle vara mer genomtänkta. Tempot på budgivningarna hade troligtvis skruvats ner eftersom köparen skulle behöva göra noggrannare kontroller av bostaden innan denne lägger ett bud.”

Men hon ser också farhågor.

”Nackdelen är att färre kanske skulle våga lägga ett bud just eftersom det krävs noggranna kontroller av bostaden först. För säljarna hade det definitivt varit positivt med bindande bud. För köparna hade det blivit lite tuffare. Men det är en intressant frågeställning”, säger Liza Nyberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från VECKANS FÖRETAG