Fastighet Bostadsmarknad
Mäklarna vittnar: De dyra bostäderna är fortfarande heta
"Husen är ju så unika att det då blir en unik köpare som också dras till objektet", säger mäklaren Staffan Strandh.
Staffan Strandh är mäklare på Malmöhus Mäklarna och har sålt fastigheter i bland annat Vellinge. Han berättar att det fortsatt är aktivitet på marknaden och märker inte av någon större inbromsning på dyra bostäder.
“Husen är ju så unika att det då blir en unik köpare som också dras till objektet. Eftersom det är en sådan liten tillgång på den typen av fastigheter så finns det köpare oavsett konjunkturläge”, berättar Staffan Strandh, som varit mäklare under två lågkonjunkturer och inte märkt att det påverkat premiumsegmentet där dyra bostäder finns.
“De som äger premiumhusen är inte känsliga för när de säljer, de investerar inte i husen på samma sätt så de släpper husen när de inte behöver det längre”, säger han.
Premiumsegmentet stabilt
Louise Pedersen är mäklare på Husman Hagberg i Stockholm och märker inte av att marknaden bromsar av kring premiumsegmentet.
“De som letar efter premiumbostäder letar oftast i flera år innan de väljer att flytta. Vissa av dem behöver inte ta lån utan kan lösa finansieringen på annat sätt, så de påverkas inte av höjda räntor som andra”, säger hon.
I prisklassen som rör lägenheter för 10-20 miljoner kronor ser hon att det fortfarande är bra tryck på marknaden.
“Det är väl klart att vissa spekulanter trycker på för att få det lite billigare. Samtidigt är det många som försöker byta upp sig till en större lägenhet, så efterfrågan har inte avtagit så mycket”, säger hon.
Johan Linde, grundare och koncernchef på Våningen & Villan, ser inte en sviktande marknad för dyra bostäder.
“Det man känner mest effekt på är ju hur det slagit mot mellansegmentet, medan premiumsegmentet fortfarande håller i sig. Sen är det klart att de som tittar på bostäder i premiumsegmentet ofta är lite mer kapitalstarka och inte påverkas av höjda räntor lika mycket”, säger han och fortsätter:
“När det blåser lite svårare vindar för säljarna och är fler spekulanter ute på marknaden så vinner man inte på att sälja off market. Du vill nå så många potentiella köpare som möjligt, även om det är i premiumsegmentet.”
Off market kan passa vissa
Niklas Berntzon, medgrundare av ESNY och mäklare på firmans Stockholmskontor, är av en annan åsikt. Han är van vid att sälja off market.
“Just ESNY som företag säljer ju redan en stor del av våra objekt utanför den vanliga marknaden. Vi använder oss av vårt uppbyggda nätverk och riktar oss på så sätt till rätt målgrupp istället för att visa hela världen vad som säljs. För vår del är det ett normaltillstånd att sälja på detta sätt. Det kan ta längre tid, vi är något dyrare, men kunden får bättre betalt.”
Med detta tillvägagångssätt avskräcks inte potentiella köpare av antalet annonsdagar, menar Berntzon.
“De som inte nödvändigtvis behöver sälja just när det är en ombytlig marknad kan ju göra en trolig vinst på att avvakta med sin försäljning. Ett objekt som ligger i många dagar, tror ju en del betyder att objektet i sig har något fel. Men ett unikt objekt har en unik köpare och då tar det längre tid. Så för att undvika att ha en massa synliga dagar till salu så kan en affär pågå ‘underhand’ under en lång period utan att ge intrycket att vara svårsåld.”
Hur upplever du dessa tider i egenskap av företagare? En nedåtgående omsättning på marknaden borde slå mot er affär.
“Faktum är att vi slår budget, vilket hänger ihop med två saker. Dels att vi är vana att arbeta på detta sätt och dels att de säljare som haft svårt att sälja med någon mindre erfaren mäklare gärna byter till en mer etablerad firma i sitt område. Det gäller nog generellt över hela landet. Vi kommer rimligtvis se en utslagning av vissa firmor och nya mäklare som inte har erfarenheten. I en god marknad kan vem som helst sälja, när det är tufft så krävs det mer. Ska jag vara krass så är det i de här tiderna jag tar marknadsandelar.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet